El nou canal de reg soterrat de la banda esquerra del Ter permetrà estalviar fins a un 30% d'aigua

ACN / Redacció
13 de maig del 2009

El president de la comunitat de regants del marge esquerre del Ter, Jordi Aulet, ha celebrat que les obres hagin començat ja després d'anys de reivindicacions però ha alertat que, tot i que s'arregli el canal de reg principal, fins que no es modernitzin també la xarxa secundària l'estalvi no es començarà a notar totalment. Segons ha explicat el delegat del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) a Girona, Josep Guix, el Govern preveu tenir acabats els projectes per modernitzar la xarxa secundària en dos anys i poder haver finalitzat totes les obres al Baix Empordà amb un màxim de deu anys.

L'acord per arreglar substituir el canal de reg del Baix Empordà per una canonada soterrada es va desencallar el passat estiu. Des del desembre s'estan fent les obres a la banda de Pals i a finals de març van començar les del marge esquerre, on s'ha fet una visita d'obres aquest matí.

Es tracta de 10.140 quilòmetres on s'haurà de soterrar una gran canonada que arriba en camions directament des de Màlaga. Es tracta d'un tub que, en els cinc primers quilòmetres, mesura 1,8 metres de diàmetre, baixa als 1,6 als següents quatre quilòmetres i al quilòmetre final té un diàmetre de 1,4 metres. El director de l'obra, Daniel Pastor, ha explicat que és així ja que cada vegada va repartint més aigua i no necessita tanta amplada al tram final. La canonada podrà transportar uns 3,5 m³/segon a la capçalera fins arribar a una cabal de 1,97 m³/segon a la part final.

Segons ha explicat el president de la comunitat de regants, Jordi Aulet, el canal normalment portava uns 2,5 m³/segon i si superava els 2,8 m³/segon el cana el desbordava. Amb la nova canonada, els regants podran tenir més pressió per regar i controlar quan volen aigua i quan no tancant o obrint la canonada. 'Ara per regar hem d'esperar que l'aigua pugi, fer torns per compartir l'aigua i, a més, si no fem servir tota l'aigua que desviem del canal aquesta es perd', ha explicat Aulet. Amb la canonada, en canvi, no hi haurà aquestes pèrdues perquè l'aigua podrà quedar acumulada a la presa de Colomers. Els regants d'aquest marge del riu treballen unes 3.000 hectàrees.

60 metres de canonada per dia

El director de l'obra ha explicat que cada dia aconsegueixen col·locar uns 60 metres de canonada. Per cada metre lineal que buiden, extreuen 20 m³ de terra que han d'acumular fora de la rasa per usar-la per tapar la canonada una vegada està col·locada. Pastor ha explicat que la canonada és molt resistent –pot suportar fins a 60 tones de pes- i que, un cop estigui soterrada, els camps que ara es veuen afectats es podran tornar a sembrar sense cap perill ja que hi ha més d'un metre de terra entre la canonada i la superfície.

Pastor ha remarcat la bona entesa que hi ha amb els propietaris de les finques afectades i ha dit que amb el 99% ja hi ha signat acords per ocupar les seves terres per poder millorar el canal de reg. També ha explicat que, sorprenentment, tot i treballar a un metre del reg medieval, no han trobat aigua al subsòl. Això s'explicaria, segons Pastor, perquè aquest canal s'ha usat durant segles per abocar-hi els residus provinents del clavegueram i això hauria creat una capa de llot al fons que impedeix la filtració d'aigua. 'És un fet que a tots els tècnics ens ha sorprès', ha explicat. Un cop estigui acabada l'obra –la previsió és per l'estiu del 2010- el canal es buidarà tot i que haurà de mantenir el cabal de 0,5 m³/segon com a cabal ecològic.

L'obra té un pressupost de 14.822.000 euros que paga, en un 50% l'empresa pública del Ministeri de Medi Ambient Seiasa del Nordeste, el 32% el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, el 15% l'Agència Catalana de l'Aigua i el 3% restant els regants.

Obres també a Pals

L'altre tram de les obres, d'unes deu quilòmetre entre el riu Ter al seu marge dret fins a Pals, també es troba amb obres des del desembre. La previsió de l'empresa constructora és que al març del 2010 ja estiguin enllestits els treballs i els regants de puguin aprofitar millor l'aigua. Aquest reg donarà servei a prop d'un miler de regants –molts dedicats al cultiu de l'arròs- amb una extensió de quasi 3.000 hectàrres.

El sistema constructiu també és a través d'una canonada soterrada i l'empresa constructora és la mateixa que pel tram de Colomers. El pressupost de l'obra és de 8.049.000 euros, pagada amb les mateixes proporcions que al reg del marge esquerre.