Cinc dones més afirmen haver patit «abús de poder» per part de Dalmases

"El Periódico" recull nous testimonis d'afectades pel comportament del diputat de Junts en l'àmbit laboral i sentimental

Francesc de Dalmases, al Parlament
Francesc de Dalmases, al Parlament | Adrià Costa
Victor Rodrigo / Carme Rocamora
03 de novembre de 2022, 08:32
Actualitzat: 8:44h
Noves informacions sobre el diputat Francesc de Dalmasesel mateix dia que el Parlament engega els mecanismes per avaluar si l'exvicepresident del partit ha vulnerat el codi de conducta de la cambra catalana. El Periódico ha publicat aquest dijous que cinc dones més afirmen haver estat víctimes d'abús laboral, de poder i un maltractament psicològic per part del diputat de Junts. El diari, que recull els testimonis de manera anònima, explica que una de les persones és extreballadora del Departament de Cultura quan Laura Borràs n'era la consellera. Aquesta mateixa extreballadora denúncia humiliacions, intimidació i mobbing per part de Dalmases -qui no formava part de la conselleria ni en tenia cap càrrec-. Ella va ser finalment acomiadada.

La informació, que precisament arriba el dia en que es posa en marxa la comissió de l'Estatut dels Diputats per tractar el seu cas, se suma a les informacions avançades i contrastades per NacióDigital. En el cas que Dalmases hagi vulnerat el codi de conducta del Parlament, la comissió procedirà a la imposició d'una sanció que podria incloure des d'una amonestació pública fins a una multa de fins a 12.000 euros. Serà la mesa del Parlament l'encarregada de prendre l'última decisió si la comissió de l'Estatut dels Diputats, que es reunirà aquest dijous, obre una investigació arran de l'esbroncada del diputat.

L'episodi que involucra Dalmases va transcendir el mes de juliol arran de les informacions publicades per NacióDigital i Eldiario.es. A partir d'aquell moment, quatre grups parlamentaris -PSC, ERC, CUP i comuns- van exigir a la llavors presidenta del Parlament que s'iniciés una investigació; Borràs ho va derivar a la comissió de l'Estatut dels Diputats, presidida per Jaume Alonso-Cuevillas. Cuevillas és proper a Dalmases i Borràs, i la comissió no es va convocar. Tampoc ho va fer amb l'inici del curs polític el mes de setembre.


La polèmica va quedar al calaix, però es va tornar a situar en l'agenda mediàtica amb la publicació, per part de NacióDigital de l'informe intern de Junts, que certificava aquesta intimidació. El document, difós el 23 d'octubre per aquest diari, va provocar que Dalmases es veiés obligat a dimitir com a vicepresident del partit. No va deixar, però, el seu escó, i ara la pressió es concentra en la via parlamentària, amb la comissió convocada aquest dijous. Si bé l'òrgan està presidit per Cuevillas, aquest dimecres la mesa del Parlament ha informat la comissió de l'Estatut dels Diputats els passos que haurà de seguir sobre el cas de Dalmases, després que Cuevillas demanés aclariments sobre el procediment.

Què diu el codi de conducta del Parlament
El que fixa el codi de conducta del Parlament és que, si es considera que hi pot haver indicis de males pràctiques, la comissió ha d'iniciar un procediment de verificació del cas, i per mitjà d'una investigació reservada ha d'examinar tots els fets, la informació existent i valorar si hi ha circumstàncies suficients per a una possible infracció. Si així ho considera, s'ha de començar el procediment amb l'audiència obligatòria de Dalmases.

Un cop acabat el procés d'investigació, la comissió elabora un informe, una recomanació o una proposta. Se sotmet a votació i s'eleva a la mesa del Parlament. El dret a vot el tenen tots els partits, ja que la comissió està formada per un diputat de cada grup parlamentari. La comissió, però, no dictamina la sanció del diputat, sinó que és la mesa qui valora aquesta opció, a partir de la informació facilitada per la comissió i del que estipula el codi de conducta.

En concret, el que estableix la norma parlamentària en l'article 7.2 és que els diputats "han de mantenir una conducta en tot moment respectuosa" amb altres diputats i amb ciutadans. En cas de vulneració, es preveu l'amonestació pública o multes d'entre 600 i 12.000 euros per les infraccions lleus. Si són considerades "molt greus" també es pot imposar una suspensió temporal del diputat mentre no resolgui la situació d'incompliment.