L’independentisme situa Armengol com a presidenta del Congrés a canvi de l’ús del català

El PSOE se'n surt en el primer tràmit post 23-J després de tancar un acord al límit amb ERC i Junts que també contempla avançar en la fi de la repressió i investigacions sobre el Catalangate, les clavegueres de l'Estat i els atemptats del 17-A

Francina Armengol, aquest dijous al Congrés.
Francina Armengol, aquest dijous al Congrés. | EP
17 d'agost de 2023, 11:08
Actualitzat: 14:31h
Francina Armengol és des d'aquest dijous la nova presidenta del Congrés dels Diputats, després que els partits independentistes hagin decidit finalment donar els seus vots a la candidata del PSOE arran dels acords als quals han arribat en les negociacions de les últimes setmanes, entre els quals s'inclou l'ús del català a la cambra. La líder socialista ha estat escollida d'aquesta manera amb els vots a favor de tot el bloc progressista i dels partits catalans: PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB i BNG, un total de 178 paperetes que superen la majoria absoluta, fixada en 176 escons. El PSOE de Pedro Sánchez, supera d'aquesta manera el primer tràmit després dels ajustats resultats del 23-J

L'elecció de l'expresidenta de les Illes Balears no s'ha conegut fins a última hora, i és que aquest matí mateix encara no se sabia si el PSOE tindria prou suports perquè la seva candidata obtingués els vots necessaris enfront de la seva contrincant, la popular Cuca Gamarra. Coalició Canària, clau en la votació perquè podia declinar la balança cap a una banda o l'altra si Junts no donava els suports al PSOE, ha anunciat a primera hora una abstenció. A les vuit del matí, els de Carles Puigdemont reunien la seva executiva i decidien, a partir d'un inici d'acord, donar els vots al PSOE, després d'haver arribat a tres dels quatre acords que havien posat damunt la taula negociadora: ús del català al Congrés, i la creació de comissions d'investigació sobre les clavegueres de l'estat i els atemptats del 17-A. 

També ERC ha tancat un acord al límit, anunciat pel seu cap de files, Gabriel Rufián, pocs minuts abans d'iniciar-se el ple de constitució de la mesa del Congrés. Concretament, la lletra petita de l'entesa recull la confecció d'una llei orgànica perquè el català sigui llengua "plenament oficial" en totes les institucions de l'Estat -inclosa la justícia- i d'ús "des de la primera sessió plenària" al Congrés, és a dir, la d'avui mateix. També, l'acord inclou la culminació dels acords per a l'ús de la llengua catalana a les institucions europees. En segon lloc, la "creació d'una comissió d'investigació sobre el Catalangate". Per últim, l'acord recull que l'Estat es compromet amb la fi de la repressió relacionada amb l'1-O contra l'independentisme per les "vies legals necessàries".

En un breu missatge a Twitter, el president dels republicans, Oriol Junqueras, ha celebrat l'acord entre republicans i socialistes i ha afirmat que amb el pacte continuaran "arrossegant" el PSOE en el camí de la resolució del conflicte. "Poder parlar en català, euskera i gallec al Congrés i a la justícia, posar fi a la repressió de l'Estat per l'1-O i investigar l'espionatge a l'independentisme amb Pegasus són qüestions fonamentals en democràcia", ha assenyalat.

Aquest primer pas en el qual el PSOE se n'ha sortit no implica, en cap cas, que els partits independentistes hagin decidit que donaran els seus vots a Sánchez en la seva investidura. És un primer tràmit per facilitar que continuïn les negociacions entre totes les parts, asseguren tant des d'ERC com Junts. Les dues peticions clau dels partits independentistes de cara a la investidura són l'amnistia i l'autodeterminació, però a hores d'ara els socialistes només contemplen acceptar qüestions que estiguin dins del "marc constitucional". 

Majoria progressista a la mesa

Més enllà de la presidència del Congrés, el bloc progressista també ha aconseguit imposar-se a la mesa, que queda conformada per cinc representants d'esquerres front quatre de la dreta. Concretament, l'òrgan rector de la cambra compta amb quatre parlamentaris del PP, tres del PSOE i dos de Sumar. A més, els ultres de Vox han quedat fora, després que les negociacions dins del bloc de la dreta no hagin arribat a bon port. D'aquesta manera, perden la representació que havien aconseguit en l'última legislatura. Els vicepresidents seran Alfonso Gómez Rodríguez de Celis (PSOE), José Antonio Bermúdez de Castro (PP), Esther Gil (Sumar) i Marta Fernández (PP). En aquest últim cas hi ha hagut d'haver desempat perquè tenien els mateixos vots.

Després de la votació secreta, mitjançant papereta en urna, han resultat elegits secretaris de la Mesa del Congrés els diputats Gerardo Pisarello (En Comú Podem), Carmen Navarro (PP), Isaura Leal (PSOE) i Guillermo Mariscal (PP). La Secretaria Primera, càrrec que assumeix la lectura de les declaracions institucionals a les sessions plenàries, ha recaigut en el més votat, que ha estat Pisarello, que revalida el càrrec amb 101 suports.