Vic aprova unes ordenances marcades per l'increment de l'IBI i el «no» de l'oposició

Capgirem Vic refusa discutir el dictamen durant el ple per l'excepcionalitat del moment

25 d'octubre de 2019, 08:45
Actualitzat: 10:12h
La regidora Núria Homs explicant les ordenances en el ple municipal.
La regidora Núria Homs explicant les ordenances en el ple municipal. | Josep M. Montaner
El ple de l'Ajuntament de Vic va aprovar aquest dijous les ordenances fiscals per al 2020. Unes ordenances marcades per l'increment de l'IBI en un 7% i pel "no" de l'oposició. El dictamen va tirar endavant només amb els vots de l'equip de govern (JxCat), majoria al ple de Vic. L'encarregada de presentar el punt va ser la regidora d'Hisenda Núria Homs.

Homs va destacar que les ordenances representen "el 47% dels ingressos de l'Ajuntament de Vic" i "és imprescindible augmentar-los per mantenir l'equilibri pressupostari" i poder destinar-ho a inversions per la millora de la ciutat. Homs remarcava que s'havia parlat amb tots els grups amb la voluntat de "sumar i enriquir" i que tenien com a reptes l'habitatge, l'ús de les energies renovables o polítiques socials. En aquest sentit destacava que s'ha fet una "revisió tècnica" perquè les ordenances "estiguin endreçades" i poder donar a conèixer "què paguem i per què ho paguem". "Creiem que presentem una proposta que s'ajusta a l'equilibri pressupostari i a les possibilitats de contribució de la ciutadania", afegia.

IBI: augmenta un 7%, recàrrecs i bonificacions

D'una banda, l'Impost sobre Béns Immobles (IBI), s'ha apujat un 7%. Tot i això, Homs destacava que en comparació amb altres municipis està per sota (en dades de 2019 sobre l'IBI urbà: Manlleu 0,689; Berga 0,65; Manresa 0,895; Olot 0,8581; o Ripoll 1,03). També s'introdueix un recàrrec del 50% als pisos desocupats per, d'aquesta manera, potenciar la disponibilitat de pisos. "La intenció és mobilitzar el parc d'habitatge", remarcava Homs. Per a les famílies nombroses es passa del 20% al 50% en la bonificació d'aquest impost i també hi haurà una bonificació del 50% per la inversió en energies renovables, amb caràcter retroactiu.

ICIO: s'anivella i noves modificacions

D'altra banda, l'impost de construccions, instal·lacions i obres (ICIO) passa del 3% al 4%, i tal com remarcava la regidora, s'anivella com la gran majoria de municipis. En aquest sentit explicava que hi ha bonificacions per obres de comerços declarats d'especial interès que iniciïn activitat (95%); per rehabilitació d'edificis d'especial interès o utilitat municipal (del 30 al 90% per façanes i del 30 al 60% per habitatges); obres per instal·lacions d'estalvi energètic i ús d'energies renovables (90%); per la supressió de barreres arquitectòniques (90%); o per habitatges de protecció oficial (50%).
 

Núria Homs, al ple d'ordenances Foto: Josep M Montaner
 

Josep Lluís Garcia al ple d'ordenances Foto: Josep M Montaner


Vehicles, clavegueram, residus i mascotes

Pel que fa a la resta d'impostos, es mantenen les bonificacions de l'impost de circulació per a vehicles poc contaminants (bonificació 100% per vehicles històrics i 75% per a vehicles menys contaminants). Quant a la taxa de clavegueram, es pagarà la meitat de l'impost en cas de fuita d'aigua i es manté l'exempció total per a les famílies en situació de pobresa energètica.

D'altra banda, s'apuja la taxa de recollida de residus, ja que, tal com exposava la regidora, cada vegada es penalitza més l'entrada de rebuig a l'abocador (8% la taxa de recollida domiciliària i un 11% recollida comercial). També s'estableixen tarifes reduïdes per a col·lectius com jubilats o desocupats, persones vulnerables, o que fan compostatge casolà i fan ús de la deixalleria municipal. Finalment, es posarà en marxa la nova taxa per a la identificació de l'ADN de femtes d'animals de companyia.

ERC: "no" per l'IBI i per la manca de pressupost

El regidor d'ERC Josep Lluís Garcia exposava que hi havia "dos esculls" en l'aprovació de les ordenances, tot i que algunes de les seves propostes s'han reflectit en el dictamen. "Un 7% de l'IBI no és escaient, tot i que Vic està a la banda baixa en comparació altres municipis", deia el regidor, remarcant que s'hauria de fer "una actualització progressiva". L'altre escull és que no hi havia una planificació amb "què es vol gastar" els diners recaptats amb les ordenances, és a dir, el pressupost. D'altra banda, Garcia explicava les propostes descartades com que es reduís el 70% de l'IBI per les famílies nombroses, l'ampliació de la tarifació social i el menjador, la tarifació social a l'Escola de Música, o les bonificacions respecte a qüestions ambientals.

Capgirem Vic: "no" per la situació política

Per part de Capgirem Vic, no hi va haver discussió sobre les ordenances. "Posem per sobre el context polític que estem vivint", deia el regidor Joan Coma, fent referència a la sentència del procés. "No volem seguir normalitzant la situació de repressió", remarcava Coma, llistant els casos de violència policial amb detinguts, presos i les 4 persones que han perdut un ull. En aquest sentit criticava que "el govern de la ciutat està en silenci, no condemna l'actuació policial dels Mossos, no es posiciona i protegeix el conseller Buch". Per tot això, "convertim el ple en una plataforma de denúncia", remarcava el regidor, criticant l'actuació de JxCat i ERC en l'àmbit nacional. Les indemnitzacions al ple dels regidors de Capgirem es destinaran a la caixa de solidaritat antirepressiva.
 

Joan Coma al ple d'ordenances de Vic Foto: Josep M Montaner

 

Carme Tena al ple d'ordenances Foto: Josep M Montaner


PSC: "no" per l'IBI

Per la seva banda, la socialista Carme Tena remarcava que "augmentar l'IBI és un despropòsit", ja que aquest augment no es reflectia en els sous o pensions dels ciutadans de Vic. "Si necessitem més ingressos, planifiquem la despesa, però no li demanem un augment exagerat per manca de planificació", afegia la regidora. En aquest sentit, apostava per una "fiscalitat progressista" i treballar més "la tarifació social".

Finalment, l'alcaldessa de Vic Anna Erra va destacar el fet que tots els partits es poguessin asseure per parlar i buscar punts d'entesa i va marcar els tres grans reptes que té la ciutat: polítiques d'habitatge, la transició climàtica i les polítiques socials. En aquest sentit Erra va explicar que l'IBI s'ha augmentat perquè no es tocava des del 2016. D'altra banda, va remarcar que s'havien d'aprovar les ordenances, cosa que no significa que "no estem per la causa i el país". "Continuarem estant queixosos amb la situació", concloïa.

Record per a Joaquim Puntí

Abans de començar el ple, Josep Arimany va voler adreçar unes paraules de record a l'exregidor Joaquim Puntí Freixer, traspassat el passat diumenge. Arimany va explicar que era "un home que estimava la ciutat, catalanista i defensor de la llengua. Era una gran persona". En aquest sentit va expressar la tristesa de la pèrdua i per no veure'l al seu lloc habitual de la sala de plens, ja que assistia a totes les sessions plenàries. Acabat el parlament tots els regidors van dedicar-li un fort aplaudiment.
 

L'alcaldessa Anna Erra Foto: Josep M Montaner

 

El ple municipal de Vic aplaudint Joaquim Puntí. Foto: Josep M. Montaner

Arxivat a