Vox ja treu pit de vetar el català al País Valencià de la mà del PP

El regidor de Cultura de la formació d'extrema dreta a Borriana es vanta d'haver cancel·lat les subscripcions a revistes en llengua catalana

Façana de l'Ajuntament de Borriana, en una imatge d'arxiu
Façana de l'Ajuntament de Borriana, en una imatge d'arxiu | Wikimedia Commons
10 de juliol del 2023
Actualitzat el 12 de juliol a les 14:23h
Els governs de PP i Vox al PaísValencià i a lesIlles Balears són una guerra contra el català. Els ultres han pressionat per atacar la llengua i els populars, a canvi d'assegurar-se el poder, han accedit a totes les peticions de l'extrema dreta. Però la persecució al català no només es viu als governs autonòmics, sinó que també comença amb petits detalls (però molt importants) pels ajuntaments. A Castelló i València ja s'ha anat contra la nomenclatura en català.

Un d'aquests nous exemples s'ha viscut ara a Borriana, a Castelló, on el regidor de Cultura de Vox -arran d'un pacte de govern amb el PP- ja treu pit d'haver retirat les subscripcions de l'Ajuntament a publicacions en llengua catalana, com són les revistes Camacuc i Cavall Fort, el setmanari El Temps, la publicació musical Enderrock i la revista de filologia Llengua Nacional.

Jesús Albiol, que és l'encarregat de Cultura gràcies al pacte PP-Vox per governar el municipi castellonenc i també diputat a les Corts valencianes ha assegurat a través de Twitter que gràcies a la decisió "no se seguirà promovent el separatismecatalà": "No som catalans de segona, som valencians i espanyols de primera", ha sentenciat demostrant la seva catalanofòbia.

Segons expliquen diversos mitjans del territori, el deliri del regidor de Cultura va arribar fins al punt que va personar-se a la biblioteca municipal per retirar les publicacions de l'expositor. Però no ho va aconseguir perquè el personal de l'equipament va negar-se a complir l'ordre fins que no arribés per escrit. Des de la revista Sàpiens s'han ofert a fer-li arribar gratuïtament la revista.

Cal recordar que el futur president del País Valencià, el popular Carlos Mazón, ja va anunciar que el govern que conformarà amb Vox eliminarà l'Oficina de Drets Lingüístics que estava enfocada a protegir, defensar i promocionar l'ús del català. A més, també suprimirà la figura dels assessors que vetllen per incrementar l'ensenyament en llengua catalana a les escoles i deixarà sense aplicació qualsevol política que incentivi la igualtat lingüística entre el valencià i el castellà.