ERC ja dona per segur el compromís del PSOE amb l'amnistia

Rovira avança que les converses amb el govern espanyol "no van del tot bé" i apressa Sánchez per negociar la resta de punts que facilitin la seva investidura, entre els quals reivindica que el referèndum sigui al centre de l'agenda política

La secretària general d'ERC, Marta Rovira
La secretària general d'ERC, Marta Rovira | ERC
16 de setembre del 2023
Actualitzat a les 11:14h
La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha donat per segur el compromís del PSOE amb l'amnistia. Així s'ha expressat en una intervenció des de Ginebra (Suïssa) en el marc del consell nacional del partit, en la qual ha precisat que el punt número tres que va facilitar la presidència socialista de la mesa del Congrés dels Diputats, el que feia referència a la desjudicialització, va ser presentat al govern espanyol com a una amnistia. En aquest sentit, la secretària general republicana ha assegurat que el compromís es manté i que ara toca negociar la resta. 

No obstant això, la secretària general també ha dit que les converses per investir el president espanyol en funcions i candidat socialista, Pedro Sánchez"no van del tot bé" i ha subratllat que ERC no s'asseurà a parlar en negociacions d'últim minut. "Hem estat clars des de fa setmanes. Hi serem si el govern espanyol abraça els grans consensos de la nostra societat i els principis democràtics", ha admès la republicana.

En aquest sentit, Rovira ha reivindicat la "vigència" del referèndum, tot considerant-lo "inevitable" i ha apuntat que ERC només permetrà una revàlida de l'executiu progressista si l'autodeterminació forma part del centre de l'agenda política a l'Estat. Com a altres punts clau perquè les converses arribin a bon port, ha enaltit la millora de serveis com ara Rodalies o el finançament.

Rovira, que ha volgut adjudicar-se el lideratge del procés de negociació del conflicte polític, ha alçat la via d'ERC com "la més democràtica de totes" i ha animat el govern espanyol a assumir-la. "Fa una mica més de tres anys, vam apostar per la resolució democràtica del conflicte polític", ha reblat la republicana, "i això va generar unes condicions contra tot pronòstic perquè s'obrís la via de la negociació".

Fruit d'això, ha explicat Rovira, l'Estat es va asseure en una taula de negociació i ara, el que toca, ha dit, és poder tornar-se a asseure, però "en igualtat de condicions", ha conclòs, esmentant l'amnistia com a primer pas per materialitzar aquest escenari.