Aragonès concreta que el «front democràtic» no pot ser una llista ERC-Junts: «Cal una aliança àmplia»

El president de la Generalitat, davant del Cercle d'Economia, remarca que en aquesta estratègia cal sumar-hi el "màxim de gent possible" davant d'un hipotètic govern espanyol format pel PP i Vox després de les eleccions del 23-J

Pere Aragonès, a les jornades del Cercle d'Economia.
Pere Aragonès, a les jornades del Cercle d'Economia. | Ricard Novella
Pep Martí / Oriol March
30 de maig de 2023, 20:25
Actualitzat: 22:11h

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha concretat aquest dimarts al vespre de què es tracta -o, més aviat, de què no es tracta- el "front democràtic"que ha plantejat fa unes hores des de Palau per preparar-se davant d'una hipotètica majoria formada pel PP i Vox després de les eleccions espanyoles del 23-J. Davant del Cercle d'Economia, Aragonès ha indicat que aquest "front democràtic" no és una "llista de dos partits" -en referència a ERC i a Junts, que sí que aposta explícitament per una candidatura conjunta-, sinó una "aliança àmplia". "És una aliança àmplia, de fons, que inclogui el màxim de gent possible, que defensi Catalunya i els consensos existents. Cal trobar la fórmula sent generosos, amb unitat i fermesa, que tothom se senti còmode", ha reflexionat Aragonès davant d'un públic format per l'empresariat i l'elit política del país, encara sota els efectes de la convocatòria exprés d'eleccions a l'Estat.

El dirigent d'ERC ha donat per fet que cal preparar-se per "condicions de futur adverses", en relació a un executiu estatal format per la dreta i l'extrema dreta, que pugui viure de la "contraposició" amb tot allò que significa Catalunya en termes d'escola, salut i llengua. "Hem de sumar esforços independentistes i sobiranistes, i que es mobilitzi el conjunt del país davant d'aquesta amenaça real, que canvia els escenaris i obliga a fer possible una entesa", ha dit. També ha criticat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, perquè considera que ha posat la "catifa vermella" a un possible canvi de govern integrat pel PP i per Vox, els grans guanyadors de les eleccions municipals i autonòmiques celebrades aquest diumenge.
 

En contra del model Ayuso-Aznar

Aragonès, que ha intervingut per tercera vegada com a president davant les jornades del Cercle d'Economia, ha reclamat "reforçar l'autoestima col·lectiva" i valorar el "potencial del teixit productiu", juntament amb el "talent" del país. "Si volem captar inversions i generar oportunitats, hem de posar en valor la mirada positiva, en cap cas autocomplaent. Cal despertar confiança i la reputació de la nostra economia. Si no hi creiem nosaltres, qui ho farà?", s'ha preguntat el president de la Generalitat, que ha lamentat que hi hagi un discurs "derrotista" sobre Catalunya que suposa un "peatge" en forma de reputació negativa. "Veure el got mig buit no ajuda a créixer", ha assenyalat el dirigent d'ERC, que també ha posat de manifest que no és partidari d'un model de "creixement fulgurant" impulsat per les "polítiques neoliberals" del PP.
 

Pere Aragonès, amb Josep Sánchez Llibre. Foto: Ricard Novella


"Hi va haver un abandonament de la indústria per l'especulació immobiliària, el turisme o el sector financer. Era l'època que ens deien que estàvem a la Champions de l'economia mundial. En certs racons de l'Estat hi ha enyorança d'aquest model, però no ha de tornar", ha ressaltat Aragonès, que ha criticat explícitament Madrid per replicar el model d'Isabel Díaz Ayuso, inspirat en el de José María Aznar. El president ha remarcat que aquest sistema econòmic no és el que defensa Catalunya, missatge dirigit als empresaris que miren Ayuso amb simpatia.
 

Agraïment pels pressupostos i elogi del "pragmatisme"

Guardiola, en la intervenció inicial, ha agraït al president l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat amb el PSC. Li ha recordat que el Cercle va advertir en contra de la "polarització" i del cost de no haver aprovat els comptes. "El pressupost és una realitat, i valorem l'esforç de la Generalitat i de l'oposició. L'entesa és una demostració del pragmatisme de l'acció de l'executiu", ha remarcat l'exconseller delegat del Banc Sabadell, que s'estrena en aquestes jornades al capdavant del Cercle. Aquesta vegada no hi podrà ser PSánchez, que ha cancel·lat la seva participació després de la convocatòria electoral sobtada per al 23 de juliol.

El president del Cercle ha mostrat preocupació pel "retrocés" i el "deteriorament" en serveis socials bàsics, els quals ha atribuït, en part, al model de finançament i de l'incompliment en les inversions previstes per part de l'Estat. S'ha compromès, en aquest sentit, a traslladar-ho al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, i a la vicepresidenta espanyola Nadia Calviño, que substituirà Sánchez com a representant de la Moncloa en aquestes jornades. Tanmateix, Guardiola ha assenyalat que la Generalitat ha descuidat la gestió en detriment d'altres objectius "legítims", una manera implícita de dir que els esforços s'han centrats en el procés.
 

Pere Aragonès, en el diàleg amb el president del Cercle d'Economia. Foto: Ricard Novella


Pel que fa a l'ampliació de l'aeroport, el president del Cercle ha defensat que qualsevol solució passa per millorar la connectivitat de Barcelona amb els Estats Units i l'Àsia, sense lesionar l'ecosistema del Delta del Llobregat. "Catalunya té un gran potencial de progrés per fer-lo possible", ha assenyalat Guardiola. L'ampliació de l'aeroport es va frenar el setembre del 2021, quan la Moncloa va retirar el projecte en veure dubtes per part de la Generalitat. ERC ha mostrat reticències sobre la millora de la capacitat de la infraestructura, però es va incloure en l'acord pressupostari amb el PSC juntament amb la Ronda Nord i el Hard Rock al Camp de Tarragona.