La comissió política entre Estat i Generalitat per al traspàs de Rodalies es constituirà al febrer

El ministre Puente i la consellera Capella també fixen per al 18 de gener la comissió tècnica per abordar la "modernització" de l'aeroport mentre que la signatura del conveni de la B-40 queda pendent de reformes legislatives

La consellera de Territori, Ester Capella, i el ministre de Transports, Óscar Puente
La consellera de Territori, Ester Capella, i el ministre de Transports, Óscar Puente | Miquel Vera / ACN
10 de gener de 2024
Actualitzat: 07 de març, 14:53h

La reunió entre la consellera de Territori, Ester Capella, i el ministre de Transports, Óscar Puente, ha deixat tres acords rellevants en matèria d'infraestructures. El primer, pel que fa a Rodalies, certifica el tret de sortida del traspàs. La primera setmana de febrer es constituirà la comissió política per al traspàs de Rodalies. Aquesta comissió permetrà començar a desplegar l'acord entre ERC i el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez en allò que fa referència a la carpeta ferroviària. Servirà per crear les comissions executives i els grups de treball per fer efectiu el traspàs, que pivotarà sobre la prestació del servei -la constitució de l'empresa pública Rodalies de Catalunya-, les infraestructures i el finançament. "Avancem en el traspàs integral de Rodalies", ha constatat la consellera Capella.

Els altres dos acords rellevants fan referència a l'aeroport del Prat i a la B-40, dues carpetes que no es poden desvincular de l'acord de pressupostos amb el PSC de l'any passat. Pel que fa al Prat, Capella i Puente han acordat constituir la comissió tècnica per abordar-ne la "modernització" el 18 de gener. Sobre la B-40, el conveni entre Estat i Generalitat no es podrà signar fins que no es faci una reforma legislativa de la llei de carreteres, que depèn del govern espanyol. Un cop es faci aquesta reforma, el ministeri de Transports farà una proposta de conveni a la Generalitat ajustat al protocol signat el 7 de juliol. Si aquesta modificació legal s'allarga, el conveni trigarà més. 

"Estem complint amb els acords a què ens vam comprometre", ha remarcat Capella, en un missatge destinat també als socialistes, amb qui el Govern negocia també els pressupostos de 2024. La consellera ha valorat positivament la trobada amb el ministre. "Ha estat una reunió profitosa", ha afirmat, i ha dit que a partir d'aquesta trobada queda clar que el traspàs de Rodalies es comença a desplegar.  El Govern feia mesos que preparava aquesta reunió i hi havia certa urgència per agendar la trobada amb el ministre, que no va designar el seu equip fins abans de Nadal. Capella i Puente van tenir una breu trobada, en privat, el passat 1 de desembre, poc després que el ministre fos nomenat, i fonts properes apunten que hi ha bona sintonia, més que no pas amb l'exministra Raquel Sánchez
 

Els diners i l'empresa pública

En la carpeta de Rodalies, la Generalitat vol que les comissions es constitueixin durant el primer trimestre de l'any i té especial interès a fiscalitzar els diners que s'han de destinar a Rodalies. Les partides previstes -per exemple, la del dèficit tarifari, que puja fins als 400 milions- s'ha d'incloure en els pressupostos generals de l'Estat, que encara es troben a les beceroles. Els recursos econòmics són clau i el Govern vol garantir-los, especialment en una infraestructura que ha patit un infrafinançament des de fa anys. Una altra de les prioritats és començar a definir l'empresa Rodalies de Catalunya, que substituirà Renfe. Això s'ha de fer durant el primer semestre de l'any. La Generalitat s'imagina una empresa similar a Ferrocarrils, i que l'Estat l'abandoni un cop culmini el traspàs.

En tot cas, el Govern destinarà efectius al traspàs de Rodalies. El fins ara secretari general d'Economia, Josep Maria Vilarrubia, passarà a dedicar-se a "desenvolupar" el traspàs de Rodalies. El substituirà en el càrrec Josep Maria Aguirre. Fonts de l'executiu detallen que el canvi respon a la voluntat de reforçar l'equip tècnic que treballarà en el traspàs de la infraestructura ferroviària. La interlocució del Govern serà sobretot amb el ministre Puente, però també amb el president de Renfe, Raül Blanco. L'acord pel traspàs és complex, i més enllà de la fotografia política d'aquest dimecres -que dona el tret de sortida oficial al desplegament de l'acord- serà decisiva la feina tècnica que es faci fora dels focus, amb un paper destacat també per l'exconseller Pere Macias, comissionat del traspàs.
 

Després de les infraestructures, habitatge

La consellera Capella continuarà aquest dijous a Madrid per reunir-se amb la nova ministra d'Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez, amb diverses urgències sobre la taula. La principal és la regulació dels lloguers. Després de set mesos amb la llei d'habitatge espanyola en vigor, la Generalitat encara no pot intervenir en el mercat del lloguer. El Govern ja ha avisat que pot aplicar un topall de preus en 140 municipis catalans. Així mateix, la consellera també plantejarà la necessitat d'ampliar l'oferta d'habitatge públic, que hauria de deixar enrere el 2% i arribar fins al 9%, per començar. Per avançar en aquest camí caldrà començar a concretar inversions.