El PSC s'imposaria clarament a les eleccions a Catalunya i trencaria la majoria independentista

Els socialistes obtindrien entre 39 i 45 escons, segons el baròmetre del CEO, superant ERC (29-34) i Junts (19-24)

Salvador Illa, durant el consell nacional extraordinari del PSC d'aquest diumenge.
Salvador Illa, durant el consell nacional extraordinari del PSC d'aquest diumenge. | PSC
17 de novembre del 2023
Actualitzat a la 13:01h
El PSC seria ara el clar guanyador d'unes eleccions al Parlament. Així ho assenyala el tercer baròmetre de 2023 del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), fet públic aquest divendres, segons el qual els socialistes obtindrien entre 39 i 45 escons i així superarien ERC, amb 29-34, i Junts, amb 19-24. L'aritmètica parlamentària seguiria complicada per traçar acords, però la majoria independentista actual quedaria molt lluny dels 68 diputats.
 
Així quedaria el Parlament amb unes noves eleccions, segons el CEOEl gràfic mostra la franja baixa i alta de l'estimació del CEO


Segons l'enquesta, el PSC guanyaria entre 6 i 12 diputats respecte els 33 actuals, trencant l'empat amb ERC, que en podria guanyar un o perdre'n fins a quatre. Junts, que el 2021 en va sumar 32, en perdria entre 8 i 13. Ja a certa distància, Vox perdria el quart lloc, ja que cauria dels 11 dels últims comicis fins a 6-9, sobretot en favor del PP, que creixeria dels 3 fins a 12-17. Al seu torn, En Comú Podem també augmentaria, dels 8 a 10-14, la CUP passaria de 9 a 4-8 i Cs no podria retenir cap dels 6 escons aconseguits fa poc més de dos anys i mig.

En l'anterior baròmetre del CEO, elaborat abans de les eleccions espanyoles, PSC i ERC estaven força empatats en escons i pugnaven per la victòria, tot i que els socialistes avantatjaven els republicans en intenció de vot. El treball de camp de l'actual enquesta ha tingut lloc entre el 9 d'octubre i el 7 de novembre, amb 2.000 entrevistes a domicilis catalans, seguint diversos criteris de representativitat però només a persones amb nacionalitat espanyola. Per tant, recull només tangencialment l'impacte de l'acord entre Pedro Sánchez i ERC per a la investidura (2 de novembre) i gens el tancat per part de Junts (9 de novembre).

Segons ha explicat el director del CEO, Jordi Muñoz, aquest resultats s'expliquen sobretot per l'activació d'abstencionistes que el 2021 no van votar. El partit més beneficiat per aquest fenomen seria el PSC, tot i que també es beneficiaria de la desaparició de Cs, els electors del qual es repartirien sobretot entre el PP i, en segona instància, els socialistes. ERC també creixeria una mica a costa de la CUP. Muñoz, però, també ha recordat que les enquestes posteriors a unes eleccions acostumen a beneficiar els partits que les han guanyat, com en el cas del PSC amb les del 23 de juliol.

De fet, en el cas que s'haguessin repetit les eleccions estatals, el CEO també apunta que el PSC hagués retrocedit lleugerament, dels 19 diputats a 15-18. El PP, en canvi, creixeria clarament a Catalunya, dels 6 escons a 9-11, mentre ERC mantindria els 7 o en podria guanyar fins a tres més, Junts quedaria amb 5-8 (ara en té 7) i Sumar cauria de 7 a 3-6. Finalment, Vox retindria els dos aconseguits o en perdria un i la CUP tindria opcions aquest cop d'entrar amb un.

Pel que fa als polítics millor valorats, lideren la classificació Oriol Junqueras (ERC) i Ernest Urtasun (En Comú Podem), amb un 4,9, i Míriam Nogueras (Junts), amb un 4,8. Tot i això, el líder republicà té un nivell de coneixement del 95%, mentre que, en els altres dos, és de tan sols un 26% i un 40%, respectivament. Per darrere, Pere Aragonès (ERC) obté un 4,6, com Jèssica Albiach (En Comú Podem), Salvador Illa (PSC) rep un 4,5, Carles Riera (CUP) un 4,3, Miquel Iceta (PSC) i Laia Estrada (CUP) un 4,2 i Carles Puigdemont (Junts) un 4. Tot i això, el president, el cap de l'oposició, el ministre i l'expresident tenen nivells de coneixement molt superiors als altres citats.