L'Estat enllesteix la regulació de lloguers i l'aplicarà a partir del 16 de març

El govern espanyol assegura que la fórmula escollida sí que permetrà que baixi el preu dels arrendaments en molts casos, al contrari del que defensa la Generalitat, que apostava per un topall propi

Imatge d'arxiu del portal d'un edifici amb lloguers
Imatge d'arxiu del portal d'un edifici amb lloguers | Hugo Fernández
14 de març del 2024
Actualitzat a les 19:08h
El Ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana -en mans del PSOE- ha tirat endavant amb una proposta de regulació de lloguers sense comptar amb el vistiplau de la Generalitat. El nou topall als arrendaments que existirà -i que s'aplicarà als pisos de grans tenidors- serà el model espanyol i serà desplegable a Catalunya a partir del 16 de març. Ho ha comunicat oficialment el ministeri aquest dijous. Arribarà a 140 municipis que l'executiu català va establir com a zones amb el mercat de l'habitatge tens. La consellera Capella va assegurar aquest dilluns que si bé els preus dels nous contractes no podran pujar, amb el sistema estatal no es reduiria el cost dels lloguers. El secretari d'Estat d'Habitatge, David Lucas, hi va respondre. "Sí que baixaran els preus", va apuntar. I ho va complementar amb diversos exemples.

En la seva exposició davant els mitjans de comunicació, el ministeri socialista va plantejar alguns exemples. Un pis a Barcelona que s'ha trobat anunciat a un portal immobiliari per 2.805 euros actualment, passaria a haver-se de llogar en un rang d'entre 600 i 904 euros, segons el nou índex estatal de preus del lloguer. És a dir, el nou topall. Aquest instrument es pot consultar, pis a pis, en una pàgina web que el govern espanyol ha habilitat. El ventall que s'ofereix és una formalitat per recordar als propietaris que hi ha tot un espai per negociar amb els arrendataris. Tanmateix, legalment, es permetrà als grans tenidors-cinc pisos o més, a Catalunya-optar sempre per la xifra més alta. El secretari d'Estat, però, insisteix que "en el rang superior continuem parlant de quantitats que disten molt de les ofertes existents" i que això farà reduir els preus actuals dels lloguers a grans ciutats.

Sigui com sigui, la regulació de lloguers té dues condicions clau: una és el topall, la carpeta en què Generalitat i Estat han xocat, però una altra és el preu dels contractes anteriors. Per norma general, tots els acords de lloguer que es facin a partir d'ara hauran de limitar-se com a màxim al preu de l'arrendament anterior. Aquí no hi ha cap distinció entre petit o gran tenidor.

A més, això serà així en els 140 municipis catalogats com a zona tensa d'habitatge de Catalunya, l'única comunitat autònoma que ho ha sol·licitat a tot el territori espanyol. Ara bé, com podran saber uns nous aspirants quin cost tenia el pis abans que ells s'hi interessessin? David Lucas s'ha limitat a apuntar que aquesta informació la tindran les comunitats autònomes. Per exemple, al territori català ho centralitza l'Institut Català del Sòl (Incasòl) a partir de les fiances dipositades pels propietaris. Així doncs, queda en mans de la Generalitat veure com d'accessible fa aquesta informació a la ciutadania, els pròxims dies i setmanes.

Davant els dubtes que s'obren ara, des del Sindicat de Llogateres intenten ser molt concisos i subratllar els canvis que ja es tenen confirmats. Així, el portaveu de l'entitat Enric Aragonès Jové ha recalcat que aquesta nova norma "prohibirà que es pugi el lloguer en un contracte nou en qualsevol cas, independentment del que digui l'índex". Aquest últim supòsit només intervé en els casos en què la propietat és una gran tenidora i té cinc o més pisos arreu de Catalunya, mantenen des de la Generalitat. Tanmateix, des del grup pel dret a l'habitatge lamenten que la promesa de tenir activa la regulació de lloguers al febrer al territori català ara s'hagi desplaçat fins a mitjans de març, després que el govern espanyol estableixi ara un període d'al·legacions a la proposta definitiva. Davant aquest nou impàs, el Sindicat de Llogateres reclama als inquilins que no acceptin cap pressió els pròxims dies. "Li diem a tothom que no signi cap pujada de lloguer que està a punt de ser prohibida", remata Aragonès. 

Com amb tot, però, hi ha lletra petita. En alguns casos, la nova regulació sí que permet que hi hagi pujades de fins a un 10% del lloguer en els nous contractes. Aquesta possibilitat, però, es limita als pisos on es facin reformes rellevants, una actualització energètica o un contracte de més d'una dècada de durada.


La fuita d'una regulació en proves

A banda, el mateix Ministeri d'Habitatge ha evitat plantejar cap solució afegida davant la principal fuita de la llei: els lloguers de temporada. Els propietaris que opten per aquesta via -que cada vegada en són més- queden fora de qualsevol regulació. La Generalitat va anunciar que faria una llei per regular-los, però de moment no hi ha cap calendari sobre la taula. Mentrestant, la consellera Capella insisteix a demanar als inquilins que es trobin vivint en pisos on els fan lloguers de temporada que portin el seu cas als jutjats, assegurant que guanyaran i se'ls hi haurà de fer un contracte de llarga durada, ja que els contractes temporals haurien d'estar reservats únicament per a visitants que estan de passada al país.