Només el 6,5% dels membres del Consell de la República vota en la consulta que avala reorganitzar-lo

La proposta de Puigdemont d'eliminar l'Assemblea de Representants tira endavant amb el 76,5% dels vots

Carles Puigdemont, en l'acte a Plaça Catalunya.
Carles Puigdemont, en l'acte a Plaça Catalunya. | Hugo Fernández
17 d'octubre del 2023
Actualitzat el 07 de març del 2024 a les 17:36h

Només un 6,5% de les bases del Consell de la República han participat d'una consulta rellevant per al funcionament de l'entitat que presideix Carles Puigdemont a l'exili. Els registrats han avalat liquidar l'Assemblea de Representants -una mena de "parlament"- i crear dos òrgans representatius nous, una mesura promoguda pel "govern" del Consell i que va generar rebombori intern perquè implica, a la pràctica, treure poder a l'Assemblea. Malgrat els crítics, que van fer una carta crítica amb el vicepresident del Consell, Toni Comín, la proposta ha tirat endavant amb un 76,5 dels vots a favor. El cens del Consell és de 90.481 inscrits malgrat que a la web hi ha un comptador que situa el nombre de registrats en 103.295.

La consulta va començar dimecres i ha estat telemàtica. Ara, en començarà una de nova en què es preguntarà als socis si són partidaris de bloquejar la investidura de Pedro Sánchez. La votació situa Puigdemont en una situació complexa, perquè, d'una banda, presideix el Consell i, de l'altra, lidera les negociacions de Junts amb el PSOE. La decisió que prenguin els socis difícilment serà vinculant per a Junts.

La proposta és eliminar l'Assemblea de Representants, l’únic òrgan d’elecció directa, i crear dues cambres: una de representació dels consells locals, amb l'objectiu de deliberar i prendre decisions sobre les accions a fer; i una segona cambra, amb l'objectiu d'elaborar la legislació republicana, amb la participació d’experts i professionals.

En la carta enviada a les bases a finals d’agost, el president del Consell, Carles Puigdemont, va defensar que la creació d'aquests nous dos ens suposaria la transferència d'actuals competències de l'Assemblea de Representants a altres espais. Per exemple, l'elecció del president del Consell de la República passaria a ser decisió "del conjunt dels membres" i la regulació normativa interna esdevindria responsabilitat del govern de l'entitat.

Després de fer públics els resultats, en un comunicat, el Govern del Consell de la República ha agraït a tots els inscrits que hi ha participat i el seu “compromís amb un procés de decisió tan important”. Han considerat que el resultat “permetrà avançar cap a un Consell millor, més fort i més eficaç”.