El Parlament ressuscita el vot telemàtic de la pandèmia per permetre la participació de Lluís Puig

ERC porta la iniciativa a la mesa mentre que Junts assegura que sempre havia defensat aquesta via sense el seu suport, també per investir Carles Puigdemont

Alba Vergés, Assumpta Escarp i Aurora Madaula en una imatge d'arxiu.
Alba Vergés, Assumpta Escarp i Aurora Madaula en una imatge d'arxiu. | Adrià Costa
18 d'abril del 2023
Actualitzat a les 19:03h
Lluís Puig podrà votar en el ple que comença aquest dimecres a les nou del matí. La incògnita ha tornat a sobrevolar el Parlament fins a última hora, després que el Tribunal Constitucional (TC) anul·lés la setmana passada la decisió de la majoria del Parlament per mantenir la delegació de vot de l'exconseller exiliat del Govern de Carles Puigdemont. Per abordar aquesta qüestió, s'ha convocat una reunió de la mesa extraordinària aquest dimarts a la tarda, on finalment s'ha decidit, segons ha pogut saber Nació, que pugui votar de manera telemàtica. És una fórmula que ha proposat ERC, tot recuperant el mecanisme que es feia servir durant la pandèmia per "situacions excepcionals", i així l'ha avalat la majoria independentista de la mesa -republicans, Junts i CUP-, amb el vot en contra del PSC.

El vot de Puig és una batalla que han capitanejat els de Salvador Illa. Els socialistes van ser els que van prendre la iniciativa portant aquesta qüestió al TC, i aquesta ja és la segona vegada que el tribunal anul·la acords de la mesa per preservar-lo. L'última decisió de la mesa es va prendre el cinc de juliol, quan la presidenta del Parlament, Laura Borràs, encara no havia estat suspesa de les seves funcions. Es va acordar una fórmula, que s'ha utilitzat fins ara, en què el vot de Puig es compatibilitza verbalment, però no apareix al panell digital com la resta de vots, per tal de preservar els funcionaris de qualsevol possible delicte de desobediència. Aquesta fórmula, però, ha quedat sobrepassada per l'ordre del TC.

Aquest matí, a primera hora, hi ha hagut una reunió entre ERC, Junts i CUP per abordar aquesta situació. S'han reunit al despatx de Vergés. Per part dels juntaires, hi han participat la portaveu parlamentària, Mònica Sales, el portaveu del partit, Josep Rius, la secretària segona, Aurora Madaula, i el diputat Jaume Alonso Cuevillas. Per part de la CUP hi eren els diputats Eulàlia Reguant i Carles Riera, mentre que d'ERC han acompanyat Vergés la portaveu Marta Vilalta i el portaveu adjunt Jordi Orobitg.

Després d'aquesta reunió s'ha produït la trobada ordinària de la mesa del Parlament i no s'ha abordat la delegació de vot sobre Lluís Puig, i és que ja hi havia altres temes d'alta notorietat per tractar, com la situació de la presidenta suspesa del Parlament després de la sentència condemnatòria pels contractes irregulars a la Institució de les Lletres Catalanes. L'acord de la majoria de la mesa -amb el vot en contra del PSC- ha estat encarregar als lletrats l'elaboració d'al·legacions contra l'ordre de la Junta Electoral Central (JEC) que demana retirar l'escó a Borràs.

De qui ha estat la proposta? ERC i Junts no s'estalvien retrets

Amb l'ambient carregat, els retrets creuats no han desaparegut malgrat haver trobat una solució per Lluís Puig. En roda de premsa, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha reivindicat que la seva formació ha buscat una solució per resoldre la situació, al contrari del que considera que ha fet Junts: "És el que hauria de fer tothom, buscar vies de confrontar contra l'Estat en lloc de dividir l'independentisme", ha declarat.

En canvi des de Junts s'han atribuït la proposta sobre la via telemàtica, una iniciativa que segons els de Borràs i Jordi Turull, ERC no havia avalat fins ara. "Nosaltres ho havíem defensat sempre. Celebrem que els grups parlamentaris rectifiquin", ha dit en declaracions als mitjans el portaveu del grup parlamentari, Albert Batet, que ha assegurat que la seva formació sempre havia defensat aquesta via i que no havia estat possible perquè la resta no havien donat llum verda, amb relació a la investidura telemàtica de Carles Puigdemont. "Persistir dona resultats. Quan persistim guanyem. Per primera vegada demà el conseller Lluís Puig podrà votar de forma telemàtica", ha celebrat. Així mateix, ha rebutjat respondre a la pregunta sobre si ha estat ERC o no qui ha presentat aquesta iniciativa.

Més enllà d'aquesta decisió que s'activa a partir de dimecres i de manera provisional, al tinter hi resta pendent la reforma del reglament del Parlament, que va portar ara fa uns dies conjuntament ERC i la CUP per vetar els discursos d'odi de Vox i també per regular sistemes de vot, un canvi que regularia situacions com la de Puig. La intenció dels dos partits independentistes era tramitar la reforma per lectura única per tal d'accelerar els tràmits, però des de Junts consideren que no és un procediment que es pugui fer amb presses. 

La intenció dels dos grups és ampliar les casuístiques de delegació de vot, ja existent fins ara al Parlament, per incloure-hi situacions excepcionals "d'especial gravetat en què per impedir el desenvolupament de la funció parlamentària i ateses les especials circumstàncies, es consideri prou justificat". Amb la situació actual es limita en casos de permisos de maternitat o paternitat, hospitalització i incapacitat prolongada. I pel que fa al vot telemàtic, es proposa, per primer cop, incorporar-lo al reglament del Parlament. Proposen que la mesa el pugui autoritzar en "situacions excepcionals d'especial gravetat en què, per impedir el desenvolupament de la funció parlamentària i ateses les especials circumstàncies, es consideri suficientment justificat".