Fer el podcast més gran que s'ha fet mai en català. Aquest és l'objectiu de la iniciativa que ha inaugurat aquest dissabte el Govern. Es tracta d'una campanya de foment de la llengua catalana a través d'un incentiu com el de participar en un programa de ràdio. La iniciativa s'emmarca dins la campanya "Provem-ho en català. Molt per parlar, molt per viure!" i consistirà a fer voltar per tot Catalunya una cabina de ràdio, des d'on s'enregistraran entrevistes o talls de veu de la ciutadania que formaran part d'un ppdcast final.
La campanya s'ha posat en marxa aquest dissabte a Barcelona. La plaça Catalunya serà la primera parada d'una cabina de ràdio que ha estat inaugurada per la consellera de Presidència, Laura Vilagrà; la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; el delegat del Govern a Barcelona, Joan Borràs; i el secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila.
Vilagrà ha recordat que "aquesta ha estat una setmana històrica pel català. Després d'anys de dir-nos que no es podia parlar català al Congrés, ara ho hem aconseguit. I a Europa també hem fet un pas cap a l'oficialitat, tot i que el Govern espanyol encara ha de fer molta feina i complir la seva promesa." I ha continuat: "Hem demostrat que plegats tenim molta força i ara ho hem d'aplicar a la possible investidura amb l'amnistia, l'autodeterminació i el benestar de la ciutadania." Per la seva part, la consellera Garriga ha declarat: "Volem que la ciutadania faci servir el català, i per això posem en marxa una acció itinerant en la qual les persones hauran d'activar aquesta llengua. L'objectiu és crear el podcast més gran de la història en llengua catalana i que entre tots i totes demostrem que el català és divers, té molts accents i és útil per a tothom".
La cabina de ràdio que voltarà per tot Catalunya Foto: Govern
Entrevistes, karaoke i converses en català
La persona que entri a la cabina radiofònica podrà escollir entre quatre opcions, segons el seu nivell de català. Podrà participar en una entrevista de ràdio, on la figura de La Queta farà preguntes relacionades amb el català, també es podrà enregistrar una conversa practicant el català, es podrà cantar en format karaoke la cançó Començar que han enregistrat els Tyets, les Marala i Kelly Isaiah per a l'ocasió, o també es podrà donar una mostra de veu per al projecte AINA que busca normalitzar el català a les tecnologies digitals.
La cabina farà parada a diferents municipis de les vegueries catalanes, sobretot aquells on hi hagi seus del Consorci de Normalització Lingüística. La primera cabina de podcast s'ha estrenat aquest dissabte en el marc de les festes de la Mercè, i posteriorment rodarà pels municipis principals de totes les vegueries de Catalunya. Per ordre de recorregut, la cabina visitarà Barcelona, Sabadell, Terrassa, Manresa, Igualada, Tàrrega, Reus, Tarragona, Tortosa, Lleida, Tremps, Girona, Figueres, Vic, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú. Tots aquests municipis compten també amb un centre del Consorci per la Normalització Lingüística.
La cabina està decorada amb el lema de la campanya, "Provem-ho en català", traduït a 15 llengües molt parlades a Catalunya: àrab, búlgar, alemany, anglès, francès, indi, italià, polonès, portuguès, romanès, rus, ucraïnès, wòlof, amazic, xinès, castellà i català.
El podcast més gran en català, una acció més dins de la campanya de la Queta
Des del seu llançament, la campanya de comunicació de la Queta ha difós la importància de "provar-ho en català" a través dels mitjans de comunicació digitals i impresos, sales de cinema i un gran desplegament de cartells a la xarxa de transports i serveis públics de tot Catalunya.
Alhora, ha activat el web de campanya "Molt per parlar", amb un argumentari complet per aprendre català i per fer-lo servir, i un recull exhaustiu de recursos d'aprenentatge. Des de la seva posada en funcionament, el mes de març, el web compta amb més de 82.000 visualitzacions i prop de 73.000 usuaris. S'hi poden descarregar tota mena de materials de campanya i hi ha l'accés a propostes dinàmiques i entretingudes, com un karaoke o una coreografia de la cançó.