El Congrés aprova l'amnistia i entra oficialment en campanya pel 12-M

El PSOE dona per fet que Catalunya votarà a favor de la "reconciliació" a les properes eleccions i el PP pronostica el "principi del final" de Sánchez; ERC i Junts avisen que el procés continua viu i que cal abordar l'autodeterminació

Míriam Nogueras, Josep Maria Cervera i la dirigent d'EH Bildu Mertxe Aizpurua, al Congrés
Míriam Nogueras, Josep Maria Cervera i la dirigent d'EH Bildu Mertxe Aizpurua, al Congrés | Eduardo Parra / Europa Press
14 de març del 2024
Actualitzat el 15 de març a les 8:02h
L'aprovació de l'amnistia havia de ser el moment central de la legislatura, però ha estat eclipsada per l'avançament electoral a Catalunya. El Congrés ha avalat la llei amb els vots de la majoria de la investidura de Pedro Sánchez, sense cap sorpresa d'última hora després de l'acord del PSOE, ERC i Junts de la setmana passada que troba un nou encaix per als delictes de terrorisme i fa algunes modificacions a la primera versió de la llei. Ara, la norma passarà al Senat, on toparà amb la majoria absoluta del PP que la bloquejarà durant un parell de mesos abans de retornar-la al Congrés per a l'aprovació definitiva, previsiblement a finals de maig. La tramitació de l'amnistia impactarà de ple en la campanya electoral catalana i des de Junts ja alimenten el retorn de Carles Puigdemont per assistir al ple d'investidura, que seria cap a l'estiu.

Després de negociacions agòniques, el PSOE, ERC i Junts van trobar el desllorigador per aconseguir tirar endavant l'amnistia. La fórmula va ser un nou redactat del delicte de terrorisme, de tal manera que continua exclòs de la llei, però amb excepcions que, segons els negociadors, permetran que la causa de Tsunami s'hi pugui acollir. També es van fer modificacions en l'abast temporal -ara agafa els fets des del novembre de 2011 fins al novembre de 2023- i en alguns punts del redactat per fer-la més robusta de cara als previsibles embats del poder judicial, que continuarà tenint l'última paraula. Els partits de la investidura han celebrat l'aprovació de la llei en un ambient crispat per la dreta de PP i Vox. En el debat, ERC i Junts han aparcat les diferències per tancar files i advertir que el procés continua ben viu.

Sánchez no ha intervingut, però a través de Twitter ha dit que l'amnistia obre un temps de "convivència i prosperitat". Molts dels retrets de PP i Vox han anat dirigits contra ell pel que consideren que és una cessió intolerable als independentistes. Sí que hi ha estat durant tot el debat el ministre de Justícia i de la Presidència, Félix Bolaños, home de confiança del president espanyol i peça clau en les negociacions de la llei, juntament amb Santos Cerdán, número 3 del PSOE. El portaveu del PSOE, Patxi López, ha arrencat amb duresa contra el PP per les acusacions contra Francina Armengol pel cas Koldo. López ha celebrat l'aprovació de l'amnistia, que resol una situació "heretada" a Catalunya per culpa del PP. "Qui ho havia de fer no ho volia encarar, o pitjor, ho feia amb la policia patriòtica, amb la dissolució de partits o incendiar Catalunya", ha dit. El portaveu ha titllat d'"hipòcrita" el PP i li ha retret a Feijóo que no tingui resposta per al conflicte català. "Han fracassat", ha dit.

"La política és oferir alternatives, treballar per desinflamar els conflictes, i tornar l'esperança de la reconciliació", ha ressaltat el portaveu socialista. López ha destacat els indults, la taula de diàleg i la reforma del codi penal, i ha dit que ha funcionat i ha deixat enrere la confrontació. "Amb l'amnistia tanquem el cercle de decisions polítiques que volen acabar el temps de l'enfrontament i obrir el temps del retrobament", ha argumentat del dirigent del PSOE, que ha lamentat que les dretes vulguin "la confrontació" entre territoris. "Passarà el temps i compraran la llei d'amnistia", ha assegurat. El portaveu ha demanat al PP que abandonin els "anuncis apocalíptics". "Deixin de dir que trenquem Espanya, nosaltres unim i vertebrem Espanya, fem que els diferents sentiments de pertinença puguin compartir un projecte de país", ha reblat. Què prefereixen els catalans? "El 12 de maig tindrem resposta i nosaltres guanyarem les eleccions", ha conclòs.

 

El portaveu del PSOE, Patxi López, ha carregat amb duresa contra el PP durant el debat de l'amnistia Foto: Eduardo Parra / Europa Press

 

El 12-M serà "el principi del final" de Sánchez

La rèplica li ha donat Alberto Núñez Feijóo, que ha dit que la convocatòria d'eleccions demostra la manera de fer del PSOE. "Generen inestabilitat", ha dit, després que Sánchez hagi renunciat a tenir pressupostos aquest any. El PP ha assegurat que defensarà els interessos de "la majoria" de catalans des d'ara i fins al 12-M. "No demanarem el vot dels constitucionalistes per lliurar-lo als independentistes", ha afirmat. Feijóo ha furgat en què Sánchez no hagi participat del debat i ha considerat l'amnistia de "deliri". "El PSOE incompleix la seva paraula i el seu programa", ha assenyalat, i ha recordat que els socialistes "han acatat" totes les demandes independentistes. El líder del PP ha assegurat que Sánchez ha actuat de manera "corrupta" perquè ha "omplert de privilegis" els independentistes. Ha donat per fet que l'amnistia no passarà el filtre ni del Senat, ni de la justícia ni dels tribunals.

Feijóo ha negat que l'amnistia sigui a favor de la convivència o de la democràcia. "L'amnistia divideix Espanya i Catalunya en dos", ha assegurat. El dirigent del PP ha assegurat que els independentistes volen persistir en el procés, i ha recordat les paraules de Carles Puigdemont i de Pere Aragonès, que defensen avançar en l'autodeterminació. Feijóo ha donat per fet que el PSOE també acceptarà, al final, un referèndum a Catalunya. "Sánchez depèn de Puigdemont i del que faci Ábalos", ha advertit, i ha pronosticat que la legislatura serà "una agonia". "Només es mantindrà a la Moncloa si Puigdemont vol", ha reblat. Les eleccions catalanes, ha dit Feijóo, marcaran "el principi del final" del govern espanyol. "Quan Sánchez deixi de ser útil, el deixaran caure", ha assenyalat. El dirigent conservador ha garantit que "no s'agenollarà" davant dels independentistes, i ha insinuat que ERC i el PSC han avançat les eleccions per evitar que l'amnistia s'apliqui a Puigdemont.
 

El president d'ERC, Oriol Junqueras, aquest dijous al Congrés per al debat d'amnistia Foto: Eduardo Parra / Europa Press

 

ERC i Junts avisen que el procés continua

Els diputats d'ERC i Junts han evitat fer evident la discrepància i tingut un to cordial per celebrar l'amnistia i avisar el PSOE que el procés continua viu i que cal abordar l'autodeterminació. La diputada d'ERC Pilar Vallugera ha celebrat que, finalment, la llei acabarà tirant endavant, però ha advertit que no n'hi ha prou. La diputada ha donat per fet que hi haurà qüestions d'inconstitucionalitat i prejudicials, però això no ha d'afectar totes les causes. I ha desitjat que, un cop la llei estigui en vigor, l'aplicació sigui immediata per a la majoria de casos. Així, després de resoldre la repressió, la diputada ha dit que caldrà abordar la nova etapa del conflicte polític: l'exercici del dret a l'autodeterminació. "Continuarem en el camí de l'alliberament nacional pels conductes democràtics, pacífics, cívics i dialogats", ha garantit la dirigent dels republicans. 

El diputat de Junts, Josep Maria Cervera, ha donat per fet que després de passar pel "fangar" del Senat, l'amnistia haurà de tornar al Congrés per a l'aprovació definitiva. "La dreta ens oferirà un ventall de maniobres per torpedinar la seva aprovació definitiva i l'aplicació de la llei", ha afirmat. Cervera ha dit que el PSOE ha tirat endavant l'amnistia "per l'acord amb Junts". Els juntaires han tret pit del seu "no" a l'amnistia ara fa un mes i ha assegurat que, ara, la llei "no deixa ningú fora i és d'aplicació immediata", però els jutges continuaran tenint l'última paraula. El diputat ha recordat a Bolaños que l'amnistia no serveix per tancar el procés. "El conflicte polític continua existint", ha dit, i ha destacat la "generositat col·lectiva" d'ERC i el PSOE per facilitar un acord.
 

El bloqueig al Senat i l'última paraula dels jutges

El PP convertirà el tràmit al Senat en una mostra d'oposició a l'amnistia. Els populars poden rebutjar el text en bloc o bé introduir-hi modificacions que la capgirin totalment. Sigui quina sigui la fórmula escollida, aquesta actuació només tindrà efecte mentre l'amnistia es tramiti al Senat, ja que un cop torni al Congrés els grups favorables a la norma la poden retornar al redactat original i aprovar-la definitivament. Trigarà més temps, això sí. El PP ha modificat el reglament del Senat per tenir més temps de tramitació, ha demanat informes i compareixences per reforçar la seva posició que la llei no encaixa dins de la Constitució.

Un cop la cambra alta emeti la votació final, la norma tornarà al Congrés, que és qui decideix si accepta els canvis que s'hi han fet, o si aprova el text com va sortir del Congrés. Això tindrà lloc previsiblement al mes de maig o principis de juny. Si la llei obté suports suficients en aquesta última votació, quedarà definitivament aprovada i es publicarà al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). Serà aleshores quan l'amnistia arribarà a mans dels jutges, que tindran dos mesos per analitzar i aplicar-la a aquelles causes que correspongui. L'última paraula sempre serà dels tribunals i és agosarat assegurar que la llei no tindrà escletxes per on els jutges intentaran torpedinar-la.