Collboni fitxa Hereu, Mas-Colell i Pere Macias pel consell d'infraestructures de Santi Vila

El comitè consultiu presentat per l'alcalde de Barcelona a principis de mandat, format per voluntaris, ha de servir per assessora el govern municipal a prendre posicions en grans carpetes com l'aeroport del Prat o el Port de Barcelona

Santi Vila, acompanyat per Jaume Collboni i la plana major del nou govern de Barcelona
Santi Vila, acompanyat per Jaume Collboni i la plana major del nou govern de Barcelona | Hugo Fernández
24 d'octubre del 2023
Actualitzat el 03 de novembre a les 19:26h
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ja té la llista definitiva del Comitè Assessor d'Infraestructures. Fins ara, se sabia que aquest consell creat a mida pel cap del consistori barceloní quedava presidit per l'exconseller de la Generalitat Santi Vila, a més de tenir com a director l'enginyer en cap de la ciutat, Oriol Altisench. Ara, mitjançant un decret d'alcaldia, Collboni ha designat el conjunt de membres del comitè. La llista integra l'exalcalde socialista Jordi Hereu, però també torna a pescar en l'antic espai de Convergència i Unió amb noms com el d'Andreu Mas-Colell -exconseller de la Generalitat amb els governs de Jordi Pujol i Artur Mas- o el de Pere Macias -exconseller amb Pujol-, qui també va ser fitxat per Ada Colau per liderar la connexió dels tramvies i que ara mateix ocupa el lideratge del Pla de Rodalies.

En el mateix sentit, la llista de 16 homes i 8 dones que ocuparan el consell assessor -no té capacitat de decisió, però ajudarà Collboni a prendre posicions de ciutat- deixa altres figures destacades. S'hi poden veure els presidents d'entitats empresarials influents, com Ángel Simón (Agbar), Josep Mateu (RACC) o Salvador Alemany (Cercle d'Economia). A l'altra banda del ventall se situaria Ricard Riol, qui va ser la cara visible durant anys de la plataforma de Promoció del Transport Públic. 

La resta de noms són Ramon García-Brado, Laura Garcia, Elena Campelo, Joaquim Coello, Mateo Valero, Jordi Julià, Francesc Robusté, Teresa Serra, Bet Cahué, Mercè Crosas, Teresa Garcia-Milà, Elisabet Viladecans-Marsal, Albert Vilalta, Albert Civit, Josep Ferrando i Jordi Artigas. 


Infraestructures com l'aeroport i el Port

El nou ens s'especialitzarà en projectes vinculats al transport, com són les infraestructures "ferroviàries, portuàries i aeroportuàries". Així ho va explicar l'alcalde de la ciutat a mitjans d'estiu. Aquest òrgan, amb debats clau pendents com el futur dels creuers al Port de Barcelona o la possible l'ampliació de l'aeroport, suma vol impregnar-se de l'agenda municipal del pròxim mandat. En aquesta línia, Collboni ha reconegut que algunes d'aquestes infraestructures no corresponen a competències de la ciutat, però ha assegurat que Barcelona sí que hi té "incumbència".

Aquest comitè assessor -format per voluntaris- es reunirà de manera permanent cada dos mesos aproximadament, asseguren des de l'Ajuntament de Barcelona. El comitè plenari, en canvi, es donarà almenys dues vegades l'any, però sense cap altra exigència. Els informes que facin, a més, tindran "vàlua" pel govern, però no seran vinculants.
Arxivat a