El «sí» a la independència guanyaria amb nitidesa en un referèndum

El 60% de catalans està a favor de l'amnistia i només el 31% s'hi oposa, però el suport entre els votants del PSC només arriba al 49%

Estelades, durant una manifestació de l'ANC.
Estelades, durant una manifestació de l'ANC. | Hugo Fernández
17 de novembre del 2023
Actualitzat a les 12:35h
El "sí" a la independència guanyaria amb claredat un referèndum a Catalunya. Així ho assenyala el tercer baròmetre de 2023 del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), fet públic aquest divendres, el qual pregunta per l'actitud de la ciutadania en cas de convocar-se aquesta consulta, tant si és pactada com una de nova unilateral.

En cas d'acordar-se la votació, el "sí" guanyaria amb un 42% dels vots, per un 31% de "no" i un 11% més de vots serien en blanc o altres. Un altre 11% s'abstindria i el 5% no ho sap encara. En canvi, si el referèndum fos unilateral, la diferència seria més àmplia, ja que més contraris a la independència s'abstindrien. En aquest cas, el "sí" assoliria el 40% i el "no" es quedaria amb un 26%. L'abstenció pujaria al 20% i només un 3% no sap què faria.

Malgrat tot, pel que fa al posicionament respecte la independència, els seus partidaris segueixen sent minoria, amb un 41% de catalans que la volen, mentre que un 52%, no. És una diferència similar a la de l'anterior baròmetre, quan el "sí" va sumar el 42% de les respostes i el "no" va assolir el 52%. De fet, els defensors de la independència van ser majoria en els baròmetres del CEO entre octubre de 2017 i març de 2019, però des de llavors van caure. Cal tenir en compte, però, que no voler la independència no implica estar-hi en contra.
 
Com ha evolucionat el suport a la independència?


El baròmetre també pregunta per la valoració de la llei d'amnistia i una majoria àmplia del 60% hi està a favor, gairebé duplicant el 31% que hi està en contra. Com era esperable, el suport és quasi hegemònic en el cas dels votants d'ERC, Junts i la CUP, del 94% en tots els casos, i molt àmplia en els comuns (83%). L'electorat del PSC, en canvi, està més dividit, ja que un 49% l'avala i un 41% hi està en contra. Els votants de Vox, Cs i PP, al seu torn, estan clarament decantats cap al rebuig.
 
Què opinen els catalans en relació a l'amnistia, segons l'electorat?


El treball de camp d'aquest baròmetre va tenir lloc entre el 9 d'octubre i el 7 de novembre, amb 2.000 entrevistes a domicilis catalans, seguint diversos criteris de representativitat però només a persones amb nacionalitat espanyola. En tot cas, pot ser que no acabi de copsar el sentiment relatiu a l'amnistia, ja que Pedro Sánchez tot just la va defensar obertament en el si del comitè federal del PSOE el 30 d'octubre, és a dir, en el període final del treball de l'enquesta. Ja era, però, un dels elements negociant-se amb ERC (amb qui es va tancar un acord el 2 de novembre) i Junts (amb qui es va certificar l'entesa el 9 de novembre).

L'enquesta, com és més habitual, pregunta igualment sobre si els catalans tenen dret a decidir el seu futur com a país en un referèndum. Un 45% hi està molt d'acord i un 28% més, bastant d'acord. El suport, per tant, frega el 70%, mentre que tan sols un 31% hi està bastant o molt en desacord. A banda de l'aval al dret a decidir quasi hegemònic entre electorats independentistes i dels comuns, però també arriba al 61% entre els votants del PSC (30% de rebuig) o fins i tot al 39% en els del PP i el 34% en els de Vox (la dada de Cs arriba al 67%, però la mostra és molt petita).
 

Un referèndum sobre la Constitució actual

El CEO planteja, en aquest cas, una altra hipòtesi, l'eventual vot en cas de referèndum de ratificació de la Constitució espanyola actual. En aquest cas, un 42% hi votaria en contra, duplicant el 21% de favorables, i un 14% ho faria en blanc, un 16% s'abstindria i la resta no ho sap. Aquest resultat s'explica sobretot pel vot molt majoritàriament en contra dels electorats independentistes i dels comuns, però els de Vox es dividirien, els del PSC optarien més pel "sí" (37%) que pel "no" (28%) i els del PP serien majoritàriament favorables (52%).

Finalment, genera un elevat consens l'ús del català, el basc i el gallec al Congrés dels diputats, un altre dels acords dels partits independentistes amb el PSOE dels darrers mesos. Un 78% dels enquestats pel CEO ho veu molt o bastant d'acord i tan sols un 19% s'hi oposa. Fins i tot el 70% dels castellanoparlants hi està a favor i els únics electorats que en són contraris són els de Vox (69%) i el PP (51%).