Endesa fa tallar la llum a 150 persones en ple pic de calor: amb menors i persones vulnerables

Els habitants d'un edifici de Sabadell ocupat s'han trobat un dispositiu sorpresa per desfer la connexió en precari que permetia que la comunitat tingués accés a l'electricitat, i denuncien que els serveis socials els han dit que tampoc no en sabien res

Imatges d'un desnonament amb antiavalots dels Mossos d'Esquadra
Imatges d'un desnonament amb antiavalots dels Mossos d'Esquadra | Sergi Baixas
12 de juliol del 2023
Actualitzat a les 23:01h
Un edifici ocupat on viuen 27 famílies a Sabadell, conegut com a Bloc Guillem Agulló, s'ha trobat aquest matí un dispositiu conjunt amb antiavalots dels Mossos d'Esquadra i operaris d'Endesa per fer un tall elelèctric. Així ho han denunciat conjuntament l'Aliança contra la Pobresa Energètica i la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i la Crisi (PAHC) de Sabadell. Aquesta situació s'ha donat sense cap mena d'avís previ, expliquen fonts coneixedores. Les plataformes en què participen les famílies detallen que això ha deixat sense llum, en ple pic de calor d'estiu, unes 150 famílies. Hi ha "30 menors d'edat i tres persones amb dependència", concreta la PAHC sabadellenca en un comunicat. 

Els fets s'han produït aquest matí. Els recomptes interns dels afectats calculen que hi havia almenys tres dotacions d'antiavalots, a més d'un parell de cotxes patrulla. Quan un veí tornava de passejar el gos, s'ha trobat amb el dispositiu. "Han ficat el peu a la porta i han entrat amenaçant que si no, entrarien a les males", relaten des del col·lectiu sabadellenc pel dret a l'habitatge. Tot seguit, els operaris d'Endesa han procedir a fer la desconnexió de la llum, que estava punxada, i permetia que les famílies tinguessin electricitat a la llar. Ara s'han quedat sense nevera, ni ventilador, ni res que funcionés a través del corrent.

L'edifici va ser ocupat vuit anys enrere i des de llavors s'hi han instal·lat famílies en situació de vulnerabilitat econòmica. Algunes d'elles, directament afectades per les execucions hipotecàries posteriors a la crisi. La immensa majoria d'aquests habitants de la finca, ubicada al número 47 del carrer de Puig i Cadafalch, tenen informe de serveis socials que certifica la seva situació de vulnerabilitat, asseguren des de la PAHC Sabadell. 

De fet, aquests serveis municipals no estaven al cas de l'operatiu. Almenys això han comunicat des de l'Ajuntament als afectats, que s'han trobat directament el dispositiu per tallar la llum amb els operaris d'Endesa i els agents dels Mossos. "Haurien d'haver contactat el cap dels serveis socials, però no ho han fet. De fet, ens han trucat des de serveis socials preguntant què estava passant perquè no en tenien constància", indica una portaveu de l'entitat pel dret a l'habitatge. 

Aquesta manera d'operar, de desconnectar la llum en precari sense saber si hi ha persones en situació de vulnerabilitat a l'edifici, s'ha repetit en altres ocasions els últims mesos. Ho ha reconegut el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, a respostes parlamentàries a preguntes de la CUP. També ho havien denunciat des de l'àrea d'Habitatge de l'Ajuntament de Barcelona, quan corresponia als comuns. 

Tant els Mossos com Endesa han estat contactats per aquest diari, però no s'ha rebut cap resposta en el moment de publicar aquesta informació. De manera habitual, des de la companyia elèctrica es justifiquen aquests dispositius en base al risc que hi hagi alguna mena d'incident per tenir la llum punxada. Al seu torn, des de l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) es recorda que a Catalunya hi ha un conveni entre Endesa i el Govern per fer arribar una alternativa a les famílies que viuen ocupant: els comptadors socials. Ara bé, també denuncien que hi ha una paràlisi de facto que bloqueja l'arribada d'aquesta eina pensada per a famílies vulnerables, que acaben veient-se empeses a fer una connexió irregular.

Davant els fets d'aquest dimecres, l'APE reclama que s'aturin els talls elèctrics a blocs perquè provoquen "vulneracions de drets gravíssimes" i que es desbloquegi l'arribada efectiva dels comptadors socials. Alhora, des de la PAHC Sabadell remarquen que "faran el que sigui necessari" perquè s'hi reestableixi el subministrament bàsic. De moment, aquesta nit unes 150 persones dormiran a Sabadell sense cap aparell elèctric a l'abast a la seva llar.