Illa fa campanya a Londres contra el referèndum: «Divideix la societat»

El líder del PSC defensa, en una conferència a la London School of Economics, la necessitat de l'amnistia, i situa el 12-M com l'oportunitat d'enviar un missatge de "tolerància i reconciliació" davant d'Europa

Salvador Illa, aquest dilluns durant la conferència a la London School of Economics
Salvador Illa, aquest dilluns durant la conferència a la London School of Economics | PSC
25 de març del 2024
Actualitzat a les 20:59h

Salvador Illa fa campanya a Londres. Aquest dilluns, ha fet una conferència a la London School of Economics, per parlar sobre el paper de Catalunya i Espanya en la construcció europea. El líder del PSC, a preguntes dels estudiants, ha rebutjat un referèndum d'autodeterminació, amb l'argument que "divideix". "ERC i Junts poden demanar un referèndum, però la ciutadania no està per això; la ciutadania no està preocupada per l'autodeterminació, que és il·legal i no té sentit, sinó que volen una millor educació per als seus fills, aigua, infraestructures actualitzades i ser part de la Unió Europea, i per això cal ser part d'Espanya", ha argumentat.

L'independentisme ha tornat a posar el referèndum sobre la taula. En una entrevista a Nació, Oriol Junqueras ha dit que, si cal, "tornarà a la presó" per defensar l'exercici de l'autodeterminació. També Marta Rovira ha assegurat que en la taula de negociació amb el PSOE i el mediador s'ha plantejat el referèndum, cosa que el PSOE nega. Carles Puigdemont, a la conferència d'Elna, va dir també que ara cal acordar un referèndum, que és igual de viable que la llei d'amnistia. El PSC insisteix que no hi haurà cap referèndum, i Illa ho ha reiterat diverses vegades des de Londres, davant la insistència dels estudiants que han assistit a la conferència.

El primer secretari dels socialistes ha destacat els indults, la reforma del codi penal i la llei d'amnistia, com a mostres de "generositat" de l'Estat davant de la qüestió catalana, per retornar aquesta carpeta a l'àmbit de la política. En aquest sentit, ha insistit que cal fer polítiques que "uneixin" els ciutadans, i que un referèndum serviria per aprofundir en la divisió impedeix que diferents identitats convisquin. Així, ha recordat que els ciutadans podran votar el 12 de maig per decidir el futur de Catalunya i per quin camí cal "avançar". La seva proposta és avançar en la "reconciliació" i la "tolerància", per damunt de la "divisió i la discriminació". Sobre l'amnistia, Illa s'ha mostrat convençut que serà favorable malgrat que ara pugui generar dubtes entre alguns sectors. "És una mesura excepcional per tornar a la normalitat, i ajuda a unir la societat catalana i espanyola", ha reblat. 

En ple context preelectoral, el primer secretari dels socialistes ha lamentat la "dècada perduda" per la "confrontació estèril" provocada pel procés, que ha portat Catalunya a una "paràlisi". Illa, que ha fet una anàlisi prèvia de la situació que viu Europa i el món, també ha fet referència a la política domèstica i ha retret al Govern que no hagi governat per a l'interès general a l'hora de fer front a la sequera. També ha recordat els mals resultats de l'informe PISA o la fuga d'empreses des de l'any 2017. "Com a president, treballaré sense descans perquè tornin", ha assegurat, i ha aprofitat per dir que "amb una manera diferent de fer política" les empreses no haurien marxat.

Illa ha fet una crítica de la política que opta per la polarització, perquè perjudica la ciutadania i les mateixes institucions. "Quan les famílies o els treballadors han d'escollir bàndols, es genera un clima que es torna més intolerant i hostil al debat", ha detallat. La resposta, ha dit, passa pel "federalisme". "El federalisme ens ensenya que diferents identitats poden coexistir dins del mateix espai polític", ha explicat. En aquest sentit, Illa ha defensat que "el futur és federal", tant per Catalunya i Espanya, com per Europa, i ha insistit que els reptes globals necessiten acords que vagin més enllà dels països i les fronteres. La ponència política del PSC planteja un "horitzó federal", però cap reforma constitucional per avançar en aquest camí.
 

"Més Europa i Espanya a Catalunya"

En plena precampanya, Illa ha situat les eleccions catalanes com el preàmbul de les eleccions europees del juny. El líder del PSC, favorit en totes les enquestes, s'ha mostrat convençut que la ciutadania enviarà un missatge ferm a la resta d'Espanya i d'Europa. "A Catalunya triarem reconciliació per damunt de la divisió, per la tolerància per sobre la discriminació, i per més integració i cooperació", ha assegurat. Segons Illa, Europa es troba en una cruïlla, amb conflictes a les seves fronteres, com a Ucraïna, Gaza o el Sahel. A això s'hi suma el canvi climàtic.

Tot plegat, fa especialment decisives les eleccions europees.  "Hem d'entendre que cal cooperació, solidaritat i garantir els drets universals", ha defensat. Així, ha assegurat que Europa i Espanya seran més fortes si tenen més presència de Catalunya, de la seva població i la seva llengua, i també a l'inrevés. "Volem més Catalunya i Espanya a Europa, i volem més Europa i Espanya a Catalunya", ha reclamat Illa. Només així, ha afegit, es podran preservar les llibertats democràtiques.

Illa s'estarà fins dijous al Regne Unit. Acompanyat de Laura Ballarín, eurodiputada i secretària de Política Europea i Internacional del PSC, i Javi López, eurodiputat socialista, el primer secretari del PSC tindrà diverses reunions. Aquest dilluns i dimarts es veurà amb l'ambaixador espanyol, l'ambaixador de la UE i el delegat del Govern al Regne Unit. També amb dirigents britànics, com el secretari general del Partit Laborista, David Evans, així com diversos dirigents del "govern a l'ombra" britànic. Serà dijous quan es reunirà, a Edimburg, amb l'exprimer ministre laborista Gordon Brown.