Les esmenes a la llei d'amnistia: PSOE i ERC pacten que les causes per terrorisme no en quedin fora

L'entesa entre socialistes i republicans assenyala que l'aplicació de la norma serveixi per aixecar les penes encara que s'elevin qüestions prejudicials a Europa

Manifestants protestant a l'aeroport del Prat després de la sentència del Suprem.
Manifestants protestant a l'aeroport del Prat després de la sentència del Suprem. | Adrià Costa
16 de gener de 2024
Actualitzat: 11 de març, 17:04h

A mig consell nacional de Junts, Jordi Turull va marxar momentàniament de la sala per connectar-se a una videoconferència amb advocats i dirigents de l'independentisme per perfilar les esmenes a la llei d'amnistia. L'escena, registrada dissabte passat a El Morell, que és on se celebrava la trobada de Junts, serveix per il·lustrar com de frenètiques han estat les converses entre ERC i el partit de Carles Puigdemont per millorar el text de la norma més important que s'aprovarà aquesta legislatura i que ha estat decisiva per investir Pedro Sánchez. Els contactes també han estat amb el PSOE, amb qui els republicans han pactat que el terrorisme no quedi exclòs de l'aplicació de l'amnistia, i perquè l'aplicació de la norma aixequi les penes encara que s'elevin qüestions prejudicials Europa, un dels mecanismes que la podria frenar.

Una de les prioritats de l'independentisme era protegir al màxim l'aplicabilitat de l'amnistia, que està amenaçada pels tribunals que l'han de fer efectiva. Tant en el transcurs de la redacció com de la cuina de les esmenes s'ha parlat amb jutges per millorar-la, segons detallen fonts de les dues formacions, a banda de la participació habitual dels advocats. A banda de reformes tècniques -per precisar alguns aspectes de la llei-, s'afegeix al text que queden exclosos de l'amnistia els delictes contra la Comunitat Internacional, que fan referència a delictes de genocidi. També es mira de garantir que un cop entri en vigor la llei s'aixecaran les mesures cautelars que hi hagi en vigor, així com les penes principals o accessòries que s'estiguin complint, com ara inhabilitacions. 
 

Aprovació de cara a l'abril

Si no es torça res, la desjudicialització definitiva estarà aprovada a finals de març o principis d'abril, quan el Congrés la validarà en última instància. El calendari hauria de ser més ràpid, però la majoria absoluta del PP al Senat n'acabarà allargant la tramitació, com també passarà amb els pressupostos generals de l'Estat que prepara Sánchez, per als quals és bàsic el concurs d'ERC i Junts.

Les negociacions d'aquesta legislatura s'aniran superposant les unes a les altres. La setmana passada tots els focus es van centrar en el partit de Puigdemont perquè va pactar que Catalunya tingués delegades les competències en immigració a canvi de fer costat als primers decrets de Sánchez, tot i que les concrecions encara han d'arribar. Ho faran a través d'una llei orgànica, el contingut de la qual ja està generant friccions amb ERC. El Govern, de fet, insisteix en demanar a Junts i al PSOE que expliquin la lletra petita de l'entesa. En clau de resolució del conflicte, aquest gener hi ha la segona reunió entre juntaires i socialistes -mediador inclòs-, mentre que encara no s'ha fet públic si la taula creada entre els republicans i el PSOE s'ha posat en marxa.