L'acostament de Génova a un acord amb Ciutadans genera un fort malestar al PP català

La voluntat del partit taronja d'anar a un "front constitucionalista ampli" genera poc entusiasme entre la militància dels populars a Catalunya

Alejandro Fernández, Daniel Sirera i Alberto Núñez Feijóo, en un acte de la campanya del 23-J.
Alejandro Fernández, Daniel Sirera i Alberto Núñez Feijóo, en un acte de la campanya del 23-J. | ACN
14 de març del 2024
Actualitzat a les 19:42h
Génova i el Partit Popular de Catalunya no van a la una en vigílies de les eleccions del 12 de maig, convocades dimecres pel president de la Generalitat. La porta oberta per Génova -avançada per La Sexta- a una integració de Ciutadans en la candidatura al Parlament no troba suport en un ampli sector de la formació, on ha creat un "profund malestar" entre quadres i regidors, segons ha pogut saber Nació.

"Ara que estan a les últimes els anirem a integrar?". D'aquesta manera tan gràfica s'expressava aquest dijous a la tarda un membre del PP sobre la perspectiva d'un acord amb Ciutadans. Entre molts populars catalans batega la ferida, sempre oberta, d'una direcció a Génova que "desconeix la realitat catalana". En l'entorn de Ciutadans es considera que pel que fa a possible acords a Catalunya, tot és encara molt prematur.

La idea d'explorar un acord entre el PP i Ciutadans ve de lluny. Recentment havia agafat força en alguns despatxos de Génova l'aproximació amb el partit taronja de cara a les properes eleccions europees, que s'han de celebrar el juny proper. Segons explica un dirigent de Ciutadans, a la cúpula del PP es veu amb bons ulls el perfil de l'actual secretari general dels taronja, Adrián Vázquez, en aquests moments eurodiputat, un nom que no despertaria moltes resistències en cas de ser integrat en una llista del PP en el marc d'un acord formal. La convocatòria d'eleccions anticipades a Catalunya, però, pot trastocar aquests plans.

Amb unes eleccions tan a prop, i malgrat les tensions de fons que s'arrosseguen entre el nucli dur d'Alberto Núñez Feijóo i la direcció d'Alejandro Fernández, sembla inviable un recanvi al capdavant del lideratge del PP català, on les posicions del líder tarragoní troben molt de suport entre la militància. Altra cosa és la composició final de les llistes o l'intent -segons alguns, un globus sonda- de forçar un acord amb Ciutadans. Avui mateix, l'executiva permanent de Ciutadans anunciava que treballaria en la formació d'un "front constitucionalista ampli i transversal" que aplegués "altres formacions polítiques i la societat civil". 

A ningú se li escapa, amb unes expectatives electorals molt baixes -el CEO donava al PP el novembre passat una forquilla d'entre 12 i 17 diputats, per 0 de Ciutadans-, l'interès de Ciutadans per integrar-se en una candidatura més àmplia. Tenia 6 diputats a la cambra catalana ara dissolta. Però més enllà que a Génova una operació així té els seus partidaris, com comentava avui un membre de Ciutadans, "la nostra militància no vol una simple absorció i la del PP és dubtós que vulgui una coalició". 


Molts precedents

Empassar-se tot l'espai possible de Ciutadans ha estat sempre una obsessió per la direcció del PP. El fitxatge de dirigents provinents del partit taronja ha estat constant. El darrer episodi a Catalunya es va produir amb la integració del fins aleshores diputat al Parlament Nacho Martín Blanco, cap de llista al Congrés per Barcelona en les darreres eleccions del 23-J. Aquesta va ser una operació de Génova en la qual hauria tingut un paper destacat el regidor de Barcelona Daniel Sirera, molt ben valorat a Génova.

Amb anterioritat, en les eleccions catalanes del 2021, l'aleshores líder del PP, Pablo Casado, pressionava per una coalició amb Ciutadans. Eren els temps en què s'especulava amb la marca Catalunya Suma, com s'havia fet en el cas de les eleccions al País Basc. En aquella ocasió, la direcció conservadora estava disposada a col·locar els principals dirigents del PP en llocs d'elecció difícil. Finalment, Alejandro Fernández va evitar que es coronés aquella operació, però va integrar Lorena Roldán, fins aleshores a Ciutadans, com a número dos per Barcelona. Els resultats d'aquestes absorcions, però, no han estat apoteòsics i al PP català sembla que molts ja n'estan tips d'haver d'entomar les restes dels altres.