El fiscal Redondo va canviar de criteri sobre el terrorisme de Tsunami en 72 hores

Sosté que no hi ha indicis per investigar Carles Puigdemont, però en un esborrany previ deia tot el contrari i sí que veia justificat implicar l'expresident en les protestes de la sentència

El Tribunal Suprem, a Madrid
El Tribunal Suprem, a Madrid | Europa Press
06 de febrer del 2024
Actualitzat a les 14:09h
El cas Tsunami amenaça d'obrir una crisi a la Fiscalia. De moment, el que ha evidenciat és que el criteri del fiscal Álvaro Redondo és flexible, perquè on hi havia indicis de terrorisme, al cap d'uns dies va deixar d'haver-n'hi. Diumenge a última hora va transcendir que Redondo rebutjava investigar Carles Puigdemont per terrorisme en la causa de les protestes de la sentència. S'alineava així amb la tesi del fiscal Miguel Ángel Carballo, de l'Audiència Nacional, i qüestionava la investigació del jutge Manuel García Castellón. Aquest dimarts s'ha filtrat un primer informe, del 26 de gener, en què Redono sí que veia indicis d'un delicte de terrorisme en els fets de la tardor de 2019.

Les informacions publicades per El Mundo El Periódico assenyalen aquest canvi de criteri. El primer esborrany de 26 de gener diu que la participació de Puigdemont en Tsunami pot considerar-se com a terrorisme. Tres dies després, el criteri canvia. El segon informe, de 30 de gener, diu que els indicis són "massa oberts" com perquè el Tribunal Suprem assumeixi la causa. Aquest segon dictamen, que es debat aquest dimarts a la junta de fiscals, no veu terrorisme ni que calgui investigar Puigdemont, i sosté que els fets encaixen més en un delicte de desordres públics.

La Fiscalia no nega el canvi de posició. En un comunicat, el fiscal Redondo reconeix que va elaborar un primer esborrany, no definitiu, però que després d'una anàlisi més exhaustiva dels fets va canviar el criteri i va elaborar una ponència que sí que va enviar als seus companys per debatre-la a la junta de fiscals. Alguns mitjans apunten que el canvi de criteri es deu a pressions del fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz. Els dos protagonistes ho neguen de manera taxativa, malgrat que sí que van tenir una reunió. Redondo va traslladar-li de manera resumida les conclusions de l'informe, però García Ortiz no li va fer cap suggeriment.

La causa és especialment delicada, no només perquè afecta Puigdemont, líder de Junts, partit clau per garantir la governabilitat a Pedro Sánchez, sinó perquè és una de les que podria escapar-se de la llei d'amnistia, precisament per una acusació de terrorisme controvertida que només té clara el jutge García Castellón. Redondo, fins ara de perfil baix, s'ha situat al centre de la polèmica i aquest dimarts haurà de defensar el seu posicionament davant dels seus companys a la junta de fiscals de la sala penal del Suprem. La decisió es prendrà per majoria. Després serà el Suprem qui haurà de decidir si es queda o no la causa.