Lulets, l'empresa manresana que converteix el cartró en una potent eina d'aprenentatge i gaudi familiar

Amb el naixement del seu primer fill, Íngrid Blasco i Salva Haro van adonar-se de la necessitat de concebre noves maneres de jugar que potenciessin la creativitat i fossin més respectuoses amb el medi ambient

Íngrid Blasco i Salva Haro decorant, amb els seus tres fills, avions de Lulets
Íngrid Blasco i Salva Haro decorant, amb els seus tres fills, avions de Lulets | Sílvia Martí
20 de novembre de 2019, 12:37
Actualitzat: 22 de novembre, 17:36h
"Si no som les mares i pares els que fem entendre als infants que no fa falta tenir centenars de joguines que s'acaben fent malbé, i que no cal que siguin de plàstic, no la farà ningú, aquesta feina educativa i de conscienciació". Els manresans Íngrid Blasco i Salva Haro fa anys que ho tenen clar: "estem arribant a uns nivells d'irresponsabilitat ambiental que el planeta ja no pot suportar". Ells dos -pares de tres criatures de 5, 3 i 1 any- no s'havien plantejat mai, abans de tenir fills, com la indústria de joguet influïa en aquesta crisi mediambiental cada cop més vigorosa i vertiginosa.

La seva percepció, però, va canviar amb el naixement del seu primer fill, el Martí (2014): "vèiem que moltes de les joguines que tenia eren de plàstic, i que la seva vida útil era molt curta i llavors les havíem de llençar", recorda Blasco, que assenyala que en un primer moment, aquesta observació no va transcendir en cap acció concreta ni determinant.
Tot va començar a fer un tomb el primer any que van anar a fer la rua de Carnestoltes amb el Martí, que llavors ja tenia dos anys. "Era una època en què estava obsessionat amb els mitjans de transport, i ens va demanar d'anar disfressat d'avió", explica la mare, que continua: "com que a mi sempre m'ha agradat molt el disseny, vaig decidir idear-ne un de cartró, i després el Salva, que treballa en una empresa d'enginyeria mecànica, va encarregar-se de transformar la idea a tamany real".

El resultat, a banda d'un fill més content que un gínjol, va ser una disfressa perfectament portable i construïda i pintada a sis mans: "tots tres vam intervenir en el procés de construcció i decoració de l'avió" i "com que ens va fascinar tant aquesta experiència de creació col·lectiva i cent per cent sostenible, vam concloure que allò no podia quedar com una anècdota, i que havíem de seguir remant en aquella direcció", relata Blasco.
 

La Clàudia i el Martí jugant amb avions de Lulets Foto: Sílvia Martí


Va ser a partir de llavors que van començar a posar els fonaments de l'empresa que tenen ara i que fa només set mesos que funciona, Lulets. "La idea era poder oferir, a les famílies, peces de cartró reciclables que, un cop muntades, esdevinguessin un avió". L'encarregada de dissenyar-les seguia sent Blasco, i qui feia la feina de producció era Haro, a través de la seva empresa, Cimstec Technology. "Ho veníem per internet, i com que vam veure que la cosa funcionava, ens vam animar a treure nous productes", comenta. Si bé el seu fill Martí havia estat l'encarregat de donar-los la idea de l'avió, la segona creació que van engendrar va ser una proposta de la Clàudia, la filla mitjana de la parella: "ens va demanar si podíem fer una caseta on ella hi cabés a dins, i vam aconseguir materialitzar-la", somriu Blasco.

Colors neutres per potenciar la creativitat

"Al començament la meva idea era comercialitzar les peces de cartró ja pintades, però parlant amb altres mares i pares em vaig adonar que no; que el que havia de fer era vendre les peces verges perquè fossin els mateixos infants que les pintessin com volguessin", diu Íngrid Blasco. D'aquesta manera, exposa, "es potencia la creativitat i la capacitat artística dels nens i nenes, que realment és el que els agrada i el que els motiva".

Paral·lelament, la manresana va decidir ampliar el seu catàleg de productes amb la posada a la venda d'adhesius: "és un material que crida molt l'atenció, i com que tinc la sort de comptar amb una amiga que és il·lustradora, no vaig dubtar de proposar-li que em fes uns quants dissenys per a convertir-los en vinils", explica.

"No pretenem enriquir-nos; el que busquem és conscienciar i donar alternatives sostenibles"

Tres anys i mig després d'aquell primer avió que va ser l'embrió del projecte Lulets, la creació de cartró encara llueix a casa els Haro-Blasco. "Qui ho diu que el plàstic té una vida útil més llarga que el cartró?", es pregunta la mare, tot afegint que "gràcies a Lulets estic descobrint un món del cartró que desconeixia completament". A banda, assenyala, "tot ho produïm aquí a la Catalunya Central", un fet que fa que "encara siguem més respectuosos amb el medi".

És, precisament, aquesta voluntat de fabricar sense generar residus una de les raons de ser principals del projecte: "No pretenem enriquir-nos; el que busquem és conscienciar i donar alternatives sostenibles", sentencia la parella manresana, que no descarta convertir els paquets amb els quals emboliquen les comandes en objectes de decoració perquè també es puguin reutilitzar.
 

Els tres fills de Blasco i Haro jugant a la casa de Lulets Foto: Marta Clotet


Els blocs, la darrera incorporació al catàleg de productes

Als avions i a les casetes de cartró, ara s'afegeix, al catàleg de Lulets, un nou producte: els blocs. "A casa en teníem de plàstic, i vaig pensar: si n'hi ha de plàstic, també n'hi poden haver de cartró, no? I em vaig animar a dissenyar-los", celebra Blasco, que assegura que "són un material excel·lent que ajuda als infants a progressar en diferents àrees del seu desenvolupament social, emocional i cognitiu". Si bé els dos primers jocs de cartró "estan pensats més aviat com a entreteniment", aquests blocs "potencien el joc més simbòlic i educatiu", sentencia la mare, que celebra que "el Martí i la Clàudia, amb aquest material, fins i tot estan aprenent a llegir i a comptar".

La voluntat d'aquests dos emprenedors manresans és seguir fent créixer el seu projecte amb altres productes sostenibles i respectuosos amb el medi ambient. En aquest sentit, no descarten ampliar el seu catàleg, també, amb mobiliari infantil de cartró. "Ho anirem desenvolupant mica en mica, sempre tenint en compte l'acceptació per part de la gent", conclou.