L'independentisme gesticula amb el referèndum al Parlament per apujar el preu a Sánchez

ERC i Junts, amb l'abstenció de la CUP, validen una proposta de resolució que reclama avenços en l'autodeterminació per investir el líder del PSOE; la demanda topa amb la negativa del PSC, coordinat amb la Moncloa

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb Albert Batet, líder parlamentari de Junts.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb Albert Batet, líder parlamentari de Junts. | Hugo Fernández
Bernat Surroca / Oriol March / Joan Serra Carné
29 de setembre del 2023
Actualitzat a les 12:12h
El debat de política general ha quedat condicionat per la coincidència temporal amb la investidura fallida d'Alberto Núñez Feijóo i la negociació de l'independentisme amb el PSOE i Sumar per avalar la presidència de Pedro Sánchez. Als partits sobiranistes, volgudament descoordinats en el diàleg amb Madrid, els ha costat pactar acords mínims al Parlament per enfocar la pressió al líder socialista. Finalment, però, ERC i Junts han votat duespropostes de resolució -avalades per la CUP- que, sobre el paper, apugen el preu per investir Sánchez. Una sobre l'amnistia, demanda sobre la qual ja s'avança, i una altra sobre l'autodeterminació. La segona, que insta la Moncloa a comprometre's per "fer efectives les condicions" d'un referèndum si es volen obrir quatre anys de mandat, ha generat la primera crisi de la negociació. S'ha aprovat amb 65 vots a favor, 54 en contra i 9 abstencions, perquè sis diputats han evitat participar-hi.

PSOE i PSC no volen sentir a parlar de l'autodeterminació, i així ho van fer constar en un comunicat conjunt aquest dijous al vespre, després de conèixer el text sobre l'autodeterminació acordat al Parlament. Salvador Illa, que aquest divendres no ha amagat el seu malestar per la gesticulació d'ERC i Junts al Parlament, ha estat contundent per fixar el perímetre de les converses. Fins al punt de recordar que prefereix una repetició electoral a una entesa que inclogui compromisos pel referèndum. Fonts socialistes han fet constar que Illa ha estat en contacte en les últimes hores amb Sánchez. A l'hemicicle, el PSC ha rebutjat les propostes de resolució sobre l'amnistia i l'autodeterminació, i s'ha centrat en la demanda de "convivència". En Comú Podem, en canvi, ha votat a favor del text sobre la desjudicialització del conflicte.      

La competició entre ERC i Junts per fer valer els seus vots al Congrés en la negociació per a la investidura de Sánchez ha marcat el debat de política general. Dimarts, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va donar per feta l'amnistia i va reclamar a la Moncloa que la legislatura espanyola -si finalment hi havia acord- servís per fixar les condicions de la votació per decidir el futur polític de Catalunya. Junts va evitar ser tan explícit. Dijous, després d'una llarga negociació, Junts i ERC van collar les demandes amb un text que en el qual es comprometien a no fer president Sánchez si no hi havia avenços en el referèndum. La CUP n'ha permès l'aprovació amb la seva abstenció.  

En el debat d'aquest divendres a la cambra, Junts ha tret pit per haver "mantingut la posició" per moure ERC cap a més exigències a Sánchez. Mònica Sales, portaveu de la formació, s'ha mostrat crítica amb els republicans i el Govern d'Aragonès -en subratllar la debilitat de l'executiu ha fet pinça amb el PSC-, però ha celebrat l'entesa en la carpeta nacional: "Avui el Parlament es posiciona de manera clara i rotunda a favor d'una llei d'amnistia, també amb el suport dels comuns. I farem possible que aquesta cambra digui que l'1-O només pot ser superat per un referèndum acordat".

Marta Vilalta, portaveu parlamentària d'ERC, ha defensat la posició dels republicans. Ha remarcat que la "solució democràtica" passa pel referèndum i per l'amnistia. "Si volen governar el seu país, hauran de respectar els consensos de Catalunya", ha assenyalat Vilalta. Més contundent s'ha mostrat la CUP, sense representació al Congrés -per tant, al marge de la negociació amb el govern espanyol-, que ha retret al PSC i al PSOE que es neguin al referèndum. La diputada Dolors Sabater ha subratllat que votar "no divideix": "Hi ha una majoria social que defensa que la resolució del conflicte passa per un referèndum. Negar aquest anhel sí que trenca aquesta concòrdia".

El contrapunt a la unitat de mínims de l'independentisme l'han marcat els comuns i, de forma més contundent, el PSC. La portaveu dels socialistes catalans, Alícia Romero, ha advertit que "la gesticulació no pot guanyar la feina" i que "tirar pel dret no és la millor opció". En línia amb Illa, Romero ha demanat "prudència i discreció". "Cal tenir ofici", ha avisat a les forces independentistes. La primera crisi pública de la negociació està servida.