​Vic lidera un projecte d'innovació social i sanitària per a l'atenció domiciliària de persones vulnerables

L'objectiu és que els pacients tinguin un únic professional de referència que doni resposta a les diferents necessitats

La reunió celebrada la setmana passada al Consell Comarcal d'Osona
La reunió celebrada la setmana passada al Consell Comarcal d'Osona | CIMTI
Osona.com
18 de gener de 2021, 08:55
Vic ha estrenat un nou projecte d'innovació social i sanitària per a l'atenció domiciliària de persones vulnerables. Actualment s'està fent a la zona nord, però aquest 2021 és previst que s'estengui a la resta de la ciutat i, a la llarga, arribi a la resta de Catalunya. L'objectiu del Programa de Gestió de l'Atenció Complexa (PGAC) d'Osona és que els pacients tinguin un únic professional de referència que sigui el responsable de donar resposta a les seves necessitats socials i sanitàries. Aquesta resposta pot venir de la mà d'altres professionals o de l'activació de dispositius, serveis o recursos.

El projecte s'emmarca en el conveni que té el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies amb el Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores a Catalunya (CIMTI) per impulsar projectes d'innovació sanitària i social que s'adrecin a generar noves formes de treball amb l'objectiu que tinguin un gran impacte en la societat i en la millora de la salut i la qualitat de vida de la ciutadania.

Divendres passat, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, es va reunir amb els líders del Programa de Gestió de l'Atenció Complexa (PGAC) d'Osona per conèixer de primera mà el projecte. Durant la reunió, El Homrani va ressaltar que la prova pilot "fa realitat la integració social i sanitària, els dos sistemes treballant de la mà, amb una persona de referència, que és qui centralitza tots els serveis dels dos sistemes". També va qualificar el model "d'èxit". "És un model de cap a on hem d'anar, també en el sentit de no respondre només amb la institucionalització perquè les persones han de poder envellir a casa seva", afegia.
 

La reunió celebrada la setmana passada al Consell Comarcal d'Osona Foto: CIMTI


El fet distintiu

Normalment els sistemes sanitaris i socials no estan integrats en una mateixa plataforma i els professionals encarregats de la cura d'un pacient no sempre tenen una visió global de la seva complexitat. El PGAC ha creat un sistema d'informació compartit per millorar la coordinació, la comunicació i l'atenció que rep el pacient i també millorar l'experiència dels professionals involucrats.

Un dels projectes seleccionats

El Departament i el CIMTI ja treballen de forma conjunta des del 2019, quan ambdues institucions, juntament amb el Departament de Salut, van convocar una crida per donar suport a projectes i start-ups que treballen en la millora de l'atenció domiciliària integral sanitària i social. El PGAC és un dels 9 projectes seleccionats d'aquella convocatòria.

En paral·lel, les tres institucions també van llançar una altra convocatòria conjunta l'any passat: la Crida Repte 2020 d'Oportunitat per a la transformació del model assistencial sanitari i social.
Arxivat a