El govern espanyol acusa Feijóo de «deixar-se arrossegar per l'extrema dreta»

Fonts de Moncloa asseguren davant l'informe d'Estrasburg sobre el cas Pegasus que l'executiu va fer el que havia de fer i "és el primer interessat a aclarir els fets"

Les ministres Montero, Rodríguez i Darias aquest dimarts.
Les ministres Montero, Rodríguez i Darias aquest dimarts. | Europa Press
08 de novembre del 2022
Actualitzat a les 16:51h
El govern espanyol no ha fet cap referència a l'informe del Parlament Europeu sobre Pegasus i el tema no ha aparegut en la roda de premsa posterior al consell de ministres. Però fonts de la Moncloa sí que han defensat, després de la compareixença, la gestió de l'executiu en l'afer Pegasus. Aquestes fonts afirmen que el govern de Pedro Sánchez és el "primer interessat" a esclarir els fets, recorden que es tracta d'un informe provisional, no definitiu, i insisteixen que l'executiu "va fer el que havia de fer" quan va tenir coneixement "d'accions delictives", en referència només als casos d'espionatge que van afectar el president del govern espanyol i els ministres Marlaska i Robles. Sobre la resta, asseguren, l'executiu no té res més a afegir.

La portaveu, Isabel Rodríguez, sí que ha atacat fort el Partit Popular. Sobre l'enduriment del discurs dels principals líders del PP. després que Isabel Díaz Ayuso hagi assegurat que l'objectiu del govern de Pedro Sánchez és "posar a l'oposició a la presó com a Nicaragua" i Alberto Núñez Feijóo s'hagi referit al risc d'un "canvi de règim".

La portaveu ha assenyalat que les parauyles d'Ayuso es produeixen per distreure l'opinió pública dels greus problemes que travessa la Comunitat de Madrid, en referència a la greu crisi als serveis d'urgència, però ha apuntat cap a Feijóo: "És greu que qui lidera l'oposició estigui posant en qüestió la democràcia a Espanya". Ha acusat Feijóo de deixar-se "arrossegar per l'extrema dreta". Ha criticat durament Feijóo, que ha fet una gira per Amèrica Llatina, per "anar fora a posar en dubte la democràcia".

L'informe preliminar de la comissió sobre Pegasus al Parlament Europeu ha estat el gran absent de la compareixença informativa. L'informe assenyala el govern espanyol per l'espionatge a dirigents independentistes en el marc del Catalangate. Aquest dimarts, el Govern ha aplaudit l'informe d'Estrasburg. La consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, ha expressat la "satisfacció" del Govern pel contingut i les valoracions que fa la ponent del comitè. "Estarem molt pendents de les conclusions finals, que segurament arribaran entre març i juny de l'any vinent", ha afirmat, i ha dit que el Govern "celebra el toc d'atenció" del Parlament Europeu al govern espanyol. 

Sobre les imatges dels fets de juny a Melilla que contradiuen les paraules del ministre de l'Interior i mostren que podien haver-se produït morts en sòl espanyol, Isabel Rodríguez s'ha defensat dient que el govern espanyol "lamenta la pèrdua de vides humanes" i que  Interior "ha donat explicacions des del primer moment", recordant que avui mateix García-Marlaska compareixerà davant la comissió de Secrets Oficials. La portaveu ha repetit en diverses ocasions, a preguntes dels periodistes, que l'executiu té "confiança en els cossos de seguretat de l'estat" i ha reiterat el compromís amb les investigacions obertes. Davant les crítiques rebudes, entre elles del Defensor del Poble, ha refermat el criteri governamental que les forces policials van actuar sempre amb "proporcionalitat i d'acord amb la llei".

Llum verda a la llei de lobbies
L'executiu ha aprovat l'avantprojecte de llei de transparència i d'integritat dels grups d'interessos, l'anomenada llei de lobbies. Montero ha explicat que es pretén regular la relació de les empreses i els alts càrrecs de l'administració en les seves activitats per "intentar influir de manera legítima" sobre els poders públics. Es considera que estan fora de la condició de lobbies els partits, les organitzacions empresarials i sindicals, i col·legis professionals. 

La ministra ha explicat que es crearà un registre de lobbies i ha donat alguns detalls de la nova normativa, que establirà la prohibició que tot exalt càrrec pugui fer tasques lobistes sobre el seu anterior àmbit d'actuació en els dos anys posteriors a abandonar el càrrec. Per María Jesús Montero, la nova llei homologarà l'estat espanyol a la resta de països democràtics de l'entorn.