El desenllaç del cas Casol amplia la bretxa entre Borràs i el grup parlamentari de Junts

La direcció vol que la diputada afí a la presidenta del partit, que ha vist com el Parlament no li donava la raó després d'una denúncia per assetjament, abandoni l'escó; el xoc arriba quan encara no s'ha resolt la situació d'Aurora Madaula

Cristina Casol, en una imatge d'arxiu al Parlament.
Cristina Casol, en una imatge d'arxiu al Parlament. | ACN
18 de gener del 2024
Actualitzat a la 13:36h
"Mala peça al teler". Aquest és el diagnòstic que fa un dels diputats amb més pes dins del grup parlamentari de Junts després que el Parlament descartés assetjament de diversos diputats després d'una denúncia presentada per Cristina Casol, afí a Laura Borràs. La direcció, segons ha avançat aquest dijous El Periódico, és partidària que Casol deixi l'acta a la cambra catalana. La situació que s'ha produït dins del grup després del desenllaç del cas, que se solapa amb la tensió amb Aurora Madaula -també afí a Borràs-, que va denunciar "violències silencioses" al grup parlamentari i ara està de baixa. El fet que estigui de baixa impedeix que avanci la investigació interna oberta al partit per esclarir els fets. Veus amb ascendència assenyalen que tot plegat dibuixa un quadre de "ruptura" entre Borràs i el grup parlamentari.

"I també amb la resta del partit", remarca un dels dirigents consultats per Nació, que es pregunta quin futur li espera a Casol amb la resta de diputats després d'haver-ne assenyalat alguns per presumpte assetjament. La denúncia es va fer a l'organisme del Parlament encarregat d'escatir aquestes qüestions, i hi va haver companys de grup que van anar a declarar. Tanmateix, fonts parlamentàries insisteixen que l'ambient al grup és bo, com ho demostra el fet que en el consell nacional celebrat dissabte passat a El Morell hi va haver un aplaudiment llarg dirigit a Albert Batet i Mònica Sales, president i portaveu dels diputats.

Un dels dirigents consultats assenyala, respecte la situació de Casol i també de Madaula, que ja no hi ha "marxa enrere". Una altra veu amb pes intern remarca que el que passa al grup és reflex del que passa també dins de Junts, on la posició de Borràs s'ha anat veient "afeblida" -com ressalten aquestes fonts- amb el pas dels mesos, un cop condemnada pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) i un cop concretat el gir estratègic a Madrid amb la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. "El problema és que la cosa no es trenqui del tot", ressalten fonts parlamentàries consultades. Borràs manté perfil baix des de fa mesos, i només apareix als mitjans quan Junts arriba a grans acords a Madrid i s'encarrega de defensar-los davant dels mitjans, com la setmana passada amb la immigració.
 

Aurora Madaula, durant un ple del Parlament. Foto: Junts


El nom de Casol és desconegut per al gran públic, però dins de Junts ha tingut un cert recorregut. Va optar a dirigir el partit a la vegueria de Lleida, però no se'n va sortir. El mateix desenllaç es va produir quan es va presentar per ser secretaria d'organització a la capital del Segre, i tampoc va ser escollida per la militància. En aquell cas, es van imposar els afins a Jordi Turull, secretari general. Turull sempre ha intentat evitar qualsevol fractura -fins i tot es va oposar als moviments que, ordits des de la comarca del Maresme, volien castigar Madaula en el consell nacional de dissabte-, però el malestar s'estén dins del grup parlamentari amb els afins a Borràs. Jaume Alonso-Cuevillas, també proper a la presidenta, fa setmanes que no participa de la dinàmica del grup, com constaten bona part dels seus companys d'escó.

"Com s'ha de tornar a integrar al grup si ha denunciat alguns dels diputats per assetjament?", es pregunta una font parlamentària. En el cas de Madaula, ja sap per boca de la presidenta del Parlament, Anna Erra -successora de Borràs en el càrrec i propera a Turull-, que no compta amb la seva confiança. El càrrec a la mesa és nominal, de manera que hi hauria de renunciar ella. En el cas que Casol rebi la demanda de deixar l'acta, la decisió és personal, com ho és la condició de diputada. Una opció seria acabar al grup mixt, si no volgués abandonar l'escó.