​Pressió veïnal per l'eliminació d'amiant a Sabadell i el Vallès Occidental

Les associacions de veïns de tot el Vallès Occidental anuncien la presentació de mocions als ajuntaments per facilitar-ne la retirada | Els municipis més afectats pel càncer derivat de la inhalació de la pols d’amiant són Cerdanyola i Ripollet

Plaques d'uralita abandonades a Torre-romeu, en una imatge d'arxiu
Plaques d'uralita abandonades a Torre-romeu, en una imatge d'arxiu | Juanma Peláez
22 de gener del 2018
Actualitzat a la 13:37h
Les organitzacions veïnals del Vallès Occidental han posat fil a l’agulla a una ofensiva frontal per eliminar l’amiant dels nostres carrers. Es tracta d’una decisió que es pren per facilitar la desaparició d’aquest element altament cancerigen si se’n respira la pols que es desprèn quan, per exemple, es trenca un fragment d’aquest material.

Per aquest motiu, les associacions de veïns volen dur aquesta problemàtica als plens municipals perquè aquests traslladin a la Generalitat la necessitat de treure les peces fetes amb aquest material del nostre dia a dia i que aquesta retirada es faci amb totes les garanties de salut. Es tracta d’una batalla que des de fa anys els col·lectius d’afectats per la inhalació d’aquest material estan duent a terme, d’entrada perquè es reconegui l’origen d’aquesta malaltia, que al desembre de 2017 havia afectat 977 persones al desembre, segons dades facilitades aquest dilluns en roda de premsa a Sabadell.

Segons un estudi que ha fet el doctor especialista en la matèria Lluís Tarrés, als anys 50 el mesotelioma pleural, un tipus de càncer derivat de la inhalació de pols d’amiant, afectava una persona per milió d’habitants en el conjunt de l’Estat, mentre que als anys 90 aquesta ràtio es va augmentar a quatre per cada milió d’habitants. “A la demarcació de Barcelona era de 5,9, al Vallès Occidental de 9,8, a Ripollet de 25 i a Cerdanyola de 42”, explica Tarrés.

L’estudi ha actualitzat aquestes dades, que són més contundents: “Al 2015 passem a 7 al conjunt d’Espanya, 12 a la demarcació de Barcelona, 21 al Vallès Occidental, 45 a Ripollet, i 60 a Cerdanyola, sempre sobre el milió d’habitants”, explica. L’afectació més greu es troba a Cerdanyola, donat que és on es trobava la fàbrica d’Uralita, productora de fibrociment, i a la seva veïna, Ripollet.

Mocions als plens

Les federacions veïnals del Vallès Occidental han començat a traslladar mocions als plens a través dels diversos grups municipals, confiats en què ningú tindrà l’esma de negar-se a una lluita que afecta d’una manera tan clara la salut dels seus conciutadans. En aquesta moció es demanarà que es traslladi a la Generalitat que es faci consciència de la gravetat d’aquesta situació i que posi els mitjans i recursos necessaris per retirar l’amiant dels carrers.

“Volem que es creï un grup de treball per fer el seguiment d’una sèrie de compromisos i posar fil a l’agulla en cada cas reconegut”, assenyala el president de la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell, Manuel Navas. Mentre a Cerdanyola es va presentar al ple de fa dos mesos, on es va aprovar, es preveu que a Sabadell es dugui al ple de febrer. També es presentaran als municipis de Santa Perpètua de Mogoda, Sant Quirze del Vallès, Badia del Vallès i Barberà del Vallès.