Moret situa la protecció dels drets com a prioritat en la nova etapa a la Diputació de Barcelona

La presidenta de l'ens, escollida gràcies als vots del PSC, dels comuns, de Tot per Terrassa i de dos diputats díscols de Junts, ofereix mà estesa a l'oposició de cara al nou mandat des d'un govern supramunicipal que serà "progressista"

Lluïsa Moret, nova presidenta de la Diputació de Barcelona.
Lluïsa Moret, nova presidenta de la Diputació de Barcelona. | Hugo Fernández
David Cobo / Oriol March
13 de juliol del 2023
Actualitzat a les 16:14h
El nou mandat a la Diputació de Barcelona ja està en marxa. El ple de l'ens supramunicipal ha escollit aquest dijous Lluïsa Moret, del PSC, com a nova presidenta amb el suport del seu partit, dels comuns i de Tot per Terrassa, així com també de dos diputats díscols de Junts, que també formaran part del govern de la Diputació. Moret, un cop escollida en segona volta, ha fet la primera intervenció davant dels 51 membres de l'organisme, durant la qual ha situat com a prioritat "protegir els drets i les llibertats" de la ciutadania en un context marcat per la possibilitat que el PP i Vox acabin governant a Espanya. Pel que fa a la relació amb els grups, ha indicat que el "diàleg" i el "consens" han de ser els vectors de la nova etapa malgrat les discrepàncies. "La ciutadania vol estar lluny de la confrontació", ha remarcat.

Moret, que ha tingut paraules per agrair la tasca de la seva precedessora, Núria Marín, ha assegurat que la institució està al servei de tots els municipis de la demarcació, i ha indicat que entoma amb "compromís" i "sentit de la responsabilitat" la nova tasca. "Seré la tercera dona al front d'aquesta institució. Assumeixo el seu llegat, impulsant la visibilització dels lideratges femenins i feministes", ha apuntat la dirigent del PSC, que ha posat l'accent en el "diàleg" i el "consens" per definir els termes d'un govern que serà "progressista". En formaran part Marc Castells i Sergi Vallès, els diputats díscols de Junts que s'han sumat a l'acord. 

Preguntada específicament sobre una possible incorporació pròxima d'ERC a l'equip de govern, en roda de premsa, Moret ha insistit que hi manté la porta oberta i es veu "possibilista" alhora que defuig "generar expectatives". Al marge del sí del govern, pel que fa al que suposa l'entrada de la ultradreta, la mateixa representant socialista ha aclarit que tindran "una relació fluïda amb tothom menys amb Vox".

"No ha estat fàcil, però hem sabut interpretar què esperen els ciutadans, que volen estar lluny de la confrontació i del conflicte. Vull teixir aliances des dels valors del progrés, el respecte i la diversitat", ha remarcat la nova presidenta de la Diputació, que ha definit com a "revolucionari" apostar per l'esperança com a contraposició al pessimisme. En aquest sentit, ha posat com a exemple la feina feta durant la pandèmia del coronavirus. "Ens queda un llarg camí per recórrer, però tenim clares les línies mestres del mandat: reforçar el fet d'estar sempre al servei dels pobles i les ciutats", ha remarcat la dirigent socialista, que s'ha proposat "acostar" la institució -que té un pressupost superior als mil milions d'euros- a la ciutadania de la demarcació.
 

Mà estesa de l'oposició

Xavier García Albiol, alcalde de Badalona i cap de files del PP a la Diputació, ha ofert "col·laboració" i "voluntat d'entesa" des de l'oposició, i ha indicat que els "debats ideològics" han d'estar destinats a "altres institucions". "Tot indica que és molt probable que hi hagi un canvi de govern a Espanya. Potser m'he de menjar les meves paraules. Però li puc garantir en nom del PP que tindrà la seguretat que, si arriba el canvi, hi haurà lleialtat per part de l'executiu espanyol", ha ressaltat Albiol, en relació a una probable arribada d'Alberto Núñez Feijóo a la Moncloa. Li hauria agradat governar amb el PSC, i ha lamentat el "veto" dels comuns en aquest sentit.
 

Lluïsa Moret, durant la intervenció de Xavier García Albiol. Foto: Hugo Fernández


La primera en intervenir ha estat Maise Balcells, responsable de Tot per Terrassa a l'ens, que ha reclamat "responsabilitat" i centrar-se en "guanyar drets". Un posicionament que ha compartit Candela López, cap de files dels comuns, que ha posat l'accent en el component "progressista" del nou govern supramunicipal i ha confiat que ERC s'hi pugui acabar sumant. Dionís Guiteras, líder dels republicans a l'ens i alcalde de Moià, ha ofert "mà estesa i diàleg", i ha demanat no fer "laments estèrils" en relació a què hauria pogut passar amb una dinàmica diferent de pactes.

Pel que fa a Junts, l'encarregada de parlar ha estat Neus Munté, també ha estès la mà al govern municipal, i ha admès que s'han mogut per una majoria alternativa. La regidora a Barcelona ha indicat que faran una oposició "responsable i exigent", i ha apuntat que s'han de deixar de banda els "vetos creuats". També ha indicat que, en cas que governin el PSOE i Sumar a l'Estat, s'atenguin les demandes del municipalisme català des de la Moncloa.
 

Acord amb díscols de Junts

Aquest dijous es va signar l'acord entre el PSC, els comuns i Tot per Terrassa, que permetrà als socialistes continuar manant a l'ens supramunicipal. Moret substitueix Núria Marín, alcaldessa de L'Hospitalet de Llobregat, que serà senadora per designació autonòmica nomenada pel Parlament. Marín va perdre la majoria absoluta i, en la legislatura anterior, es va veure esquitxada pel cas del Consell Esportiu, destapat per Nació. La nova presidenta de la Diputació és alcaldessa de Sant Boi de Llobregat des del maig del 2014 i té la confiança de Salvador Illa, cap de files del PSC. Els socialistes també formen part dels governs de les diputacions de Lleida i Tarragona, en aquest cas com a soci d'ERC, que té la presidència de les dues institucions. 

El govern de la diputació barcelonina estarà integrat pel PSC, pels comuns, per Tot per Terrassa i també pels dos representants díscols de Junts, Marc Castells -alcalde d'Igualada- i Sergi Vallés -batlle de Torrelles de Foix-. Els dos es van presentar a les eleccions dins del paraigua del partit que lideren Jordi Turull i Laura Borràs, però en les últimes setmanes s'han acostat progressivament a la fórmula del PSC. Turull, en un intent a última hora, va provar d'oferir la presidència de la Diputació a Jordi Ballart, alcalde de Terrassa i cap de files de Tot per Terrassa, però la fórmula requeria negociar també l'abstenció del PP. Una circumstància que ERC no va acceptar, encara menys en plena campanya electoral dels comicis del 23 de juliol.

El secretari general de Junts ha estat sota el focus en les últimes hores, perquè existeixen veus dins la formació que són crítiques amb com s'han gestionat els pactes posteriors a les eleccions municipals. L'acord amb el PSC a la Diputació de Barcelona era un fet el 16 de juny, el dia abans que la maniobra de Jaume Collboni -amb la complicitat del PP i el suport dels comuns- apartés Xavier Trias de l'alcaldia de la capital catalana. A partir d'aquell moment, Junts va prioritzar un acord independentista a la Diputació que passés per tenir els vots d'ERC i de Tot per Terrassa. La formació del Vallès, però, es va acabar entenent amb el PSC, i el suport dels dos díscols de Junts -Castells va arribar a anar a un consell nacional del partit- ha estat definitiu.