El fiscal general de l'Estat avisa que encara no hi ha una posició definitiva sobre Tsunami

Álvaro García Ortiz assegura que no coneixia l'esborrany previ del fiscal Redondo i demana "deixar treballar en pau" la tinent fiscal del Suprem

El fiscal general de l'Estat, Álvaro García, en una imatge d'arxiu
El fiscal general de l'Estat, Álvaro García, en una imatge d'arxiu | Congrés
07 de febrer del 2024
Actualitzat a les 14:03h
El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, ha desembarcat a Barcelona en plena polèmica per la posició dels fiscals del Tribunal Supremen la causa de Tsunami Democràtic. García Ortiz ha avisat que encara no hi ha una posició definitiva sobre si hi ha o no terrorisme, ni tampoc sobre si s'ha d'investigar Carles Puigdemont. No ha volgut posicionar-se sobre la qüestió, però ha demanat "deixar treballar en pau" qui haurà de definir el criteri de la Fiscalia del Suprem, que és la tinent fiscal, Ángeles Sánchez-Conde. "Ja veurem quin és el sentit definitiu", ha afirmat el fiscal general en una atenció a mitjans des de la Ciutat de la Justícia.

El que sí que hi haurà és "unitat de criteri", com és habitual a la Fiscalia, i que prevaldrà el criteri de jerarquia. Això explica que sigui la tinent fiscal del Suprem -la superior jeràrquica dels fiscals del Suprem i la número 2 de García Ortiz- qui hagi de definir criteri, arran de les discrepàncies entre els fiscals en cap de la sala penal del Suprem. "Hem de resoldre la discrepància i tenim mecanismes per fer-ho", ha explicat. També ha destacat que el fiscal que ha conegut la causa més en profunditat -Miguel Ángel Carballo, de l'Audiència Nacional- sosté des de fa temps que no hi ha terrorisme, tesi completament oposada a la dels fiscals del Suprem.
 

Toc d'alerta per les filtracions

​El fiscal general sí que ha retret al fiscal Salvador Viada que hagi aparegut als mitjans per denunciar un "155 encobert" per condicionar la Fiscalia, en una de les causes més sensibles que queden pendents de resoldre. "És una anomalia", ha afirmat, i ha lamentat que hores després d'una junta de fiscals, un dels participants de la reunió en doni detalls en públic. Més enllà d'això, García Ortiz ha estat prudent i no ha volgut donar cap opinió. "El fiscal general no ha de donar opinions, sinó emparar els fiscals perquè puguin treballar", ha dit.  Ha garantit, això sí, que "no menteix" quan diu que no ha interferit en la posició del fiscal Álvaro Redondo, que va dir que no hi havia terrorisme en la causa de Tsunami.

En un primer esborrany, Redondo va apuntar que hi havia indicis de delicte, però després van canviar de criteri. "L'únic informe que conec és el que em traslladen", ha assegurat García Ortiz, que ha advertit també que els esborranys o documents de treball són "privats". "Si s'ha traït aquesta privacitat, tenim un problema", ha afirmat. García Ortiz s'ha reunit al migdia amb el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, i ha presidit una junta de fiscals amb els responsables de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona. La Fiscalia continua analitzant quines causes poden emparar-se en la llei d'amnistia. "És complex", ha reconegut.
 

Els fiscals s'amotinen

La decisió dels fiscals del Suprem és una declaració de guerra a l'amnistia i envia diversos missatges en plenes negociacions entre el PSOE i Junts per desencallar la llei, que s'haurà de debatre de nou a la comissió de Justícia. És una resposta a Pedro Sánchez, que la setmana passada va garantir que tots els independentistes catalans serien amnistiats perquè "no són terroristes". Aquest dimarts, els fiscals del Suprem diuen que hi ha indicis de terrorisme que justifiquen investigar Puigdemont. La decisió de la Fiscalia encara no és definitiva, però sigui com sigui qui tindrà l'última paraula -si es queda o no la causa- serà la sala penal del Tribunal Suprem.