El comitè de drets humans de l'ONU condemna l'Estat per haver violat els drets polítics de Puigdemont

L'expresident de la Generalitat, que veu Espanya allunyada dels "principis democràtics" després del dictamen de les Nacions Unides, reclama la "màxima difusió" del dictamen: "Que tothom el pugui llegir"

Carles Puigdemont, al Parlament Europeu.
Carles Puigdemont, al Parlament Europeu. | ACN
18 de maig de 2023, 13:50
Actualitzat: 16:08h
El comitè de Drets Humans de les Nacions Unides ha condemnat l'Estat per haver violat els drets polítics de Carles Puigdemont l'any 2018, quan se'l va suspendre com a diputat al Parlament. Aquell any, el fundador de Junts era el candidat amb més suports per arribar a la presidència de la Generalitat després de les eleccions del 21 de desembre del 2017, però va topar amb els impediments del Tribunal Constitucional (TC). L'alt tribunal, de fet, va considerar que la investidura no es podia dur a terme de manera telemàtica, i que calia que fos presencial. El president del Parlament en aquell moment, Roger Torrent, va suspendre el ple previst pel 30 de gener del 2018, i la investidura de Puigdemont va quedar frenada per sempre. El dictamen considera que el fet d'haver vist frenada la seva tria no suposa una "violació". El text compta amb un vot discrepant per part d'un dels integrants, el portuguès José Santos Pais.

 
El comitè recorda que "la suspensió excepcional de funcions públiques" imposada abans de l'existència d'una condemna requereix d'unes exigències "més estrictes que les aplicades amb posterioritat a l'existència de la condemna". "L'Estat va violar els drets de l'autor [Puigdemont en virtud de l'article 25 del Pacte, en tant que la decisió de processar-lo per un delicte de rebel·lió resultant automàticament en la seva suspensió de càrrec com a diputat, prèvia a una condemna, no va ser per motius previstos en la legislació que siguin raonables i objectius", diu. D'altra banda, però, el comitè manté que el fet que la pandèmia permetés excepcions a la presència física en parlaments "no significa que el requisit de la presència física no sigui essencial en determinats actes o que hi hagi un dret a estar exempt d'aquest requisit".

"L'Estat va violar el dret a la participació política, que és l'essència del govern democràtic", assenyala Puigdemont en un vídeo públicat a les xarxes socials en el qual indica que Espanya està "lluny" de complir amb els principis democràtics. El dictamen també atorga 180 dies a l'Estat perquè publiqui de manera "àmplia", amb la "màxima difusió", el dictamen. "Estarem atents, perquè d'aquí a molt poc Espanya assumeix la presidència de torn de la Unió Europea (UE)", assegura l'expresident de la Generalitat en el comunicat. Puigdemont sosté que el retorn a l'Estat -circumstància exigida per presentar-se a la investidura- hauria comportat la detenció immediata, i que aquest és un dels arguments recollit pel comitè de Drets Humans de l'ONU.

Segons el dirigent de Junts, es manté "intacte" la "violació de drets" polítics per part de l'Estat, i s'ha agafat a la resolució per assenyalar que tant ell com Toni Comín haurien d'haver pogut assistir al Parlament per prendre possessió de manera plena del seu escó. "Estarem amatents de veure com Espanya informa l'ONU de què ha fet, i que tothom el pugui llegir", ha remarcat l'expresident de la Generalitat, que des del 2019 és eurodiputat. El 2021 va ser el cap de llista de Junts a les eleccions al Parlament, però només de manera simbòlica. El 2017, en campanya, va comprometre's a tornar a Catalunya si guanyava les eleccions catalanes.
 

Dictamen Nacions Unides by naciodigital on Scribd