Collboni sacseja el tauler de Barcelona: reactiva el pressupost mentre negocia ampliar el govern

L'executiu del PSC reprèn els tràmits que va deixar congelats a l'octubre per aconseguir aprovar els comptes anuals del 2024, una possibilitat que des de llavors els socialistes han vinculat a un acord de governabilitat

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, en imatge d'arxiu
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, en imatge d'arxiu | Hugo Fernández
14 de febrer del 2024
Actualitzat a les 17:40h
Era l'octubre del 2023 quan l'alcalde Jaume Collboni (PSC) es va trobar el primer gran revés del mandat: va haver de retirar la gran prova política de qualsevol govern, la tramitació del pressupost de l'any vinent, perquè la proposta no tenia cap suport polític. El líder socialista s'havia quedat sol i el seu govern en minoria -10 regidors de 41 al consistori- no en feia prou. Des de llavors, el projecte va quedar congelat i mesos després s'asseguraria des del govern municipal que les carpetes dels comptes anuals i l'acord per ampliar el govern anirien de la mà. En aquesta mateixa línia, Collboni ha reivindicat en diferents ocasions que la intenció és que "abans de la primavera" hi hagi "pressupostos i govern". Ara, en ple procés de converses sobre l'ampliació de l'executiu, l'alcalde socialista ha fet un anunci rellevant. "Em vaig comprometre que Barcelona tindria pressupost a la primavera i per tant demà mateix inciarem el procediment per aconseguir-ho", ha expressat aquest dimecres Collboni en una compareixença davant els mitjans de comunicació.

La clau que s'ha desprès de la paraules del líder socialista és que el seu moviment mira més enllà de Barcelona, però. En aquest sentit, ha fet un joc d'equilibris. Ha remarcat diverses que la necessitat que s'aprovin pressupostos a la Generalitat -on governa ERC- i a l'Estat -on l'executiu el formen PSOE i Sumar- presenta "un clima que ajuda" a arribar a un acord a Barcelona. Ara bé, formalment, Collboni ha subratllat que el PSC "no vincula" el suport als diferents pressupostos. És una qüestió de "clima", ha volgut exposar.

El batlle del PSC també ha assegurat que no hi ha cap canvi en el projecte inicial de pressupostos respecte a allò que van proposar a l'octubre, més enllà d'uns ingressos afegits de 71 milions d'euros a través de l'Estat. Però tot seguit ha demanat "responsabilitat" a l'oposició perquè permetin "com a mínim la tramitació" del pressupost. És a dir, que permetin que els primers tràmits avancin en una comissió extraordinària que se celebrarà dimarts vinent, per anar avançant temps.
 

Comuns i Junts, crítics; ERC, silent

De moment, el tràmit no pinta especialment bé per a Collboni. La principal força a l'oposició, Junts, ha carregat amb duresa contra el nou gest del govern. Ho ha considerat una "irresponsabilitat". "No podem donar suport al mateix projecte que va decaure", ha dit Jordi Martí, portaveu de la formació de Xavier Trias. Així, el mateix regidor ha apostat per encaminar-se cap al "no" dimarts vinent, si no hi ha un cop de timó radical en pocs dies. "Nosaltres ja hem dit que no negociarem cap pressupost si no va lligat a l'expectativa del govern a la ciutat", ha reblat Martí. 

Una posició molt similar ha plantejat la portaveu dels comuns, Janet Sanz, que ha lamentat que Collboni recuperi "una fórmula fracassada", en referència al revés de fa uns mesos. També ha insistit que l'única via per permetre que avancin els comptes és que hi hagi una oferta que porti "un govern fort i estable" a la ciutat. 

Per contra, les reaccions ràpides han deixat un silenci rellevant. Aquesta manca de posicionament és la d'ERC, darrerament més a prop del PSC. Fonts republicanes matisen que volen esperar a reunir-se amb els socialistes -com faran la resta de grups- per conèixer els detalls de la proposta del govern i veure'n els possibles marges de millora.

Al seu torn, el PP també ha deixat intuir un paper variable. De fet, el líder de la formació ha valorat "positivament" que Collboni no hagi tancat cap acord amb comuns o independentistes. En aquest terreny, Sirera s'ha mostrat obert a negociar partides amb l'actual govern municipal. 


El joc de negociacions

Les darreres setmanes el clima polític ha anat entomant diverses anades i vingudes al voltant de la governabilitat. La primera a ser clara va ser la nova líder d'ERC, Elisenda Alamany, quan va anunciar que s'havien "intensificat" les converses amb Collboni, malgrat no tenir res tancat, a finals de gener. En aquest mateix escenari, l'alcalde socialista s'ha reunit almenys dues vegades amb l'exalcaldessa i líder dels comuns, Ada Colau, després de no haver-ho fet durant almenys dos mesos anteriorment. Com a resposta, a l'altra costat del tauler polític, Junts assegurava que davant aquests acostaments preferien donar per congelades les converses per un possible acord imminent. Així i tot, Xavier Trias manté la porta oberta a redreçar la situació si els socialistes s'allunyen de Colau. 

Preguntat sobre si manté que hi haurà acord per un executiu ampliar a la primavera, com havia expressat fins ara, Collboni ha defugit una resposta contundent i s'ha centrat en la petició de sintonies pel pressupost. "Pas a pas", s'ha limitat a apuntar. Tampoc ha volgut aclarir si es planteja tirar endavant aquests comptes amb la fórmula que li quedaria a la màniga, si no té suports polítics: una qüestió de confiança. Aquest mecanisme implica que l'equip de govern presenta una proposta de pressupostos on s'ho juga tot. Pot aprovar els comptes sense tenir la majoria necessària. Ara bé, té un risc: s'obre un període d'un mes perquè hi hagi un nou govern si apareix un nou alcalde que sumi 21 vots. La realitat, però, és que l'actual escenari municipal complica que hi hagi cap alternativa a l'executiu socialista. Conscient d'això, el PSC podria optar per la via de la qüestió de confiança. El primer mandat de Colau va ser una eina utilitzada pels comuns. Ara bé, de moment, Collboni no vol mencionar-la.
Arxivat a