Sallent estrena un gegant maqui per Carnaval

S'ha finançat amb donacions populars de 80 particulars i una vintena d'entitats

Redacció
04 de febrer de 2013, 10:58
576_1359972129Untitled-1
576_1359972129Untitled-1

Construcció del Gegant maqui. Vídeo: Carnaval Sallent

Sallent estrenarà el dijous de Carnaval un nou gegant, que s'ha finançat íntegrament amb aportacions populars i ha seguit un procés participatiu. La figura representa un maqui i és única, ja que fins ara cap altre gegant no ha encarnat el paper d'aquests lluitadors antifranquistes.

Fins ara els impulsors de la iniciativa no n'han desvetllat la imatge sencera i es mantindrà la incògnita fins dijous. Coincidint amb l'inici del carnestoltes sallentí, es farà la primera ballada del gegant maqui i s'estrenaran les músiques que s'han composat per a la nova figura. El Carrilet, La Llançadora i l'Ateneu Rocaus – entitats impulsores del projecte – pretenen que l'estrena del gegant comporti una revitalització de la cultura popular i tradicional sallentina i "que les noves melodies donin identitat a les festes de la vila".

Sallent té una llarga trajectòria en el món geganter. Va ser la primera ciutat gegantera de Catalunya l'any 1985 i compta amb una família de 8 gegants. Malgrat això, les entitats impulsores creien que "faltava una figura més popular, que fos present a actes i festes on ara no hi ha cap tipus d'element tradicional". Per això, el nou gegant s'ha volgut construir només amb el finançament del poble, sense cap subvenció institucional.

Més de 80 sallentins i una vintena d'entitats han aportat petites quantitats econòmiques que han contribuït a aconseguir la suma necessària: 4.200€. La campanya de micromecenatge s'ha dut a terme en parades al carrer i també a través de la plataforma de crowdfunding Verkami.

Les associacions també han participat en la tria de la imatge que havia de representar el gegant. El resultat més escollit va ser un maqui, amb l'objectiu de recuperar la memòria dels lluitadors antifeixistes "tan oblidats per la història oficial", expliquen els impulsors.

Les entitats promotores animen a tots els sallentins a fer-se seva la nova figura i a atrevir-se a agafar-lo i fer-lo ballar aquests dies de Carnaval. Recorden que "el maqui és del poble i tothom el podrà portar", sense cap limitació.