Fumar tabac és el factor ambiental que més altera elsistema immunitari i els seus efectes sobre aquest perduren, fins i tot, anys després d'abandonar el consum. És la contundent conclusió d'un estudi publicat aquest dimecres a la revista científica Nature i que detalla que el tabaquisme no només incrementa la predisposició a patir una malaltia, sinó que n'agreuja els símptomes i les complicacions.
Un equip internacional amb investigadors i institucions dels Estats Units, França i Suècia ha analitzat l'impacte de fins a 136 factors externs a l'organisme en el sistema immunitari de 1.000 persones amb un bon estat de salut d'entre 20 i 70 anys, 200 per dècada i amb la mateixa proporció d'homes i dones. A partir de mostres de sang, s'han fixat en la quantitat de citocines, unes proteïnes que controlen l'activitat de les defenses per coordinar la resposta del cos contra qualsevol amenaça.
La conclusió no deixa marge per al dubte, ja que existeix una clara correlació entre els anys i les cigarretes fumades i el dany en la immunitat adaptativa i la seva persistència. Així, el tabaquisme s'afegeix definitivament a l'edat, el sexe, la genètica, l'índex de massa corporal i determinades infeccions com un dels principals factors que afecten el sistema immunitari.
La catedràtica d'Immunologia de la Universitat de Vigo África González-Fernández ha explicat a la plataforma Science Media Centre (SMC) que, si una persona deixa de fumar, recupera la immunitat innata, però no la immunitat adaptativa, ja que el sistema immunitari té memòria. Així, els fumadors tenen més possibilitats de desenvolupar malalties autoimmunes, al·lèrgies i càncer.
Els efectes del tabac en el sistema immunitari perduren fins anys després de deixar de fumar
Un nou estudi alerta que el tabaquisme és el factor ambiental que més altera les defenses i, a més, agreuja els símptomes i les complicacions
14
de febrer
de
2024
Actualitzat:
17
de juny,
14:36h
El més llegit