Periodisme contra la degradació mediàtica

Josep Carles Rius publica "Periodismo y democracia en la era de las emociones" i vindica la responsabilitat civil de la tasca d'informar

Jordi Juan, Magda Bandera, Josep Carles Rius, Joan Morros i Joan Guàrdia.
Jordi Juan, Magda Bandera, Josep Carles Rius, Joan Morros i Joan Guàrdia. | P.R.
02 d'abril del 2024
Actualitzat a les 21:17h
Quin és l'estat de salut del periodisme en plena onada populista? Fa encara la seva funció d'estri al servei d'una consciència crítica? La presentació del llibre Periodismo y democracia en la era de las emociones (Universitat de Barcelona), de Josep Carles Rius, ha servit per posar en valor el paper que ha de jugar la professió en temps d'incertesa. L'obra ha aplegat una taula rodona formada per Joan M. Morros, degà del Col·legi de Periodistes; Cinta Paloma, d'Edicions UB; el director de La Vanguardia, Jordi Juan; Magda Bandera, directora de La Marea: el rector Joan Guàrdia, i l'autor.

Josep Carles Rius, que presideix el Consell de la Informació de Catalunya, ha exposat els motius pels quals ha escrit un llibre com aquest, que es pregunta "perquè una societat democràtica com Israel du a terme un genocidi retransmès en directe, com el Regne Unit es creu unes mentides que duen cap al Brexit, o com algú com Donald Trump pot arribar a la Casa Blanca". També ha citat la pèssima gestió de la Comunitat de Madrid durant la covid i com, malgrat això, Isabel Díaz Ayuso va recollint grans majories. 

Rius ha reivindicat el periodisme compromès amb l'ètica, que vol dir identificar-se amb els principis de la Declaració Universal dels Drets Humans ("no es pot fer un periodisme racista") i amb la veracitat. El periodista ha al·ludit a una degradació de l'ecosistema mediàtic, en el qual hi ha periodistes que no fan la seva feina. "S'ha de fer un periodisme responsable que ajudi a refermar la democràcia", ha afirmat, defensant una "aliança" entre periodistes i societat en un moment en què la democràcia està menys consolidada del que semblava fa poc.   

L'autor ha dit que volia fer un homenatge als professionals que es juguen la vida per fer la seva feina, de la Xina a Rússia passant per Palestina i Ucraïna. Rius ha esmentat a la responsabilitat de compartir coneixements entre generacions de periodistes. S'ha referit també al procés sobiranista, que "ha tingut també una gran càrrega emocional". La presència de les emocions és el fil conductor de situacions molt dispars que explica moltes coses.

Rius ha esmentat la crisi del 2008, la pandèmia, l'eclosió de les xarxes socials, la desesperança i la incertesa, factors molt diversos que, tots junts, creen aquestes onades emocionals, que són manipulades per un sector de les elits. Rius ha propugnat fer l'exercici d'intentar entendre tots els fenòmens emocionals per explicar la veritat.

Joan Morros ha destacat alguns episodis del llibre, que s'endinsa en el tema del procés a Catalunya, rememorant els anys del pujolisme triomfant, les mentides que han acompanyat l'ascens i el triomf de Donald Trump als EUA, la campanya plena de truculències entorn el referèndum del Brexit. "El periodisme ha estat bàsic per desvetllar les mentides", ha assenyalat Morros, per qui la professió continua sent un instrument per combatre la desinformació. El degà ha subratllat que és essencial que hi hagi periodistes en els llocs de conflicte, sigui a Gaza o al front d'Ucraïna, per saber realment el que està passant.  

Jordi Juan ha explicat que, de jove, quan va sentir-se atret pel periodisme, sentia el desig de canviar el món i combatre les injustícies. Després, mentre es feia gran, va anar veient que era més interessant intentar explicar la veritat. Ha explicat com va aprendre, de jove, de periodistes com Rius i Huertas Claveria, amb qui va treballar a El Periodico. L'ha definit de periodista de sala de màquines, valent i inspirador d'altres que es van abocar més a les notícies i als grans reportatges.

Magda Bandera ha fet una referència als desencontres que va tenir amb Rius en el passat, tot elogiant la capacitat de reflexió que fa Josep Carles Rius i la claredat expositiva d'un periodista que advoca obertament per erigir un "periodisme contra el feixisme", sense caure en l'activisme, però informant sobre les situacions injustes. "No cal censura, els algoritmes ens censuren i condicionen contínuament", ha afirmat, per reclamar un periodisme que provoqui no emocions sinó reaccions perquè algunes coses no tornin a passar.

Joan Guàrdia ha reblat la qualitat i excel·lència d'Edicions UB, com també del llibre de Josep Carles Rius, i s'ha ubicat en l'espai dels "ciutadans perplexos" que no entenen moltes coses que succeeixen, i que va créixer convençut que el periodisme era un estri per ajudar a entendre el que passava. No sempre és així, ha dit, però ha vindicat els textos com el del llibre de Rius, tan a prop del que és la tasca de la universitat d'estendre el saber.
Arxivat a