ERC entrarà al govern de la Diputació de Barcelona que lidera el PSC

L'executiu de l'ens supramunicipal està presidit per Lluïsa Moret i té el suport dels comuns i de dos diputats díscols de Junts

Ple de constitució de la Diputació de Barcelona.
Ple de constitució de la Diputació de Barcelona. | Hugo Fernández
Nació
25 de juliol del 2023
Actualitzat a la 13:56h
ERC entrarà al govern de la Diputació de Barcelona que lidera el PSC, i que està format també pels comuns, Tot per Terrassa i dos diputats díscols de Junts. En plena campanya electoral del 23-J es va certificar l'acord que situava la socialista Lluïsa Moret com a presidenta. En un principi no incloïa els republicans, però ara, després de les eleccions espanyoles, fonts coneixedores del pacte confirmen que ERC s'integrarà al govern de l'ens supramunicipal. Així, el partit que lidera Oriol Junqueras tindrà presència als governs de totes les diputacions. A Girona, amb Junts, a Tarragona i Lleida, amb el PSC, i aBarcelona, amb els socialistes i els comuns.

Just després de les eleccions municipals, PSC i Junts tenien pràcticament tancat un acord per reeditar el govern de la Diputació. La maniobra dels socialistes, els comuns i el PP a l'Ajuntament de Barcelona per desbancar Xavier Trias va fer saltar pels aires aquesta opció, i es van obrir alternatives. Junts i ERC van mirar de travar un pacte amb el partit de Jordi Ballart, però finalment no va reeixir. Paral·lelament, el PSC i els comuns van tancar un acord amb Ballart per fer presidenta l'alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret, que va rebre el suport de l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, i el de Torrelles de Foix, Sergi Vallès, díscols de Junts que també es van integrar al govern.

ERC, que sempre ha dit que no pactaria amb el PSC si no era per tenir una presidència independentista, ha tancat ara la seva incorporació al govern supramunicipal, just dos dies després de les eleccions espanyoles. En el ple de constitució, el to dels diputats provincials d'ERC ja indicava la bona sintonia amb el govern de Moret. El diputat d'ERC Dionís Guiteras va oferir "mà estesa, col·laboració i diàleg". "No mirem enrere. Iniciem una nova etapa i toca construir", va dir. Preguntada per la possibilitat d'incorporar els republicans, Moret no ho va descartar.

La Diputació de Barcelona celebra demà dimecres el ple de cartipàs. Junts, que en els últims quatre anys ha governat amb el PSC, queda fora del govern. El moviment d'ERC contrasta amb la intempèrie institucional de Junts, que després de sortir del Govern a l'octubre, quedar-se sense l'alcaldia de Barcelona, només té representació al govern de la Diputació de Girona.
 

Crítiques de Junts: "Han volgut amagar-ho als electors"

La reacció de Junts a l'entrada d'ERC al govern de la Diputació de Barcelona no s'ha fet esperar. El portaveu del partit, Josep Rius, ha denunciat aquest dimarts al migdia que aquest pacte, 48 hores després de les eleccions espanyoles, "posa en dubte la sinceritat" d'ERC a l'hora de voler fer un front comú a Madrid. "És una decisió que segurament ja estava presa abans i que han volgut amagar als seus electors", ha criticat el dirigent de Junts. Els ha reclamat que "siguin sincers" i "treballin pel conjunt de l'independentisme". En aquesta mateixa línia, Rius ha assenyalat que hi ha "una pinça" entre la formació d'Oriol Junqueras i els socialistes "per destruir" Junts.