Llarena demana a Puigdemont que aclareixi si ha demanat recuperar la immunitat

El jutge del Suprem dona deu dies a l'eurodiputat de Junts perquè aclareixi si ha sol·licitat deixar en suspens cautelarment la decisió del TGUE de deixar-lo sense protecció com a eurodiputat

Carles Puigdemont, a Brussel·les
Carles Puigdemont, a Brussel·les | Junts
19 de setembre del 2023
Actualitzat a les 14:20h
El jutge instructor de la causa del procés, Pablo Llarena, ha donat un termini de deu dies a Carles Puigdemont i Toni Comín perquè concretin si han presentat recurs de cassació contra la sentència del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) que els va retirar la immunitat i, alhora, la suspensió d'aquella decisió fins que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) no dicti una sentència definitiva. Puigdemont i Comín van presentar divendres a última hora recurs contra la resolució del juliol, però la defensa no ha concretat si també han demanat deixar en suspens la decisió del TGUE d'avalar el suplicatori.

Llarena va comunicar a finals de juliol que no prendria cap decisió sobre les euroordres dels exiliats fins que el TJUE no es pronunciés sobre unes eventuals mesures cautelars presentades pels eurodiputats de Junts. Quan van conèixer la sentència, ja van avançar que demanarien suspendre la decisió de manera temporal i mantenir, així, la protecció com a europarlamentaris. Llarena vol evitar així un nou revés europeu, perquè es podria produir la situació d'emetre noves euroordres i que, en plena tramitació, Puigdemont i Comín recuperessin la immunitat i tot el procediment quedés en suspens. 

En aquesta línia, Llarena vol aclarir si aquesta petició de mesures cautelars ja s'ha presentat. La defensa de l'expresident ha dit que ho faran "quan toqui", perquè divendres no ho van poder fer per una qüestió procedimental. Tot apunta, doncs, que ho faran els propers dies. Puigdemont i Comín s'enfronten a una nova petició d'extradició pels delictes de malversació i desobediència. En el cas de Ponsatí, com que només se la persegueix per desobediència, no hi ha risc d'extradició i, de fet, el seu cas es troba ja pendent de judici sense risc de presó. En el cas de Lluís Puig, que no és eurodiputat, la Fiscalia vol que Llarena dicti una nova euroordre contra ell per malversació, però el jutge encara no s'ha pronunciat.

En tot cas, ara com ara, tant Puigdemont, com Comín, com Puig, poden moure's lliurement per Europa sense risc de detenció, perquè no hi ha cap euroordre activa. Una altra cosa és que Llarena opti per emetre'n de noves. En aquest cas, la causa aterraria als jutges belgues, que la tornarien a analitzar. Ho farien, però, amb les noves regles del joc fixades per la justícia europea al gener. La defensa creu que això els beneficia, perquè diu que el Tribunal Suprem no és competent. Al seu torn, el Suprem no se sent interpel·lat per aquest punt de la sentència i insisteix que sí que pot emetre euroordres. Tot plegat, mentre el debat a l'estat gira al voltant d'una amnistia que hauria de beneficiar Puigdemont.