El PSC tanca la porta al referèndum: «No està sobre la taula»

La portaveu Núria Parlon també descarta un "finançament singular" per a Catalunya que impliqui sortir del règim comú: "No és assenyat"

La portaveu del PSC, Núria Parlon
La portaveu del PSC, Núria Parlon | ACN
25 de març del 2024
Actualitzat a les 18:52h
"El PSC no contempla el referèndum". La portaveu socialista, Núria Parlon, ha estat clara a l'hora de donar resposta a les paraules de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que ha assegurat que l'opció del referèndum està sobre la taula de negociació que els republicans tenen oberta amb el PSOE i el mediador internacional. "Volem passar pàgina, això és una pantalla passada i ens centrem en allò que ens uneix i que permet millorar els serveis públics", ha dit Parlon. En la ponència política del PSC, d'on sortirà el programa electoral per a les eleccions, no es contempla cap referèndum.

La proposta socialista passa per desplegar l'Estatut i aprofitar al màxim les competències que Catalunya ja té en autogovern, però no es plantegen ni reformes de l'Estatut ni reformes constitucionals, que sí que s'havien plantejat anteriorment. En la mateixa línia, el PSOE ha negat cap negociació sobre el referèndum i ha atribuït les paraules de Rovira al clima electoral que viu Catalunya. "El PSOE no està en cap negociació que parli de ruptura, de referèndum i de divisions", ha dit la portaveu socialista, Esther Peña. Segons el partit, tot plegat s'emmarca en la picabaralla entre ERC i Junts per veure qui és "més independentista".

En una entrevista a El Periódico i també a Els Matins, Rovira ha assegurat que en les reunions que han mantingut ERC i el PSOE amb el mediador internacional s'ha posat sobre la taula el referèndum. I Oriol Junqueras, en l'entrevista a Nació, ha ratificat l'aposta pel referèndum. Els republicans van revelar divendres que ells també, com Junts, havien tingut tres trobades a Ginebra amb els socialistes. Rovira ha assegurat que han posat sobre la taula el referèndum i que estan a l'espera d'una contraproposta del PSOE. Qui també va parlar de referèndum ara fa uns dies és Carles Puigdemont, durant la seva conferència a Elna, i va plantejar la necessitat d'un referèndum acordat amb l'Estat. "És tan possible com l'amnistia", va dir.

El PSC ha tingut aquest dilluns la segona reunió del comitè de campanya. Les enquestes situen el PSC com a principal favorit a les eleccions, i Junts i ERC disputant-se el segon lloc. En els pactes postelectorals, es podria contemplar l'opció del referèndum? "No volem passar pantalles", ha dit Parlon, però en cap cas es planteja una negociació sobre el referèndum. "Seria tornar enrere i volem anar endavant", ha insistit la portaveu, que no ha volgut entrar a valorar l'anunci de Puigdemont d'encapçalar la candidatura de Junts per "restituir" la presidència de la Generalitat. "Respectem totes les estratègies de campanya", ha afirmat. 
 

Finançament singular? "No és assenyat"

El PSC tampoc vol un "finançament singular" per a Catalunya, proposta que fa mesos que defensa ERC i que avui també s'hi han sumat els comuns. Parlon ha dit que fer una proposta així en campanya electoral, amb tan pocs suports i que vol sortir del règim comú "no és assenyat". Els socialistes sí que volen un finançament "més just", però "sense privilegis". "Sortir del marc comú no es pot proposar en campanya i sense tenir present tot el que suposa", ha dit la portaveu, que ha demanat abordar aquest debat a les taules corresponents, on es discuteix el model de finançament territorial amb la resta de comunitats autònomes. 

Parlon ha celebrat que el debat polític giri al voltant del finançament i ha defensat un millor model que permeti desplegar polítiques estratègiques i ha retret al Govern que, tot i tenir capacitat per fer-ho, no ho hagi fet per "incompetència". "Volem un finançament just, transparent i que impedeixi a la Generalitat amagar-se en aquesta qüestió", ha insistit la portaveu. El PSC fa temps que treballa la seva proposta de finançament, que vol ser una "proposta creïble" i que permeti fer polítiques i millorar els serveis públics. Dins de l'Estatut hi ha marge per avançar, però Parlon ha evitat posicionar-se sobre el principi d'ordinalitat.
 

Reunió amb Gordon Brown a Edimburg

La comissió executiva del PSC s'ha reunit amb Salvador Illa de viatge al Regne Unit. El primer secretari s'ha reunit amb José Pascual Marco, ambaixador d'Espanya al Regne Unit, i també amb David Evans, secretari general del Partit Laborista. Illa oferirà aquesta tarda una conferència a la London School of Economics, en què parlarà del paper de Catalunya en l'enfortiment d'Europa. Entre les diverses reunions que mantindrà Illa en aquest viatge, destaca la que tindrà dijous a Edimburg amb l'exprimer ministre del Regne Unit, Gordon Brown.