El calendari s'activa amb Feijóo: quan serien unes noves eleccions?

Armengol convoca el ple d'investidura per al 26 i 27 de setembre i si cap candidat aconsegueix els vots necessaris hi haurà nous comicis el 14 de gener amb campanya electoral a partir de Reis

Felip VI ha comunicat aquest dimarts a Francina Armengol que proposa Feijóo per a la investidura
Felip VI ha comunicat aquest dimarts a Francina Armengol que proposa Feijóo per a la investidura | Casa Reial
Carme Rocamora / Bernat Surroca
23 d'agost de 2023, 11:20
Actualitzat: 12:40h
La presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha anunciat aquest dimarts que Alberto Núñez Feijóo se sotmetrà a la investidura per intentar aconseguir els suports i arribar a la presidència del govern espanyol. El ple no serà immediat i es farà el 26 i 27 de setembre perquè Feijóo tingui temps per negociar amb els grups i intentar aconseguir el vots necessaris, que ara mateix no té garantits. La data és important perquè activarà el rellotge fins a la investidura d'un president o bé fins a la convocatòria automàtica de noves eleccions. Quin és a partir d'ara el calendari?
 

El ple d'investidura activa el rellotge

La data del ple d'investidura és clau, perquè activa el rellotge fins a la dissolució de les Corts i la convocatòria automàtica de noves eleccions. El ple no es podia convocar abans del 28 d'agost, perquè en aquesta data s'han de formar els grups parlamentaris i triar els portaveus. Una opció era convocar-lo just després, però Armengol ha optat per donar marge al candidat del PP per intentar lligar els vots necessaris. Concretament, passaran 35 dies des que Felip VI va proposar Feijóo com a candidat i fins que aquest se sotmetrà a la investidura. L'any 2019, Meritxell Batet va trigar 20 dies a convocar el ple, també per donar temps a l'aleshores candidat, Pedro Sánchez, per aconseguir els vots.
 

Majoria absoluta o majoria simple

El ple començarà el dia 26 amb la intervenció del candidat i la resposta dels grups. L'endemà, dia 27, hi haurà la primera votació i Feijóo necessitarà una majoria absoluta per ser investit. Si no hi ha canvis d'última hora, Feijóo no l'aconseguirà, perquè només té lligats 172 vots -PP, Vox, Coalició Canària i UPN- i la majoria absoluta són 176. Al cap de 48 hores, es fa una segona votació, i en aquest cas necessita majoria simple, més vots a favor que en contra. Si res no canvia, tampoc ho aconseguirà, perquè hi haurà 172 vots a favor i 178 en contra. És aleshores quan la investidura es considera fallida.
 

Dos mesos per tornar-ho a intentar

Quan això passa, s'obre un termini de dos mesos perquè algun altre candidat intenti aconseguir els suports necessaris. És aleshores quan es preveu que ho intenti Pedro Sánchez. Hi haurà una nova ronda de contactes dels grups parlamentaris amb Felip VI, que haurà de proposar de nou un candidat amb opcions d'aconseguir la majoria necessària. Es repeteix el procediment: es fixa data per un ple d'investidura -sempre dins del termini dels dos mesos- i cal primer una majoria absoluta i, al cap de 48 hores, una majoria simple. Sánchez aspira a aconseguir 178 diputats a favor per revalidar la presidència, però per això li calen els vots d'ERC, Junts i el PNB.
 

Noves eleccions a mitjans de gener

Si després de dos mesos cap candidat ha aconseguit els vots necessaris, es dissolen les Corts i es convoquen automàticament les eleccions per al cap de 47 dies. Amb la data del ple fixada, les noves eleccions serien el 14 de gener i la campanya començaria vuit dies abans, és a dir, per Reis.