ERC s'assegura la presidència de les diputacions de Lleida i Tarragona gràcies al PSC

Falta per resoldre la incògnita de la Diputació de Barcelona, on els socialistes es mostren favorables a reeditar el pacte amb Junts

Oriol Junqueras i Salvador Illa
Oriol Junqueras i Salvador Illa | Nació
Carme Rocamora / Bernat Surroca
13 de juny del 2023
Actualitzat el 14 de juny a les 0:49h


ERC mantindrà la presidència de les diputacions de Lleida i Tarragona gràcies a un pacte amb el PSC, segons ha avançat El Periódico i ha confirmat Nació. A Tarragona, ERC és qui té més diputats, amb nou, per davant dels vuit de PSC i Junts. A Lleida, en canvi, el pacte de republicans i socialistes evitarà que la presidència quedi en mans dels postconvergents, que tenien 10 diputats. A Girona sí que hi haurà un pacte independentista perquè Junts tingui la presidència de la Diputació. Falta per concretar encara qui governarà la Diputació de Barcelona, on els socialistes s'hi posen bé per reeditar el pacte amb Junts que els garanteixi la presidència. 
 

 
A la Diputació de Tarragona, ERC i PSC van ser les dues forces més votades i superen la majoria absoluta necessària per a la investidura d'aquest dissabte. L'acord consta de dotze punts, entre els quals destaca la defensa d'un turisme "sostenible i responsable",malgrat l'aposta pel Hard Rock. En un comunicat, les dues formacions diuen que el pacte tindrà una durada de quatre anys i proposen "blindar-se de la dinàmica política d'àmbit nacional", on els republicans mantenen que no volen pactes amb els socialistes. Amb aquest acord, la presidència recaurà en una persona nomenada per ERC, i un nom que surt a les travesses és el de Noemí Llauradó, que ha estat presidenta els últims quatre anys. La setmana passada, el PSC i el PDECat van pactar el govern de Reus i, més tard, ERC hi va entrar.

Des d’Esquerra Republicana, el responsable de política municipal del Camp de Tarragona, Àngel Xifré, com a signant de l’acord ha destacat “el treball de consens que s’ha dut a terme i que ha permès arribar a aquest model de governança que fixa els objectius estratègics principals per permetre que la demarcació de Tarragona pugui desenvolupar en aquests quatre anys totes les seves potencialitats i créixer de manera sostenible facilitant la gestió als ajuntaments tarragonins i ebrencs i millorant d’aquesta manera el dia a dia de totes les persones que viuen i treballen al territori”.

Per la seva banda, el primer secretari de la Federació del PSC del Camp de Tarragona, Kenneth Martínez, defensa que l’acord de progrés "posa les comarques tarragonines per sobre de tot i fixa uns objectius ambiciosos, alhora que realistes, per impulsar el creixement del territori, amb la voluntat de generar prosperitat per als tarragonins i tarragonines". "Del que es tracta -ha afegit- és de fer política útil per millorar la vida de la ciutadania a través del diàleg, la negociació i els acords".
 

A Lleida, el pacte inclou també el PDECat

A Lleida, l'acord desbanca Junts, que era la formació amb més diputats. En aquest cas, l'acord inclou també Unitat d'Aran i Pacte Local (PDECat), amb un diputat cadascun. El pacte a quatre se centra en la cohesió territorial, la igualtat en l'accés als serveis i equipaments, la lluita contra les desigualtats i les polítiques públiques a específiques de suport al Pirineu i l'Aran. S'acorda, en aquest sentit, la creació de la Taula del Pirineu i un espai de diàleg permanent amb l'Aran. En el mateix comunicat, els grups es comprometen a concretar l'organització interna de la Diputació després del darrer mandat. 

Des d'ERC, Montse Fornells ha afirmat que la "governança republicana" és l'eina més "cohesionadora del municipalisme" i la millor opció davant les polítiques de la dreta, tot recordant que el PSC ha donat suport al govern supramunicipal en el tram final del darrer mandat. Per part dels socialistes, Òscar Ordeig ha afirmat que el pacte garanteix polítiques "progressistes" amb atenció especial a les comarques més despoblades. "L'acord aportarà estabilitat institucional i situarà les polítiques d'esquerres al centre", ha afirmat. Pel que fa a Unitat d'Aran, Maria Vergés ha destacat que la seva presència permetrà representar els interessos dels aranesos. Rosa Pujol, de Pacte Local, ha assegurat que el pacte és "lleial" al seu programa electoral. 

Compromet el "front democràtic"

Amb aquests moviments ERC es garanteix la presidència en dues de les quatre diputacions catalanes. Però també compromet la idea del “front democràtic” plantejada pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, com a resposta a la forta davallada de l’independentisme i la pujada de la dreta i extrema dreta a les últimes eleccions municipals i a les portes de les espanyoles. De fet, l’activació d’aquest front per tornar a unir el front independentista es va cristal·litzar també amb unatrobada entre les cúpules d’ERC i Juntsde primer nivell, a Ginebra, amb la participació de la secretària general dels republicans, Marta Rovira, i el secretari general dels juntaires, Jordi Turull. Però no va sortir tan bé com pensaven que sortiria i les enteses van brillar per la seva absència.

Abans d'aquesta trobada, els republicans havien proposat als juntaires votar-se mútuament a les diputacions de Lleida -per Junts- i Tarragona -per ERC- a més de la presidència del Parlament per Anna Erra. Junts no va veure amb bons ulls la proposta, segons fonts coneixedores de les negociacions. Després, a Ginebra, ERC va proposar partir-se la presidència de les diputacions dos anys per cadascun. Però tampoc es va acceptar. Fonts de Junts, en canvi, sostenen que qui va fer arribar aquesta proposta per escrit van ser ells, i que van témer el pitjorr en veure el retard en la resposta. A partir d’aquest moment i veient la dinàmica de la primera tongada de pactes municipals, on fins ara predominava la sociovergència, ERC va activar negociacions amb el PSC en aquestes dues diputacions. Durant la campanya, fonts socialistes ja apuntaven que havien rebut trucades "de tothom" per tancar pactes a les diputacions.

Aquest mateix dilluns, públicament, la portaveu d'ERC i secretària general adjunta, Marta Vilalta, havia criticat la "pulsió" de Junts de "fer fora" ERC d'alcaldies on els republicans van guanyar el 28-M, per entregar-les al PSC. "Nosaltres construïm consensos i refem confiances, però la resposta de Junts és la lluita pel poder, en lloc de fer pinya", va denunciar en roda de premsa. En tot cas, en les últimes hores s'han precipitat els esdeveniments. Davant la possibilitat d'un acord entre ERC i PSC, Junts va fer arribar fa uns dies una proposta als de Junqueras per reactivar l’aposta per les diputacions. Aquesta iniciativa s’ha filtrat avui mateix, poc abans de fer-se públic el pacte entre republicans i socialistes.