Aragonès demana a la missió de l'Eurocambra «arribar fins al fons» del «Catalangate»

El president acusa l'Estat de "desemparar" les víctimes de l'espionatge amb Pegasus i retreu al govern espanyol que ningú hagi assumit responsabilitats

Pere Aragonès, amb Meritxell Serret i Ernest Maragall, a la reunió amb els eurodiputats que investiguen el cas Pegasus
Pere Aragonès, amb Meritxell Serret i Ernest Maragall, a la reunió amb els eurodiputats que investiguen el cas Pegasus | Andrea Zamorano / ACN
21 de març del 2023
Actualitzat a les 14:15h
Mentre el Congrés dels Diputats comença a debatre la moció de censura de Vox contra Pedro Sánchez, amb el candidat Ramon Tamames com a alternativa, en un altre punt de Madrid la missió del Parlament Europeu analitza l'espionatge amb Pegasus a desenes de líders catalans. Després d'un viatge de nou dies a l'Amèrica Llatina, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha desplaçat avui a la capital espanyola per reunir-se amb els membres de la delegació europea que investiguen el cas. Aragonès també va ser espiat a través del telèfon mòbil.

En declaracions als mitjans abans d'entrar a la trobada, el president ha dit que lamenta que les institucions de l'Estat no es vulguin explicar davant dels eurodiputats i el PSOE no hagi facilitat cap comissió d'investigació al Congrés o al Senat. En aquest sentit, ha retret a l'estat espanyol que hagi "desemparat" les víctimes de Pegasus, uns responsables polítics que van ser espiats "pel simple fet de defensar la independència de Catalunya". El president també ha criticat que ningú hagi assumit responsabilitats per aquest escàndol. El govern espanyol només va cessar la directora del CNI.

A la reunió, Aragonès ha demanat al Parlament Europeu "arribar fins al fons" del Catalangate i ha denunciat que l'espionatge és "un altre episodi de la guerra bruta" de l'Estat contra l'independentisme. "Alguns creuen que la defensa de la unitat d'Espanya està per sobre dels drets fonamentals", ha dit el president de la Generalitat, tot demanant "l'empara i resposta" que no estan donant les autoritats espanyoles. Al seu torn, la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, ha denunciat la dimensió transfronterera del seu cas, fet quan residia a Bèlgica.

 

Boicot del govern espanyol

La delegació d'eurodiputats, entre els quals la dirigent d'ERC Diana Riba i l'exministre d'Interior Juan Ignacio Zoido, va arribar dilluns a Madrid amb certa incertesa pel boicot del govern espanyol a la missió. Cap ministre s'hi ha reunit, només els va rebre un secretari d'Estat. Sí que hi van ser els partits independentistes, que després de la trobada van escenificar una certa unitat per denunciar l'espionatge contra els 65 catalans destapat per CitizenLab i que no ha tingut conseqüències de pes a l'Estat.

ERC, Junts i la CUP sostenen que el govern espanyol ha fet boicot a la investigació del Parlament Europeu. Junts va aprofitar per criticar la política d'aliances d'ERC amb el PSOE, davant d'una Marta Vilalta, portaveu d'ERC, visiblement incòmode. Els tres partits sí que coincideixen en denunciar l'escassa col·laboració espanyola: el PSOE no ha volgut investigar res al Congrés i Pedro Sánchez no ha acceptat comparèixer a la comissió del Parlament que analitza el cas.