La cuina del pacte ERC-PSOE per l'amnistia: la trucada de Montero i una llei polida en plena castanyada

Els republicans, recelosos del perímetre de la desjudicialització negociat per Puigdemont, van activar dijous la pressió a la ministra d'Hisenda per avançar en la carpeta del "benestar" mentre treballaven per incloure el Tsunami i els CDR a l'acord

Oriol Junqueras, Pere Aragonès, Marta Rovira, Pedro Sánchez i Carles Puigdemont.
Oriol Junqueras, Pere Aragonès, Marta Rovira, Pedro Sánchez i Carles Puigdemont. | Nació
01 de novembre del 2023
Actualitzat el 02 de novembre a les 12:43h
Pere Aragonès és a Pineda de Mar per celebrar el sopar de castanyada amb la família. Ha deixat Palau per ser a casa, però està reunit amb el seu equip a distància quan els alerta que rep la trucada de Pedro Sánchez, que els entorns dels dos presidents havien previst en el transcurs de la tarda en paral·lel a la negociació final de l'acord per la llei d'amnistia. Són tres quarts de 10 del vespre i la conversa entre el president de la Generalitat i el president del govern espanyol en funcions durarà poc més de 15 minuts. És en aquesta trucada que Aragonès i Sánchez encarrilen l'entesa per la desjudicialització que el PSOE i ERC faran pública a les 22.10 hores de la nit amb un breu comunicat, que s'ha estat gestant des de gairebé quatre hores abans. És una nota compartida pels dos partits que es prepara amb tanta antelació que situa la trucada entre presidents a "la tarda" -ho diu a la primera línia del text-, tot i que el contacte s'acabi materialitzant entrada ja la nit. 

La conversa definitiva entre Aragonès i Sánchez s'endarrereix per dos motius. El primer, perquè ERC encara no ha donat la conformitat als canvis introduïts a l'articulat de la llei d'amnistia, que revisa durant el mateix dimarts al vespre. Els republicans posen la banya en ampliar el perímetre de la mesura de gràcia, per incloure-hi causes vinculades a acusacions de terrorisme, com la del Tsunami Democràtic -que involucra persones de l'entorn de la formació- i la dels Comitès de Defensa de la República (CDR). El segon motiu que els fets s'alenteixin és la discussió del contingut del comunicat. El PSOE persegueix una escenificació que transmeti que ja compta amb l'aval d'ERC per a la investidura mentre que la formació d'Oriol Junqueras i Marta Rovira vol cenyir l'entesa a l'amnistia per esgotar la negociació en l'anomenada carpeta de "benestar" -que els negociadors republicans identifiquen com la "carpeta 3"-, farcida per Rodalies i finançament

 
En l'intercanvi d'impressions entre presidents, que culmina l'esprint de converses dels últims dies entre governs i formacions polítiques, Aragonès fa una advertència al candidat a la investidura. "No estem", li diu Aragonès per referir-se, precisament, a les qüestions econòmiques i socials que preocupen ERC i el Govern. L'anomenada "carpeta 3", però també la "carpeta 0", en la qual s'agrupen acords de l'anterior legislatura pactats amb el PSOE que no s'han acabat d'executar, com els avenços en la gestió de l'ingrés mínim vital. El president de la Generalitat fa entendre a Sánchez que accepten difondre l'acord per l'amnistia -l'anomenada "carpeta 1"- si "en les pròximes hores" es tanquen les concrecions en la resta de fonts, també la "carpeta 2", la de la taula de diàleg i la resolució del conflicte polític. Aragonès ni el partit no volen transmetre un "sí" definitiu a la investidura sense haver espremut la negociació, conscient que el PSOE fa dies que es balanceja per posar al sarró els set vots republicans. S'ha de transmetre que el pacte és "parcial", repeteixen.

Quins elements influeixen en els passos d'ERC i el Govern, i per què es desencadenen els esdeveniments que condueixen a l'anunci de dimarts a la nit? Els moviments que acabaran sent substancials tenen l'origen a mitjans de la setmana anterior. En dos flancs. El primer és el de l'amnistia. A les files republicanes arriben missatges explícits de pressió del PSOE, que transmeten que la proposta de llei està enllestida amb Junts i que no inclou causes de represaliats que per al partit són sensibles. "Ens diuen que està tancat", apunten fonts coneixedores de les converses per il·lustrar l'estratègia de Ferraz. En paral·lel, a ERC hi ha indicis des de dijous de la setmana anterior que es pot produir una escenificació dels socialistes amb Carles Puigdemont, que mitjans estatals han avançat des de fa setmanes, la del viatge de Santos Cerdán -secretari d'organització del partit- a Brussel·les, que s'acabarà produint dilluns. La fotografia de Puigdemont i Cerdán transmetrà que Junts està orientat cap a l'acord. "Si no ens movem, se'ns estreny el camí", expliciten veus de la cúpula republicana implicades en les converses amb Madrid.

A ERC fa temps que hi ha un temor, la causa del Tsunami Democràtic, en la qual estan assenyalats noms propis de l'entorn del partit. La secretària general, Marta Rovira -que no està formalment imputada- ha esgrimit aquest front judicial com un argument per no plantejar-se un retorn de Ginebra, per l'informe de la Guàrdia Civil que la situa en el focus de l'Audiència Nacional. Als republicans no se'ls escapen les maniobres del jutge Manuel García Castellón, que es mou per mantenir la causa mentre avalua si els fets de l'octubre del 2019 van ser constitutius de delictes de terrorisme. El mes de juliol -abans de les eleccions espanyoles i en plena onada de favoritisme electoral del PP- va acordar prorrogar la investigació fins al 29 de gener, acció que frenava un eventual trasllat la instrucció als jutjats de Barcelona. I en els darrers dies, permet a Vox i l'associació conservadora Dignitat i Justícia exercir l'acusació en la causa. Tot plegat mentre el PSOE pressiona per tancar un acord per l'amnistia, conscient que Junts i ERC no s'han coordinat, un fet que veus de la negociació defineixen com una "bogeria" de l'independentisme.     
 

Fer "moure" la ministra d'Hisenda

Els republicans entenen que la llei d'amnistia ha de tenir un perímetre prou ampli per atendre els afectats per les diligències judicials que afecten el Tsunami i també els CDR, amb l'operació Judes com causa més rellevant. I branden l'arma més punyent que tenen: no signaran la llei d'amnistia amb la resta dels grups parlamentaris si en la carpeta del "benestar" la ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, no actua per atendre l'agenda social i econòmica. Veus d'ERC fins i tot expressen que ja s'incorporaran al debat parlamentari en el període d'esmenes de la llei. "Si ja tenim l'amnistia, sabem que la Montero no es mourà", expressen fonts coneixedores del diàleg amb els socialistes.

L'ofensiva, que el PSOE entén que és tàctica, té diversos actes, alguns dels quals són públics. Els missatges clars de Josep Maria Jové, president del grup parlamentari d'ERC i un dels negociadors del partit, al ministre de la Presidència, Fèlix Bolaños. I també les paraules d'Aragonès al mateix Bolaños, amb qui coincideix dijous al vespre a Sant Cugat del Vallès, en la Nit de l'Empresa organitzada per Cecot. La supervisió de l'operació de pressió està guiada des de Ginebra.    

La ministra Montero reacciona divendres, l'endemà dels missatges clars a Bolaños. "La fem empipar", apunten veus governamentals coneixedores de la negociació. El cap de gabinet de la número dos del PSOE i titular d'Hisenda conversa per telèfon amb la secretària general de Presidència, Núria Cuenca, una de les alts càrrecs del Govern més implicada en l'estira-i-arronsa dels assumptes sectorials, juntament amb Joan Jaume, secretari general del Departament de Territori. Montero s'hi suma directament després del contacte entre equips dels dos governs. Membres del sottogoverno treballen durant el cap de setmana per avançar en l'anomenat front del "benestar" mentre el text de l'amnistia està pendent de concrecions.  

La setmana arrenca amb el que a ERC intueixen però encara no saben del cert: l'escenificació del PSOE al Parlament Europeu per legitimar Puigdemont com a interlocutor i encarrilar l'acord amb Junts. Socialistes i juntaires difonen imatges dilluns a la tarda de la trobada de l'expresident de la Generalitat amb Santos Cerdán, d'una hora de durada i en la qual hi ha sigut present Jordi Turull, secretari general, molt més present en les negociacions que Laura Borràs. El comunicat conjunt també indica la proximitat d'un acord de les dues formacions. Els republicans entenen que han de completar l'esprint negociador perquè recelen del pacte avançat entre Junts i PSOE. Es filtra que l'entesa se situa en un estadi del 90%. "Veiem que hem de sortir abans que ells", apunten les fonts consultades.

Els missatges intencionats d'ERC també són públics i es formulen des de Palau. La portaveu, Patrícia Plaja, ho fa evident en la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu d'aquest dimarts: "L'amnistia ha de resoldre tots els casos de represaliats". En síntesi, Tsunami Democràtic i els CDR. El que acabarà incloent-se en l'acord final, segellat amb la trucada nocturna d'Aragonès i Sánchez. Una conversa telefònica feta 20 dies després de la que van mantenir Junqueras amb el líder del PSOE, el matí de l'11 d'octubre, i que converteix en imminent la investidura. Els fets es precipitaran en les pròximes hores.