ERC rebat les crítiques de Junts per la Diputació de Barcelona: «El 2019 van preferir el PSC»

El nou executiu de l'òrgan supramunicipal ha quedat aprovat amb els vots a favor de tots els grups excepte dels de PP i Vox

Dionís Guiteras, en imatge d'arxiu
Dionís Guiteras, en imatge d'arxiu | ACN
26 de juliol de 2023, 14:36
Actualitzat: 20:43h
El diputat provincial per ERC Dionís Guiteras ha carregat contra Junts per les seves crítiques a ERC després de sumar-se a la Diputació de Barcelona amb el PSC i comuns. "El 2019 hi havia una majoria a favor de resoldre el conflicte català democràticament", compromís que, segons ha detallat el mateix Guiteras en una entrevista a Catalunya Ràdio, "va arribar fins a l'últim dia, però Junts va escollir una altra cosa". Ara, ha precisat, la situació "és molt diferent".

Guiteras ha defensat que ERC ha intentat "fins a l'últim minut" una aliança alternativa amb el partit de Laura Borràs i Jordi Turull "que no ha pogut ser" perquè "alguns diputats juntaires anaven a la seva". Per això, ha precisat que només podien contemplar l'abstenció del PP, "amb la qual no podíem comptar". És per aquest motiu que ha apuntat que unir-se al PSC i als comuns és "l'únic pacte possible". Segons ell, "és una qüestió d'aritmètica". A més a més, ha defensat que la prova que pactar amb els socialistes i els comuns no era la seva primera opció és que no van donar suport a Lluïsa Moret com a presidenta.

Precisament Moret s'ha pronunciat al respecte aquest dimecres. Ha afirmat que la incorporació dels republicans al govern de l'òrgan supramunicipal "no canvia res" sinó que "reforça" l'acció del nou executiu. "Denota absoluta coherència amb el que vam dir, que apostaríem per un govern ampli i plural i és el que hem fet", ha defensat la socialista després que s'hagi celebrat el ple del cartipàs. El nou govern de la Diputació s'ha aprovat amb els vots a favor de tots els grups excepte el PP i Vox, que s'han abstingut. 


El govern de la diputació, ja repartit

Tal com recull l'Agència Catalana de Notícies (ACN), el nou govern, encapçalat per Moret, comptarà amb Marta Farrés (PSC-CP) com a vicepresidenta primera; Dionís Guiteras (ERC-AM) com a vicepresident segon; Candela López (ECP-C) com a vicepresidenta tercera; Marc Castells (Junts per Igualada) com a vicepresident quart; Eva Baró (ERC-AM) com a vicepresidenta cinquena; Maria Eugènia Gay (PSC-CP) com a vicepresidenta sisena i Josep Triadó (Junts) com a vicepresident setè. Aquest últim càrrec no significa que Junts entri a govern, sinó que té una funció de gest institucional per ampliar la pluralitat del cartipàs.

A banda, el ple ha aprovat la creació de les 14 àrees executives en què s'estructurarà el govern de la Diputació de Barcelona aquest mandat; Presidència (Lluïsa Moret i Núria Parlon, PSC-CP); Serveis Generals i Transició Digital (Pilar Díaz i David Quirós+, PSC-CP); Bon Govern, Transparència i Participació (Dionís Guiteras i Antoni Vélez, ERC-AM, i Marc Serra, ECP-C); Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat, (Alba Barnusell, Javier Silva i Filo Cañete, PSC-CP); Urbanisme, Habitatge i Regeneració Urbana, (Carles Ruiz i Ana Maria Martínez, PSC-CP); Educació, (Joan Josep Galiano i Glòria Colom, ERC-AM).

I, finalment, Cultura (Jordi Martí, ECP-C); Feminismes i Igualtat (Eva Baró i Raquel Albiol, ERC-AM); Esports i Activitat Física (David Escudé i Xavier Amor, PSC-CP); Desenvolupament Econòmic i Turisme (Eva Menor i Abigail Garrido, PSC-CP); Infraestructures i Territori (Sergi Vallès, d'Impulsem el Penedès, i Marc Castells, Junts per Igualada); Acció Climàtica i Transició Energètica (Marc Serra d'ECP-C, i Jesús Naharro, de PSC-CP; Espais Naturals i Infraestructura Verda (Xesco Gomar, PSC-CP, i Jordi Fàbrega, ERC-AM); i Comerç, Consum i Salut Pública (Josep Ramon Mut i Olga Serra, d'ERC-AM, i Gemma Tarafa, d'ECP-C.
Arxivat a