Els Bombers confien donar per controlat l'incendi de Portbou aquest dilluns

Una trentena de dotacions terrestres treballant perquè el perímetre no avanci i confien en el fet que el vent no creixi en les pròximes hores

Les flames a Colera aquest diumenge
Les flames a Colera aquest diumenge | Glòria Sánchez / EP
Maria Rabella / Victor Rodrigo
06 d'agost del 2023
Actualitzat el 07 d'agost a les 10:03h

Els Bombers de la Generalitat treballen per controlar l'incendi que afecta Portbou i Colera i confien en el fet que ho podran aconseguir aquest dilluns. Especialment si el vent no creix en les pròximes hores. Així ho han comunicat aquest diumenge a la tarda. El sotsinspector del cos, Miquel València, ha explicat que mantindran "tota la nit" la trentena de dotacions terrestres que hi ha actualment a la zona i que estan combatent el foc sense mitjans aeris per la tramuntana. "A l'espera de l'evolució d'aquesta nit, demà ens plantejarem el canvi de fase de l'incendi", que actualment es troba estabilitzat, ha dit.

Tot i que el límit de l'incendi està estabilitzat, ha insistit València, no ha descartat que "pugui créixer amb aquest vent", per la qual cosa els esforços dels Bombers se centren ara mateix a fer "tasques de revisió constant del perímetre". Les revifades d'aquest mateix diumenge han mantingut en alerta el cos.

De matinada, el cos ha treballat en una represa del foc que ja està controlada, però que a primera hora del matí ha preocupat -i molt- el veïnat. De fet, era pràcticament un dels únics temes de conversa a la localitat. Alguns d'ells i elles s'han queixat als micròfons de Catalunya Ràdio de "poca vigilància" per part del cos, que, això sí, s'ha passat la nit remullant el terreny.


Així doncs, l'incendi, que ja ha cremat més de 570 hectàrees, ara torna a amenaçar la població amb una tramuntana que bufa amb força. Malgrat això, la situació del veïnat dels municipis confinats (Colera, la part alta de Portbou, els masos als afores del municipi i la zona Port de Llançà) ha millorat respecte als últims dies i ja han pogut tornar a casa seva. El sotsinspector dels Bombers ha recordat que ja s'ha reprès la circulació de vehicles per l'N-260. Ara com ara, només continua tallada una carretera secundària que connecta Portbou i Colera. Amb tot, l'inspector dels Bombers, Jordi Martín, ha deixat clar que "l'evolució de les tasques està sent favorable". 
 

Diversos agents dels Bombers treballant a Portbou Foto: Bombers


Quasi 2.000 persones sense electricitat

El foc va provocar, entre divendres i dissabte, incidències en el subministrament d'electricitat al municipi que van deixar sense llum, aigua, internet i telefonia a pràcticament tota la població de Portbou. Aquests problemes, però, s'han anat solucionant de mica en mica i quan passaven les cinc de la tarda de dissabte, el subministrament elèctric ha quedat restablert.


L'incendi de Portbou es va declarar divendres poc després de dos quarts de cinc de la tarda i des d'aleshores ha avançat amb força empès per la tramuntanada. Precisament, divendres el fort vent va impedir que els dos mitjans aeris desplegats poguessin fer cap descàrrega. Els bombers francesos, que també viuen una situació complexa pels focs a la Catalunya del Nord, hi han enviat 10 dotacions. Qui no col·labora són els bombers voluntaris de la Regió d'Emergències de Girona, arran de la protesta que duu a terme el col·lectiu. Els Bombers, però, asseguren que hi ha els efectius necessaris i que el dispositiu està "dimensionat" com pertoca per a un incendi d'aquestes característiques.
 

Els rurals apunten a una causa humana

Els rurals, que calculen que el foc té potencial per cremar fins a 5.000 hectàrees, i ja han pogut delimitar la seva zona d'inici. Tenen clar que es tractaria d'activitat humana, per la qual cosa han descartat la possibilitat que hagi estat provocat per causes naturals. Les flames van començar a la zona del pantà i el cos treballa des del primer moment en el punt d'inici de l'incendi, espai on hi ha alguna edificació, però que majoritàriament correspon a terreny de pasturatge de la vaca ripollesa transhumant, cosa que ha alentit l'avenç de les flames. El cap del cos a les comarques gironines, Ignasi de Dalmases, ha explicat que malgrat tot, ara per ara se'n desconeix l'origen. "Encara ens queda molta feina per fer", ha volgut precisar.