L'AINA s'internacionalitza: acord entre el Govern i la GSMA per promoure el català a l'ecosistema digital global

La Generalitat i l'entitat organitzadora del Mobile World Congress uneixen esforços perquè el català tingui les mateixes oportunitats i condicions que té qualsevol altra llengua

John Hoffman i Roger Torrent després de signar l'acord
John Hoffman i Roger Torrent després de signar l'acord | ACN
14 de setembre del 2023
Actualitzat el 12 de novembre a la 13:14h
El Govern vol que el català també sigui una llengua útil per a la tecnologia i per comunicar-se amb les màquines. Per això, el Departament de la Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori, en col·laboració amb el Barcelona Supercomputing Center (BSC), va posar en marxa el 2020 el projecte AINA. Tres anys després, sota el lema La nostra llengua és la teva veu, la proposta s'ha consolidat i es va expandint. Precisament, la Generalitat de Catalunya i la GSMA, l'entitat organitzadora del Mobile World Congress Barcelona (MWC), han signat aquest dijous un acord per internacionalitzar el projecte AINA com a mitjà per protegir i promoure el català a l'ecosistema digital global.

L'AINA és un projecte basat en tecnologies de dades i Intel·ligència Artificial (IA) que té com a objectiu dotar la llengua catalana de recursos digitals i lingüístics perquè esdevingui un idioma competitiu en el món digital i n'asseguri la supervivència futura. Per aquest motiu, en el marc d'una reunió al febrer prèvia al MWC d'enguany, el Govern va presentar a la GSMA la iniciativa. Fruit d'aquests vuit mesos de converses, el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, i el conseller delegat de la GSMA Ltd, John Hoffman, finalment han formalitzat el conveni aquest matí a la seu del Departament d'Empresa i Treball, en una reunió en què també hi ha participat la secretària de Polítiques Digitals, Gina Tost

El memoràndum d'entesa que s'ha signat és una oportunitat per fer créixer el projecte, atès que la GSMA és una entitat que representa els operadors i les organitzacions de l'ecosistema mòbil i les indústries adjacents. A partir d'aquí, neix l'Aliança AINA, iniciativa que té com a finalitat que "els parlants de llengües que estan en manifesta feblesa respecte a les llengües globals puguin participar plenament en el món digital, a banda de garantir-los el dret imprescriptible de fer servir la seva llengua tant en la vida privada com en la pública".

Sobre aquesta qüestió, el conseller Torrent ha assegurat que la responsabilitat del Govern és "promoure i defensar l'ús del català en qualsevol àmbit, també en el digital, on ens juguem bona part del futur de la nostra llengua". Així, ha deixat clar que la Generalitat està "absolutament compromesa en aquest sentit i que farà servir totes les eines i palanques que té a l'abast per aconseguir que el català tingui les mateixes oportunitats i condicions que té qualsevol altra llengua en l'àmbit tecnològic i digital, però sobretot per assegurar els drets dels catalanoparlants". 

En el marc d'aquesta aliança, el Govern i la GSMA col·laboraran per promoure obertament les activitats i les eines desenvolupades pel projecte AINA globalment, sensibilitzar sobre els beneficis generats per l'ús d'aquestes tècniques per als ciutadans digitals i compartir experiències i aprenentatges sobre els esforços per a la preservació digital de la llengua i la cultura catalanes. En aquest sentit, Hoffman ha declarat que considera que l'AINA "és molt interessant perquè, a través de la tecnologia, permet que cultures i llengües poc esteses arreu del món passin a l'avantguarda". D'altra banda, ha anunciat que farà servir el MWC 2024 per "promocionar el projecte i animar altres països, regions i dialectes lingüístics a contribuir-hi". 

De moment, en paraules de Hoffman, "tocarà treballar de valent". A curt termini, encara no tenen cap proposta en marxa- Malgrat això, per començar a traçar la línia de l'acord, primer volen "assegurar la presència del català en l'àmbit dels cercadors", que just aquesta mateixa setmana s'ha fet públic que ha recuperat visibilitat a Google, ha recordat Torrent. 

D'aquesta manera, les actuacions concretes en què el Govern i GSMA col·laboraran més a llarg termini per aconseguir els objectius que s'han proposat en l'acord són, entre d'altres, dur a terme diversos casos d'estudi per incloure'ls en la GSMAFoundry i promocionar el projecte i la iniciativa en els esdeveniments i les activitats internacionals de la GSMA, especialment en el MWC Barcelona i en el programa ministerial de la GSMA del mateix congrés.