Més Estatut, ambigüitat amb el finançament i trilingüisme: l'oferta d'Illa pel 12-M

La ponència política del PSC que servirà per redactar el programa referma el compromís amb l'ampliació del Prat, el traspàs de Rodalies i l'enfortiment de l'autoritat policial

Salvador Illa, en la seva primera intervenció al congrés del PSC
Salvador Illa, en la seva primera intervenció al congrés del PSC | Hugo Fernández
16 de març de 2024, 08:12
Actualitzat: 13:24h
El congrés del PSC aprovarà la ponència política del partit amb la vista posada al 12-M. La trobada socialista servirà per proclamar Salvador Illa com a candidat a les eleccions i el ratificarà com a primer secretari, amb una nova executiva que inclourà Lluïsa Moret com a número dos i Núria Parlon com a portaveu. El cap de setmana serà el primer gran míting del PSC per arrencar amb força la precampanya. Entre les files socialistes hi ha optimisme: amb la presidència del govern espanyol i l'Ajuntament de Barcelona, falta governar la Generalitat i consolidar el bon moment del partit. La ponència política proposa més diàleg i el desplegament de l'Estatut per abordar el conflicte territorial, fa equilibris amb la llengua i planteja un finançament autonòmic "més just", però sense "privilegis". A l'espera que s'acabin de debatre les esmenes que queden vives al congrés, aquests són els punts més importants del programa del PSC:


 

- L'Estatut actual i adeu a la reforma constitucional

El PSC se sent còmode en el postprocés i treu pit de l'èxit de l'estratègia del retrobament liderada per Pedro Sánchez des de Madrid, amb indults i amnistia. Per resoldre el conflicte polític, la recepta és més "diàleg i convivència", i res d'experiments unilaterals. De fet, la ponència política del partit sosté que l'unilateralisme no és democràtic i és fruit d'un "encantament màgic i artificial" fruit dels "populismes polaritzadors". La proposta passa per millorar l'autogovern en un clima de lleialtat institucional i solidaritat amb la resta de l'Estat. Així, els socialistes defensen desplegar l'autogovern previst en l'Estatut de Catalunya, retallat pel Tribunal Constitucional. L'horitzó del PSC és el model federal, que consideren el millor mètode per a un estat descentralitzat i compost, amb el reconeixement de Catalunya com a "nacionalitat". A diferència del que havien fet al darrer congrés (quan també van demanar un nou Estatut) i del que havien proposat als congressos del PSOE, ja no proposen una reforma constitucional que necessitaria el concurs del PP.
 

- Vitalitat del català i l'ombra del trilingüisme

La victòria del PSC a les últimes eleccions s'explica en part per la desintegració de Ciutadans. Un gruix del votant socialista és espanyolista, i busca en el PSC una resposta menys crispada a la qüestió catalana, però no compra receptes com l'amnistia o determinats discursos a favor de la normalització del català. La proposta del PSC, en aquest àmbit, fa equilibris per mirar de satisfer tots els corrents. Així, es compromet a defensar i promoure "la vitalitat de la llengua catalana", que recorda que està en procés de ser reconeguda com a llengua oficial de la Unió Europea i ja s'utilitza al Congrés i al Senat. Alhora, avisa que "desactivarà" la llengua "com a font de conflicte partidista i identitari", i garantirà "l'aprenentatge i domini oral i escrit del català, castellà i anglès". La ponència no fa cap referència al model d'escola catalana ni a la immersió lingüística, malgrat que el PSC l'ha defensada al Parlament.


 

- Un finançament sense "privilegis" ni singularitats

Fa anys que la Generalitat denuncia un dèficit fiscal que ja supera els 22.000 milions d'euros, que són recaptats per l'Estat i no tornen. ERC i Junts defensen que cal un nou finançament "singular" per avançar cap al pacte fiscal o concert i reduir "l'espoli", en la línia del que demanen els representants del món econòmic del país. El Govern, que prepara una proposta, i els sobiranistes exigeixen com a mínim un finançament en que Catalunya tingui els recursos que li pertoquen d'acord amb l'Estatut vigent i pretenen que el PSC els acompanyi en la reivindicació. És un dels assumptes que estava pendent d'abordar amb Pedro Sánchez. El PSC no es mulla en aquest àmbit. S'obre a treballar per a "un nou model de finançament" que sigui "més just" per a Catalunya, però que defugi "qualsevol mena de privilegi" i sigui "solidari" amb la resta de l'Estat. Desestima, doncs, el model singular i ho fia tot a negociar-ne un amb el govern de l'Estat i també el conjunt de les autonomies, controlades pel PP. La ponència del partit no concreta les millores que caldrien en aquest àmbit, que serà central en la campanya electoral. Pel que fa a model econòmic, el PSC defuig qualsevol proposta de "decreixement" i es manté en la necessitat d'un "creixement econòmic sostingut, sostenible i just".
 

- Ampliació de l'aeroport i traspàs de Rodalies

La legislatura ha estat marcada pel debat sobre les infraestructures i en aquests últims mesos pel traspàs de Rodalies. El PSC és clar quan defensa que cal impulsar l'ampliació de l'Aeroport del Prat, projecte controvertit que agrada a Junts, però no convenç ERC, ni els comuns ni la CUP a més dels col·lectius ecologistes. Abans de la convocatòria d'eleccions, la Generalitat i la Moncloa havien acordat crear una comissió per estudiar la "modernització" del Prat. Els socialistes sostenen que és clau ampliar l'aeroport per convertir-lo en un hub intercontinental del sud d'Europa i consolidar la "internacionalització" de l'economia catalana. Pel que fa a Rodalies, el PSC en defensa el traspàs i continuar amb les inversions per millorar la infraestructura, un fet que depèn del govern de l'Estat. La ponència també defensa avançar en la mobilitat sostenible. De la baixa execució pressupostària dels pressupostos estatals que s'ha cronificat, singularment a Rodalies, no en diuen res. 


 

- L'emergència habitacional, una prioritat

La setmana que entra en vigor la regulació estatal del preu dels lloguers, els socialistes plantegen les polítiques de defensa de l'habitatge com una prioritat. El partit proposa una política pública consensuada amb agents socials i econòmics, i amb els moviments ciutadans, que passi per la col·laboració i coordinació entre administracions. Defensen la necessitat d'incrementar el pressupost destinat a fer polítiques d'habitatge, i augmentar l'actual 2% d'habitatge públic. En aquest sentit, l'accés dels joves als pisos ha de ser una prioritat i volen crear parcs d'habitatge públic amb un percentatge reservat als joves.
 

- Reducció de la jornada laboral i gratuïtat del 0-2

En un món del treball canviant, el PSC defensa que cal facilitar l'adaptació dels treballadors a la nova realitat. Proposen, en aquest sentit, una reducció de la jornada laboral i un major repartiment del treball, que no impliqui una pèrdua del poder adquisitiu. "Aprofitem la feina de les màquines per alliberar temps en benefici de les persones, no per enriquir una elit", sostenen els socialistes. Per altra banda, la ponència del PSC també defensa garantir la universalitat i anar més enllà en la gratuïtat de l'escola bressol (0 a 2 anys) finançada des de la Generalitat i d'acord amb els municipis, amb la creació de noves places públiques que respectin l'equilibri territorial.
 

- Més autoritat per la policia

El PSC ha posat èmfasi en la seguretat durant la legislatura i la pressió del diputat i exconseller Ramon Espadaler al conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha estat constant. En la ponència, els socialistes defensen que cal un "nou rumb" i introduir millores en la política de seguretat ciutadana, com a pilar fonamental de la democràcia i la llibertat. Assenyalen que la seguretat en l'espai públic és una de les exigències ciutadanes, i sovint ho utilitza l'extrema dreta per generar conflicte. Els socialistes defensen "reconèixer l'autoritat de tots els cossos de seguretat" i destinar-hi més recursos, així com una millora de la coordinació entre policies, treballar en la prevenció i desplegar una estratègia de proximitat policial. 
 

- Abolició de la prostitució i els ventres de lloguer

La ponència tanca files amb el feminisme i fa referències al moviment LGTBI, però evita el debat, per a ells espinós, sobre llei trans. Sí que considera imprescindible "definir i identificar" els objectius de l'agenda feminista que encara no s'han assolit. "Cal incorporar els nous reptes feministes que han de donar resposta a les dones, però també als homes que defensen un nou model de masculinitat", sosté el document marc. El partit defensa que cal incorporar la perspectiva de gènere a les polítiques públiques, i avisa que la lluita feminista pot veure's perjudicada dels pactes de PP i Vox. A nivell més concret, el partit defensa l'abolició dels ventres de lloguer i la prostitució, així com lluitar del tràfic de dones i infants amb finalitats d'explotació sexual.