Sánchez retreu en directe a Bildu la presència de condemnats per terrorisme a les llistes del 28-M

"Vostès s'han equivocat", assenyala el líder del PSOE en una sessió de control al Congrés en què s'ha tornat a enfrontar durament amb el PP, que l'ha acusat a ell i a l'esquerra abertzale d'haver "dilapidat els valors democràtics"

Pedro Sánchez, al Congrés.
Pedro Sánchez, al Congrés. | Europa Press
17 de maig del 2023
Actualitzat a les 12:28h

Equilibris de Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats. Després d'un enfrontament tens amb Cuca Gamarra, portaveu parlamentària del PP, per la presència de condemnats per terrorisme en les llistes de Bildu -un xoc que ha remès al que ja va mantenir ahir dimarts amb Alberto Núñez Feijóo-, el president del govern espanyol ha volgut retreure directament a l'esquerra abertzale l'elaboració de les candidatures. "El que han fet és legal, però no decent", ha indicat Sánchez, que ha posat de manifest que Bildu s'ha "equivocat" amb la inclusió de condemnats a les llistes. Una manera de marcar distàncies amb l'esquerra abertzale, sòcia estable durant tota la legislatura, després d'uns dies de campanya en què el PP ha instal·lat aquest marc. El líder del PSOE, de passada, ha demanat a Bildu -així li ha traslladat en la sessió de control a la portaveu Mertxe Aizpurua, que no s'ha referit al cas- que faci més passos cap al "perdó" i la "reparació".

Gamarra ha anat directa al gra, com ahir va fer Feijóo al Senat. "Bildu és avui el seu soci preferent, escollits per presentar la llei d'habitatge. Quan trencarà amb ells? Quan dirà la veritat als espanyols?", ha preguntat la portaveu parlamentària del PP. "No tenen més argument que ETA, però ETA ja no existeix. Va ser derrotada per la democràcia espanyola amb un govern socialista. Vostès hi van negociar, van acostar presos a presons d'Euskadi", ha assenyalat Sánchez, que ha indicat que hi ha condemnats per terrorisme que formen part de les llistes de Bildu des del 2015, quan el PP estava a la Moncloa. "Seria capaç de dir que José Luis Rodríguez Zapatero va trair Espanya? O que tenen la convicció moral que ETA estava al darrere de l'11-M, com va dir Mariano Rajoy [l'any 2004]", ha apuntat el president espanyol.

"No s'equivoqui, senyor Sánchez. No ha de tractar així el meu partit, sinó a Bildu. Ser tan cruel amb el PP i tan complaent amb ells és el que marcarà la seva història per sempre, encara que els blanquegi i els legitimi. Sigui valent i digui a les dirigents de l'esquerra abertzale que els 44 condemnats que facin plegar els 44 condemnats. Si no ha de trencar amb Bildu, digui que hi tornarà a pactar als ajuntaments bascos i navarresos, en qualsevol circumstància. Que se n'assabentin els barons socialistes", ha apuntat Gamarra, que ha acusat Sánchez i Aizpurua d'haver "dilapidat els valors democràtics", ha remarcat la dirigent conservadora.

El líder del PSOE ha acusat el PP d'actuar amb "cinisme" en tot allò relacionat amb el terrorisme. "No poden suportar ni digerir que qui acabés amb ETA fossin governs socialistes a Madrid i a Euskadi", ha ressaltat Sánchez, ovacionat pels seus diputats. Just després ha estat el torn de la portaveu de Bildu, que ha arrencat assenyalant que prefereix "mirar al futur". "Pel compromís ferm que tenim amb la ciutadania, per això hem fet costat a nombrosos avenços socials en aquesta legislatura", ha reivindicat la dirigent de l'esquerra abertzale, que ha posat de manifest que la inflació està posant en tensió "l'escut social" pensat per a la ciutadania. "Mantindrà aquest escut social? El volem convertir en permanent perquè la gent visqui millor", ha resumit. Sánchez, després del retret per les llistes, ha tret pit de les mesures adoptades fins ara.

La Fiscalia arxiva la denúncia per les 44 candidatures

La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha arxivat la denúncia de l'Associació Dignidad y Justícia sobre la inclusió de 44 exmembres d'ETA condemnats a les llistes de Bildu a les eleccions del 28-M. El ministeri fiscal conclou que la seva presència a les llistes "no és constitutiva de cap il·lícit penal", i recorda a l'associació que el control de la legalitat de les candidatures presentades pels partits polítics, federacions i agrupacions és competència de les juntes electorals.

"Després d'una anàlisi rigorosa de la denúncia i de consultar els documents sobre les condemnes imposades i el seu compliment", diu la Fiscalia, "es conclou que els fets denunciats no són constitutius de delicte" i, per tant, toca "arxivar les diligències".