25
de març
de
2024, 11:25
Actualitzat:
13:10h
- El DAFO del 12‑M: com hi arriben els partits?
- Puigdemont podrà ser candidat i tornar per al ple d'investidura?
- Qui guanya i qui perd amb l'avançament d'eleccions a Catalunya?
- Qui guanyarà les eleccions? Això diuen totes les enquestes per al Parlament
Després de presentar la proposta davant del Govern i de defensar-la a Madrid, el president Pere Aragonès ha explicat aquest dilluns el plantejament de finançament singular al Col·legi d'Economistes de Catalunya. Una entitat que, per cert, ja va fer costat al model -juntament amb tot el món econòmic català- abans que l'executiu la fes pública. "Acabar amb una situació injusta no és un privilegi, és una obligació", ha resumit el president, que ha relatat -sense concretar les xifres- l'existència d'una quota de solidaritat i d'un pagament a l'Estat pels serveis prestats a Catalunya. "Posar-nos a discutir en una taula en què els altres decideixin no és bo", ha remarcat. La clau, ha dit, és "parlar de tu a tu" amb la Moncloa.
En aquest sentit, ha citat dos exemples: el traspàs de Rodalies i la condonació del 15% del fons de liquiditat autonòmica (FLA), que beneficia altres autonomies. "Alguns ens diran que és impossible. Ens ho han dit moltes vegades", ha remarcat Aragonès, que ha emplaçat "tothom", especialment Salvador Illa, candidat del PSC, a fer costat al model singular. "Per què li sembla bé el dèficit fiscal? Per què es prefereix el cafè per a tothom? Alguns prefereixen el cafè aigualit i descafeïnat per a tothom. Sembla que Illa no vulgui molestar Isabel Díaz Ayuso o Emiliano García Page. El finançament ha de ser ambiciós", ha remarcat el president.
Aragonès ha defensat que el model singular ha de ser com el del País Basc i Navarra. "Ni més, ni menys. Ha de ser una relació bilateral amb l'Estat", ha remarcat el president, que ha indicat que el finançament hauria de servir per "enfortir" la societat. "Hem de donar respostes a les demandes i a les necessitats de la Catalunya d'avui", ha remarcat el dirigent d'ERC. Sobre l'economia catalana, ha dit que va "molt bé" si es compara amb el seu entorn immediat i si es té en compte el context geopolític i global. En aquest sentit, ha negat que existeixi "una dècada perduda", com a vegades proclamael PSC. Aquest discurs, diu, és un "peatge afegit".
No hi ha "dècada perduda", ha dit, perquè també existeix el dèficit fiscal, que "limita les empreses i el talent", a banda dels serveis públics i les inversions que es necessiten. "No podem caure en el triomfalisme, perquè queda molta feina per fer. Però l'economia catalana és avui molt més resilient que fa un temps", ha remarcat Aragonès. En aquest punt ha citat les inversions estrangeres, les exportacions -l'any passat es van superar els 100.000 euros en aquest concepte- i el teixit industrial. "Hem de confiar en les nostres potencialitats", ha dit.
Segons el president, no hi ha "decadència" si existeixen "senyals de confiança" des de fora. "Autoconfiança i autoestima", ha receptat el dirigent d'ERC. En les enquestes, ha dit, hi ha consens per trobar fórmules que acabin amb el dèficit fiscal, i que la manera de fer-ho amb més eficàcia és el finançament singular. "L'actual sistema és obsolet", ha remarcat el president, que ha lamentat el "maltractament crònic": Catalunya és la tercera en aportar i la catorzena en rebre, si es té en compte el poder adquisitiu. "No demanem res que no sigui nostre, que no haguem produït", ha ressaltat el president, que ha allunyat la proposta del "privilegi".