Sánchez tanca la porta al referèndum i reclama «generositat» en les negociacions per a la investidura

El líder socialista, a qui el rei ha proposat com a candidat, afirma que les converses amb els independentistes "no seran fàcils, sinó complexes"

El rei i Sánchez aquest dimarts.
El rei i Sánchez aquest dimarts. | Casa Reial
03 d'octubre de 2023, 15:05
Actualitzat: 17:07h
Pedro Sánchez ha assegurat que accepta l'encàrrec del rei per intentar ser investit president del govern espanyol i que ho fa amb "il·lusió". Ha refermat que les eleccions del 23-J van fer inviable un govern de "retrocés" de PP i Vox. Ha anunciat que demà mateix inciciarà els contactes amb les forces polítiques que poden fer possible "la reedició del govern progressista". El president espanyol en funcions ha fet una declaració ja com a candidat a la investidura, després que aquest dimarts conclogués la segona ronda de contactes de Felip VI amb la proposta reial que sigui ara el líder socialista, després del fracàs de Feijóo, qui es presenti davant el Congrés. Uns minuts abans, la presidenta del Congrés, Francina Armengol ha comunicat que Felip VI proposava el nom del dirigent socialista.

A la pregunta d'un escenari de "referèndum o eleccions", ha dit que li molesta que els qui volen treballar per la convivència vulguin ser etiquetats "com els del no, quan som els del sí". Ha refermat que sempre ha estat "contrari" a un referèndum d'autodeterminació i "d'aquí no ens mourem". Ha dit que, en un moment en què Espanya "s'està integrant cada cop més en una estructura federal com és Europa, viure en societats no fragmentades", està convençut que "això és el que volen els catalans".  Ha proclamat que "és l'hora de la generositat i el lideratge", aplanant el terreny per a l'amnistia, una paraula que no ha pronunciat en cap moment. Ha afirmat que les negociacions "no seran fàcils, seran complexes", però s'ha mostrat favorable a que sigui "l'abans possible". 

Sánchez -que ha tingut unes paraules de condolències per les víctimes de l'incendi d'una discoteca de Múrcia- ha assenyalat que es reunirà amb totes les forces parlamentàries en la seu del Congrés i amb l'única excepció de Vox. Ha afirmat que buscarà "no només una majoria d'investidura sinó de legislatura". Amb un projecte de país "ambiciós i compromès amb la majoria social" que tindrà com a pilars el progrés social, amb sous dignes i pensions segures, formació per als joves i un habitatge accessible; "la convivència entre espanyols i entre els pobles d'Espanya", al·ludint a la situació rebuda a Catalunya com "la pitjor crisi territorial patida" i assegurant que les tensions "han retrocedit i Espanya està ara més unida", i dins del marc constitucional.  

El líder socialista ha llançat un dard a Feijóo, tot dient que "no pot governar la nació qui no entengui la pluralitat ideològica que s'expressa al Congrés i qui no entengui la diversitat territorial". Sánchez ha explicat que quan va decidir tirar endavant amb els indults ho va fer en la convicció que tindria "efectes beneficiosos" per al país i ara "constata" que va ser una decisió encertada. 



El líder del PSOE ha dit que vol fer "el que s'ha estat fent els darrers quatre anys" per "seguir avançant". Ha explicitat que en els seus contactes comptarà amb el PP, "sense demanar trànsfugues com han fet ells però sí demanant que compleixin amb la Constitució", en referència al bloqueig del CGPJ.   

Amb anterioritat, el líder del PP ha comparegut per explicar que ha manifestat al rei que considera positiu el seu intent d'anar a la investidura i "l'absolut respecte" del PP a la decisió que adoptés el monarca. Ha demanat a Sánchez que "expliciti" els suports de què disposa i ha assegurat que en aquests moments Sánchez "té ara menys suport parlamentari del que tenia fa un mes". Aferrant-se al fet que Sumar ha dit que encara no té lligat l'acord amb el PSOE, Sánchez tindria ara, segons Feijóo, "menys de 130 vots al Congrés". 

El líder del PP ha escomès durament contra Sánchez, afirmant que és "un actor de repartiment" de Puigdemont. Ha considerat que "seria més digne" l'escenari d'unes eleccions i ha reblat en les declaracions dels possibles socis de Sánchez elevant el preu de la investidura afirmant que Espanya no té govern" perquè "no hi ha ningú al comandament". "Per molt que digui el senyor Sánchez, aquí el que importa és el que digui el senyor Puigdemont", ha assenyalat, tot dient que el que cal és que "Espanya manin els espanyols". Feijóo ha mostrat el seu convenciment que Sumar, ERC i Bildu ja han tancat un acord amb Sánchez.  

Feijóo ha qualificat d'"opaques" les negociacions de Sánchez amb un bloc sobiranista i un bloc d'esquerres, i ha repetit que els potencials socis són contraris al ·règim constitucional del 78". Per això ha definit de "majoria negativa a l'estat de dret a Espanya i a la Constitució" el bloc que pot investir Sánchez. Un bloc que ha definit com a "coalició d'interessos". Ha descrit les properes setmanes com un temps d'"obscures negociacions i mentides".  

Ha finalitzat la segona ronda de contactes després del fracàs d'Alberto Núñez Feijóo divendres passat. Una segona ronda que s'ha caracteritzat per la voluntat dels potencials socis de Sánchez d'augmentar el preu del seu suport. Així, ERC i Junts han insistit en el referèndum d'autodeterminació com a tema essencial per posar damunt la taula de negociacions, una via que va fer sortir Salvador Illa per apuntar a un escenari de noves eleccions. El PNB, per la seva banda, va recordar al líder socialista que necessitarà "tots els suports durant tot el temps" de la legislatura.

Però també Sumar ha expressat que no pensa ser un mer espectador de les negociacions de Sánchez amb els partits sobiranistes. Dilluns, després de veure's amb el rei, Yolanda Díaz va manifestar que havia traslladat al monarca la voluntat de formar un govern de coalició progressista però que l'acord "encara estava lluny", advertint  que el PSOE volia mantenir els avenços socials mentre que Sumar aspirava a "conquerir-ne de nous".