L'alerta xinesa obliga a reunir de nou el comitè científic de la Covid

Els i les expertes assenyalen que la situació epidemiològica ha canviat i, tot i que transmeten un missatge de relativa tranquil·litat, demanen seguir de prop l'aparició de noves variants

Personal mèdic realitza una prova de Covid a un nen xinès.
Personal mèdic realitza una prova de Covid a un nen xinès. | EP
Nació
02 de gener de 2023, 19:19
Actualitzat: 21:15h
Si alguna cosa hem après en els tres anys que fa que vivim en pandèmia és que el que passa a la Xina, lloc d'origen del coronavirus, és fàcilment traslladable a altres indrets del món. És per això que Occident mira de reüll l'alarmant repunt de contagis al gegant asiàtic arran de l'aixecament de les restriccions de la famosa política de Covid zero del president Xi Jinping. Mostra d'això és la decisió que ha pres el comitè científic assessor de la Covid-19 a Catalunya, que ha decidit reunir-se novament després de mesos sense fer-ho. Ho ha avançat El Periódico, que també ha detallat que l'última trobada de l'òrgan va ser per donar la benvinguda al nou conseller de Salut, Manel Balcells. Aleshores ja feia mesos que no es reunia.
 

Possibles noves sancions

Segons fonts consultades pel mateix rotatiu si ara s'ha decidit fer una nova reunió és perquè es considera que la situació epidemiològica ha canviat. No obstant això, han assegurat en cap cas és damunt la taula imposar noves sancions, si més no dures -"perquè la població no ho entendria"-, però tampoc treure-les -com és el cas de les mascaretes al transport públic-.

El que sí que hi ha és preocupació i, sobretot, han subratllat un interès superior per extremar la vigilància epidemiològica i seguir de prop l'aparició de noves variants. De fet, fa tot just uns dies, l'organisme europeu de salut pública (ECDC) llençava un missatge tranquil·litzador i afirmava que la variant predominant ara per ara a la Xina fa mesos que corre pel continent i "no suposa un desafiament". No obstant això, tal com han explicat aquestes mateixes fonts, el panorama l'any passat era de "tranquil·litat absoluta" i ara "ja no ho és". 
 

Què preocupa de la situació xinesa

Hi ha diverses coses que provoquen una certa alarma de la realitat del país asiàtic. Una és la inexactitud d'aquesta realitat, ja que transcendeix molt poca informació real o oficial sobre allò que veritablement passa. L'altra és el descomunal i innegable augment del virus, que ha enxampat la població amb una immunitat grupal baixa, però també amb fàrmacs menys eficaços que les vacunes de Pfizer i Moderna que es fan servir a la Unió Europea (UE) i als Estats Units. 

Els experts consultats pel rotatiu han comparat la situació que viu la Xina actualment amb la qual va viure Catalunya el juliol del 2020, quan el Govern va haver de tornar a confinar perimetralment el Segrià i l'àrea metropolitana de Barcelona per l'expansió del virus. Actualment, a la Xina circula una subvariant d'òmicron, la BF-7, molt més transmissible, que encara que no és més greu, sí que té una certa "fuita vacunal".



Tot i que a Catalunya i al conjunt de l'Estat la immunitat grupal és bona, el que preocupa a les autoritats és la baixa vacunació de la quarta dosi. A casa nostra, és del 55% entre els més grans de 60 anys, un percentatge "millorable", segons ha reconegut aquest mateix dilluns la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, en declaracions a Catalunya Ràdio. En aquest sentit, alguns especialistes han assenyalat que una raó que explicaria les dades és que hi ha una part de la població que té la sensació que la pandèmia ja és cosa del passat quan han apuntat que, de fet, no ho és.