Borràs, tocada: què implica que Dalmases deixi la vicepresidència de Junts?

El diputat, que no deixa l'escó, és la mà dreta de la presidenta del partit, encarregada de defensar-lo en tots els organismes interns; el cas impacta en els primers compassos a l'oposició

Francesc de Dalmases i Laura Borràs.
Francesc de Dalmases i Laura Borràs. | Adrià Costa
25 d'octubre de 2022, 20:00
Actualitzat: 26 d'octubre, 13:54h
Quan NacióDigital va publicar, diumenge al vespre, l'expedient intern elaborat per Magda Oranich sobre l'episodi protagonitzat per Francesc de Dalmases el 9 de juliol al FAQS, en els grups restringits de missatgeria de la direcció del partit es van crear dos bàndols: un, exclamat pel fet que l'informe certifiqués que la periodista es va sentir intimidada pel vicepresident del partit, va començar a reclamar responsabilitats i la celebració d'una executiva per dirimir-ho; l'altre, arrenglerat amb Laura Borràs i el mateix Dalmases, va posar al crit al cel per la "filtració" del text i va qüestionar la tasca de la comissió de garanties. Només dos dies després, la mà dreta de Borràs ha decidit deixar la vicepresidència de la formació, per bé que continuarà com a diputat. Sense formar part, això sí, de la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), espai que ja havia deixat temporalment a l'estiu.

Quines implicacions té aquesta decisió per al partit, que fa tan sols dues setmanes va decidir abandonar el Govern i passar a l'oposició? En quin terme queden els protagonistes, començant per Dalmases i Borràs i acabant per Jordi Turull com a secretari general? Aquestes són les claus per entendre totes les conseqüències.

Dalmases, diputat ras
El fins ara vicepresident de Junts va arribar al càrrec en el marc del congrés d'aquest estiu per petició expressa de Borràs. A diferència d'altres dirigents -Aurora Madaula, David Torrents- que van ser castigats per la militància més arrenglerada amb Turull, Dalmases va superar amb escreix el tall per accedir a la cúpula. L'episodi del FAQS -publicat per NacióDigital i Eldiario.es- en va lesionar l'autoritat, i van fer que sorgissin veus crítiques amb ell. De fet, la mateixa Oranich va assenyalar dilluns que havia rebut trucades de "moltes diputades" queixant-se de la seva actitud. Dalmases ja no serà vicepresident, però continuarà al grup parlamentari.


Ho farà, segons diverses fonts, "molt debilitat" pels esdeveniments. La carta que va enviar a l'executiva qüestionant l'advocada i la comissió de garanties va acabar amb la paciència de més d'un. Al Parlament l'espera la reactivació de la comissió de l'Estatut del Diputat -a petició d'ERC, el PSC, la CUP i els comuns- per dirimir si se li pot aplicar el codi de conducta. Hi ha veus del partit, però, que voldrien que abandonés l'escó. Membres del consell nacional ja impulsen una recollida de firmes perquè Dalmases deixi l'acta de diputat, com ha avançat l'ACN. Es necessita el suport d'un 20% de l'òrgan perquè la petició entri a l'ordre del dia de la reunió del 19 de novembre.

Borràs perd (formalment) un peó
Dalmases no ha estat mai un diputat i prou. Tampoc ha estat, només, un vicepresident. Ha estat el principal suport de Borràs, un cap de gabinet a l'ombra, col·laborador estret a l'hora de fer discursos i a l'hora de traçar estratègies. També un punt de suport personal, com tots dos han publicitat en profuses publicacions a les xarxes socials. Amb la dimissió com a vicepresident, la presidenta suspesa del Parlament perd un peó de luxe dins l'executiva. I ho fa, paradoxalment, en un moment en què la seva figura és forta, perquè en la consulta per sortir del Govern van sortir triomfadores les seves tesis, que també eren les de Dalmases. Borràs l'ha defensat fins a l'últim moment, com també ha fet Jaume Alonso-Cuevillas, en el marc de l'executiva, durant la qual també s'ha posat en qüestió la comissió de garanties. El borrasisme, aquest dimarts, ha perdut.

Turull, equilibris i prudència
El secretari general de Junts ha tingut unes setmanes complexes. Va perseguir fins al final un acord amb el president Pere Aragonès per respectar l'acord de legislatura i preservar la coalició, però les negociacions no van fructificar. Incòmode en el foc creuat generat per la consulta a Junts, va preferir no pronunciar-se sobre què era partidari, a diferència de Borràs i, de manera menys directa, Carles Puigdemont. En el cas Dalmases, Turull ha mantingut perfil baix en les últimes hores, ressaltant que era l'executiva la que havia de debatre sobre la qüestió. Al mateix temps, però, bona part dels dirigents que li són fidels reclamaven la dimissió del vicepresident. L'han aconseguit i, en privat, no s'amagava la satisfacció. La manera de fer de Borràs i de Dalmases havia acumulat crítiques ja des d'abans del seu aterratge a la cúpula del partit.

Crisi frenada, imatge recuperada?
En múltiples grups de missatgeria havia bullit el debat en les últimes hores. Ex-alts càrrecs de la Generalitat, per exemple, lamentaven que l'episodi -amb desqualificacions contra Oranich- havia erosionat la imatge del partit, i que això podia tenir conseqüències en aquesta etapa d'estrena a l'oposició. Servirà la dimissió de Dalmases per aturar l'hemorràgia de crítiques per part de la resta de partits? Servirà per modular el comportament que s'atribueix als afins a Borràs? Servirà per atenuar les friccions existents entre els sectors del partit? El temps ho acabarà dient però, de moment, el borrasisme ha hagut de sacrificar una peça valuosa després de múltiples maniobres -algunes d'elles protagonitzades per la mateixa presidenta del partit, pressions a la periodista del FAQS incloses- destinades a atenuar i minimitzar l'episodi.